ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Το ενωτικό δημοψήφισμα, μόνο ενωτικό δεν ήταν- Τίναξε τη συνομιλία στον αέρα

Άφωνους άφησε τους πάντες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς αποχώρησε από τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Άγνωστο παραμένει το αν πρόκειται για οριστική διακοπή του διαλόγου ή μόνο της σημερινής συνάντησης.

Ο λόγος της ενόχλησης και της αποχώρησης του Ακιντζί ήταν η υπόθεση με το ενωτικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «εκτιμάται ότι η κίνηση Ακιντζί ήταν προσχεδιασμένη από το Μοντ Πελεράν».

Η συνάντηση σήμερα, Πέμπτη, ήταν η πρώτη μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και μετά την αντίδραση του Ακιντζί, που ζήτησε την ακύρωση της απόφασης με επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην επιστολή έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι εάν η απόφαση δεν ακυρωθεί, «θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Στην αντίδραση αυτή, απάντησε με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν μπορεί «να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

H σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντησή του με τον Αναστασιάδη συνέβη απροειδοποίητα και χωρίς προφανή λόγο. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήλθε από την αίθουσα προγραμματισμένα, όπως φαίνεται, για να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, κι όταν επέστρεψε, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε απλώς αποχωρήσει.

Με την αποχώρησή του αυτή, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα, αν και πολλοί κάνουν λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού», πάνω στην ώρα που η τουρκοκυπριακή κοινότητα καλείται να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για τη στάση που κράτησε στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας, ώστε να διευκρινίσει την κατάσταση. «Δεν πρόκειται να κάνω το οποιονδήποτε άλλο σχόλιο. Να περιμένετε. Θα προβώ σε γραπτή δήλωση. Συνεπώς θα έχετε πλήρη γνώση» είπε, συγκεκριμένα.

«Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς», ανέφερε πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο sigmalive, σημειώνοντας ότι δεν έφυγε εκείνη από τις σημερινές συνομιλίες. 

Ο Ακιντζί, από την πλευρά του, σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα υποστήριξε ότι δεν είναι εκείνος που αποχώρησε από τις συνομιλίες κι ότι μετέβη στις συνομιλίες σήμερα έχοντας στην ατζέντα μόνο το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. 

 

 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top