«Περιοχή μη διαμάχης» στο Ίμπλιντ της Συρίας ανακοίνωσαν Ερντογάν και Πούτιν

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

«Περιοχή μη διαμάχης θα γίνει το Ίντλιμπ της Συρίας» δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας ότι τη συμφωνία στηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι «επιτέλους, μετά από έξι χρόνια, γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία».

«Η συμφωνία για ‘περιοχή μη διαμάχης’ στη Συρία είναι σημαντική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι υπάρχει ομοφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και πως η ‘περιοχή μη διαμάχης’ θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας, ενώ θα υπάρχει και απαγόρευση πτήσεων. 

Στην συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι η δεύτερη του επίσκεψη στη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες, προσθέτοντας ότι έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και οι πολιτικές σχέσεις έχουν την ώθηση που επιθυμούν. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασίας. Η συνεργασία τους στο Turkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου προχωρεί με ευαισθησία. Όπως είπε, με τον Ρώσο Πρόεδρο συζήτησαν κυρίως το Συριακό. Αστειεύτηκε, μάλιστα, λέγοντας ότι του αρέσει μια ρωσική παροιμία που λέει «εκείνο που σε πονάει, εκείνο συζητάς». «Για τη χώρα μας, η Συρία είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο δράμα των παιδιών της Συρίας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, επιπλέον, ότι «ο φίλος μου ο Πούτιν θέλει να δώσει τέλος σε αυτό το δράμα» και ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία.

Προσπαθούν να φτάσουν στον στόχο τους, είπε, αλλά κάποιοι κύκλοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το πιο απλό παράδειγμα είναι η χημική επίθεση. «Με τον Πούτιν συμφωνήσαμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και πως για εκείνους είναι το ίδιο και το YGP και το DEAS και το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εχθρικής δομής, που να απειλεί τα νότια σύνορά μας» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. 

Σε ερώτηση αν συμφωνήθηκε η δημιουργία ζωνών ασφαλείας, ο Τούρκος Προέδρος είπε ότι υπήρξε ένα άνοιγμα σε σχέση με το θέμα και ότι προέκυψε μια ‘περιοχή μη διαμάχης’ στην περιοχή του Ίντλιμπ, στην οποία διαμένουν αυτοί που φεύγουν από το Χαλέπι. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα υπάρξει απαγόρευση πτήσεων πάνω από αυτή την περιοχή. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, οι διμερείς σχέσεις τους πέρασαν εξετάσεις, προσθέτοντας ότι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλοποίησης και επιστρέφουν στην από κοινού συνεργασία. 

Ο Πούτιν είπε ότι οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν στον τομέα της οικονομίας και έλαβαν αποφάσεις, όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο. Συμπλήρωσε ότι σημαντικό είναι το ότι κατάφεραν να σταματήσουν την μείωση των εμπορικών συναλλαγών και να υπάρξει αύξηση τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς. 

Ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα 33% και σε πετρέλαιο 18%. Συζήτησαν, ακόμα, το Turkish Stream και θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δις τετραγωνικά μέτρα: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις.

Ακόμα, το 2019, θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για τον μήνα Μάιο, μάλιστα, το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία. 

Για το Συριακό, ο Πούτιν ανέφερε ότι συμφωνούν με τον Τούρκο Πρόεδρο στο ότι το συριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού. «Σήμερα, άλλωστε, θα γίνουν διαπραγματεύσεις στην Αστάνα» ανέφερε. Για την ‘περιοχή μη διαμάχης’, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι συζήτησαν το θέμα και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και ότι έχουν τη στήριξη και της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top