ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ την ένταση η Τουρκία! Ξεκινά επιχείρηση αστυνόμευσης του Αιγαίου

Πραγματοποιεί και άσκηση με πραγματικά πυρά

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ την ένταση η Τουρκία

Άσκηση με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην καρδιά του Αιγαίου τουρκικά πλοία, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις 08:30 – 10:30 σε διεθνή ύδατα μεταξύ Άνδρου, Σκύρου και Ψαρών, ενώ την προσεχή Δευτέρα ξεκινά σε όλο το Αιγαίο και η μεγαλύτερη τουρκική αεροναυτική άσκηση «ΝΤΕΝΙΖ ΚΟΥΡΝΤΟΥ».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι ξεκινά επιχείρηση αστυνόμευσης στο κέντρο του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους, νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, ενώ κάλεσε όλα τα παραπλέοντα σκάφη να είναι σε επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης, τις εντολές του οποίου πρέπει να υπακούν.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και πάει σε άλλο επίπεδο τις επιθέσεις της και την προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 474/17 που εξέδωσε η Τουρκία από 15 – 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση «ΝΤΕΝΙΖ ΚΟΥΡΝΤΟΥ» για τη «Ναυτική Συνεργασία και Κατεύθυνση Εμπορικών Πλοίων» σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, βορείως του 37ου Παραλλήλου, βόρεια δηλαδή της Αμοργού και μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής. 

Καλούνται επίσης «οι αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργασθούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη, χωρίς καθυστέρηση».

Τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη πρέπει να αναφέρονται απευθείας στο Κέντρο της Σμύρνης όταν πλέουν στις περιοχές της άσκησης και να στέλνουν “FORMAT ALFA” 24 ώρες πριν εισέλθουν στην περιοχή NCAGS.

Στην τουρκική NAVTEX αναφέρονται τέλος η ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Κέντρου της Σμύρνης, στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Αν δεν υπακούσουν τότε θα ελέγχονται από ένοπλα μέσα του τουρκικού κράτους, δηλαδή την Ακτοφυλακή και το Ναυτικό.

Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι πριν από αυτή τη NAVTEX ήταν ταυτόχρονα σε ισχύ άλλες δύο, η μία για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και η άλλη για την άσκηση με πραγματικά πυρά που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top