Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί: «Πολύ πρόωρα τα κύματα καύσωνα»

«Καίγεται» Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία-Πρώτη ανάρτηση: 22-06-2017 11:28

Μπορεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι να μην έχει δείξει ακόμα τα δόντια του, παρ’ όλ’ αυτά, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο πρωτοφανή κύματα καύσωνα σαρώνουν όλες τις πόλεις από τη Βρετανία και την Πορτογαλία, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Χθες, ημέρα που ξεκίνησε και το θερινό ηλιοστάσιο, ο υδράργυρος άγγιξε θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στο Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο και αλλού.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Γη περνά έναν εξαιρετικά θερμό χρόνο, ενώ χαρακτηρίζει «πρόωρους» τους καύσωνες που σαρώνουν ολόκληρο τον πλανήτη.

«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από το 1880, οπότε και ξεκίνησαν να κρατούνται τα στοιχεία αυτά.

Εντυπωσιακό είναι ότι τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα δείχνουν έναν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Δεν ξέρουν πού να δροσιστούν οι Βρετανοί

Ανυπόφορη είναι η ζέστη στη Βρετανία που σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μάλιστα και σήμερα η θερμοκρασία θα είναι υψηλή, φτάνοντας ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τον καύσωνα, έλιωσε μέχρι και η άσφαλτος σε αρκετές περιοχές, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα παραμείνει για πολύ καιρό σε υψηλά επίπεδα.

Ίδιο το σκηνικό και στην Ισπανία και τη Νότια Γαλλία, όπου σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Πορτογαλία εκτός από το γεγονός ότι προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από τη μεγάλη φωτιά, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και τον καύσωνα και τον ξηρό αέρα που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε Σαχάρα.

Από τα πιο πρωτάκουστα που έχουν σημειωθεί λόγω του πρωτοφανούς αυτού καύσωνα είναι και οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε δάση της… Σιβηρίας, ενώ αναμένεται πως οι θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν πιο νότια και φυσικά δε θα γλιτώσουν ούτε τα Βαλκάνια, αλλά ούτε η Ελλάδα.

Παραδομένες στον καύσωνα Κίνα και ΗΠΑ

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή επικρατούν και στην Κίνα, με τις καιρικές συνθήκες να έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες σιτηρών και καλαμποκιού, με τους αγρότες να αναφέρουν ότι η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ πάλι το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα την Τρίτη να ακυρωθούν 50 πτήσεις.

Στο Νέο Μεξικό και στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε το δάσος του Κιμπόλα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top