Όλα του BREXIT δύσκολα – Κρίσιμη έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για το τι μέλλει γενέσθαι

Τι δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Κρίσιμη έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για το Brexit

«H ΕΕ θα συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο όταν θα έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που άπτονται της αποχώρησής του από την Ένωση», δήλωσε για μια ακόμη φορά,  προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, βέβαιος για το ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με αυτή τη θέση.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι είναι επιθυμητή μια ισχυρή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν άφησε αμφιβολίες για την αλληλουχία των γεγονότων.

«Όλοι θέλουμε μια στενή και ισχυρή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει απολύτως αμφιβολία γι `αυτό. Αλλά πριν συζητήσουμε το μέλλον, πρέπει να λύσουμε το παρελθόν μας. Θα το χειριστούμε με γνήσια φροντίδα, αλλά σταθερά. Αυτός είναι, νομίζω, ο μόνος δυνατός τρόπος να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε επίσης σταθερές εγγυήσεις για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους που θα επηρεαστούν από την Brexit και από τις δύο πλευρές. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και η Επιτροπή έχει ήδη εκπονήσει ακριβή και λεπτομερή κατάλογο των δικαιωμάτων των πολιτών που θέλουμε να προστατεύσουμε», τόνισε ο Ντ. Τουσκ.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ως τώρα, αισθάνομαι την ισχυρή υποστήριξη όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των 27 κρατών μελών. Ξέρω ότι αυτό είναι κάτι μοναδικό, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα αλλάξει», κατέληξε.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top