Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν τελειωμό! Αυτή τη φορά, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, χθες, Τετάρτη!

Με αφορμή τη νύχτα του Καντίρ, Kadır Gecesi όπως ονομάζεται η ‘Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου’, που γιορτάζεται η αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ, το Κοράνι όχι μόνο αναγνώστηκε αλλά η τελετή αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική κρατική τηλεόραση, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η Άννα Ανδρέου.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε, με ανακοίνωσή του, το εν λόγω περιστατικό.

Έχει ξανασυμβεί

Τον Ιούνιο του 2016, η Τουρκία, με αφορμή το Ραμαζάνι, είχε προγραμματίσει ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, με ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyaet, στο πλαίσιο τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου». 

Tags: