Την άποψη ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση”, όπως την αποκάλεσε, “με την αντιπαραγωγική στάση της στο Κρανς Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας”, εξέφρασε σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας από το βήμα της Κοινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ο Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει μπλοκάρει μονομερώς 14 ενταξιακά κεφάλαια για δικούς της πολιτικούς λόγους και η κακή της, αντιπαραγωγική συμπεριφορά στο Κρανς Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εξηγούσε εκείνη τη στιγμή ότι “είναι κατάφωρα άδικο για την Τουρκία να την κατηγορούν μέρα και νύχτα στις Βρυξέλλες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αυτοί που κρατούν κλειστά τα ενταξιακά κεφάλαια 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, άλλοι δεν θέλουν να συζητήσουν”. Σημείωσε δε ότι “αυτή είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε αυτά τα θέματα”, κατηγορώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υποκρισία.

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη συζήτηση στην ΕΟΚΕ, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρόσφατη έκθεσή του δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ “όφειλε να επισκεφθεί το βομβαρδισμένο κοινοβούλιο στην Άγκυρα”, αλλά δεν το έπραξε. Είπε μάλιστα ότι οι τρομοκράτες του FETO (Γκιουλενιστές) που σχεδίασαν το πραξικόπημα, αλλά και το PKK συνεχίζουν και τυγχάνουν προστασίας και πρόσβασης στη χρηματοδότηση σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στην Τουρκία και στην προσπάθεια του λαού της να περιφρουρήσει τη δημοκρατία.

“Αυτή εδώ σήμερα, είναι η πρώτη φορά, από τις πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου που είχαμε στις Βρυξέλλες, που η προεδρία μας κάλεσε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πραξικοπήματος”.

Ο Ομέρ Τσελίκ κατέστησε σαφές ακόμη ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και τόνισε ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει και ολοκληρώσει 5 ενταξιακά κεφάλαια, για τα οποία, η ΕΕ δεν κάνει ότι της αναλογεί για να ανοίξουν.

Σημείωσε δε ότι σήμερα “το μόνο που δουλεύει στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι η συμφωνία για το προσφυγικό". Όμως “για γραφειοκρατικούς λόγους η ΕΕ μας έχει εκταμιεύσει μόνο τα μισά από τα πρώτα 3 δις που μας υποσχέθηκε για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και για τα άλλα 3 δις που απομένουν δεν γίνεται ούτε λόγος”. Σημείωσε δε ότι αν η ΕΕ δεν αποδώσει στην Τουρκία την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε μπορεί αυτή η πράξη να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών από τον Οκτώβριο.

Τέλος, αναφερόμενος στον εκμοντερνισμό της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Κομισιόν ζήτησε εντολή από το Συμβούλιο για να τη διαπραγματευτεί και δεν την έλαβε. Ζήτησε δε από την ΕΕ να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στους τομείς της παροχής υπηρεσιών, των δημοσίων συμβάσεων και τις αγροτικές επιδοτήσεις και ποσοστώσεις.

Tags: