Γαλλία: Debate ύβρεων και αλαζονείας – Νικητής ο Μακρόν

Εκτέθηκε η Λεπέν στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο χθεσινό debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τη γαλλική προεδρεία, τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν με τις ύβρεις, την αλαζονεία και το σαρκασμό εκατέρωθεν να πρωταγωνιστούν.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η τελευταία αυτή τηλεμαχία πριν από τις εκλογές της Κυριακής, αποδείχθηκε μια μάχη εντυπώσεων, άνευ ουσίας και πολιτικών επιχειρημάτων, με αψιμαχίες και παρεμβολές παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των δύο παρουσιαστών να διατηρήσουν μια ευπρέπεια στη συζήτηση κι ένα επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι ότι η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου πριν ξεκινήσει το debate είπε στους δημοσιογράφους ότι… «θα κάνει μια χαψιά το βρέφος Ολάντ», αναφερόμενη με απίστευτο χλευασμό στον Μακρόν.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν κατάφερε να επιτύχει τις επιδιώξεις της, καθώς ο Μακρόν, ως επιτυχημένος τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, την έκανε… σκόνη στη συζήτηση για την ασθμένουσα γαλλική οικονομία, αλλά και στα θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια.

Η Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης επιχειρούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις, πιστή στις αρχές του λαϊκισμού, φορτώνοντας όλα τα αρνητικά της κυβέρνησης Ολάντ στον Μακρόν, αποκαλώντας τον συνεχώς «κύριε υπουργέ».

Αδιάβαστη η Λεπέν στα θέματα οικονομίας

Η πρώτη ενότητα της τηλεμαχίας αφορούσε στα ζητήματα της οικονομίας, κι εκεί η Μαρίν Λεπέν αποδείχθηκε ανεπαρκής, ενώ δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες όσον αφορά στο πώς γίνεται η χρηματοδότηση του προγράμματός της.

Η Επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Γάλλων τηλεθεατών εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ για τις παθογένειες της οικονομίας, αποδείχθηκε όμως ότι δεν ήξερε τι έλεγε, με τον Μακρόν να την ξεμπροστιάζει συνεχώς λέγοντάς της χαρακτηριστικά «να σταματήσει τις ανοησίες».

Αλαλούμ επικράτησε όμως και στην ενότητα που αφορούσε στην Ευρώπη, με τη Μαρίν Λεπέν μεταξύ άλλων να υποστηρίζει ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Νικητής της τηλεμαχίας ο Μακρόν

Μέσα σε αυτό το κλίμα την έντονης πόλωσης και του λαϊκισμού, ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής της τηλεμαχίας, καθώς φάνηκε πιο αξιόπιστος σε σχέση με τη Λεπέν.

Όπως δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που διεξήχθη για λογαριασμό του καναλιού BFM, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο πειστικός από τη Μαρίν Λεπέν.

Μάλιστα τα 2/3 των Γάλλων που ψήφισαν τον ακροαριστερό Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσαν επίσης ότι ο φιλοευρωπαϊστής πρώην υπουργός ήταν πιο πειστικός, όπως επίσης και το 58% όσων είχαν ψηφίσει τον δεξιό Φιγιόν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top