Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά: «Σεβαστείτε την παράδοση και την ιστορία της»

Διεθνής κατακραυγή για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο σύμβολο του Χριστιανισμού

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά

Σάλο έχει προκαλέσει η αδιανόητη πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιτρέποντας την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο ναό – σύμβολο του Χριστιανισμού.

Μετά την Unesco, σειρά πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δια στόματος της εκπροσώπου του, Χέδερ Νόερτ, τράβηξε το αυτί στην Άγκυρα για την στάση της αυτή.

Σε ερώτηση για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί η κυρία Νόερτ ήταν σαφής:

«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Μάλιστα κληθείσα να διευκρινίσει αν αυτή η τοποθέτηση εκφράζει την αντίθεση των ΗΠΑ στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι' αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει». 

Η προσευχή και η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά έγινε τη νύχτα του Καντίρ (την Τετάρτη) κατά την οποία οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ.

Μάλιστα μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση και φυσικά έγινε με τις ευλογίες, αν όχι την καθοδήγηση του Τούρκου Προέδρου, αφού σε αυτή έδωσε το παρών και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top