Το ΘΕΑΤΡΟ του ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ στις ΗΠΑ! Υπό κράτηση 5χρονο αγόρι λόγω του διατάγματος Τραμπ

Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση του νέου προέδρου

Υπό κράτηση 5χρονο αγόρι λόγω του διατάγματος Τραμπ

Ένα τσουνάμι αντιδράσεων προκάλεσε το διάταγμα Τραμπ που έκλεινε τα σύνορα σε μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν, την Υεμένη και Λιβύη, με χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους, ενώ  δικαστής διέταξε κατεπείγουσα αναστολή, μπλοκάροντας την απέλαση όποιου ατόμου κρατείται σε αεροδρόμιο σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατήθηκαν χθες στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ήταν κι ένα 5χρονο αγόρι από το Ιράν, με τη μητέρα του να ζει ώρες αγωνίας μη γνωρίζοντας την τύχη του παιδιού της.

Η μητέρα περίμενε όλο το βράδυ τον γιο της στο αεροδρόμιο του Ντάλας και εκλιπαρούσε τον κυβερνήτη της Πολιτείας να τη βοηθήσει να έρθει το παιδί κοντά της.

Τελικά μετά από ώρες ο μικρούλης βρέθηκε ξανά στην αγκαλιά της μαμάς του.

Ξεχειλίζει η οργή των Αμερικανών

Την ίδια ώρα αντιμέτωπος με την οργή χιλιάδων ανθρώπων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και το εξωτερικό βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους για το διάταγμα, που τελικά το «μπλόκαρε» εν μέρει μία ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν, αλλά προσωρινά, επιτρέποντας έτσι σ’ αυτούς που συνελήφθησαν φτάνοντας στις ΗΠΑ, μετά από την υπογραφή του διατάγματος, να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα αεροδρόμια του Ντάλας, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων και ζητούσαν να αναστολή του διατάγματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάλι δήλωνε από την ασφάλεια του Λευκού Οίκου ότι «η ακραία λεπτομερής εξέταση προσφύγων και μεταναστών δεν είναι απαγόρευση σε βάρος Μουσουλμάνους και λειτουργεί πολύ ωραία»!

Συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Μετά το σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος.

«Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περνούν τη διαδικασία για την είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους μας για τη μετανάστευση και τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πάνω από 300 επιβάτες όμηροι στα αεροδρόμια

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μάλιστα ανακοίνωσε ότι 375 ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν  από την απόφαση Τραμπ και ότι από αυτούς οι 109 ήταν σε transit και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ.

Άλλους 173 τους σταμάτησαν οι αεροπορικές εταιρείες πριν επιβιβαστούν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το διάταγμα «επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό διεθνών ταξιδιωτών» και «τα μέτρα ταλαιπώρησαν κάτω από το 1% των επιβατών».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, αφού έστειλαν πίσω ολόκληρες οικογένειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό δύο αδελφών από τη Συρία με τις συζύγους και τα παιδιά τους που κατάφεραν να πάνε στο Λίβανο, από εκεί στη Ντόχα και μετά στη Φιλαδέλφεια, όπου και θα συναντούσαν συγγενείς τους μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

Όμως όταν έφτασαν εκεί, έλαβαν εντολή να επιβιβαστούν και πάλι σε πτήση επιστροφής για Ντόχα, αλλιώς θα τους αφαιρούσαν τη βίζα. Οι Σύροι που δεν μιλούσαν αγγλικά έφυγαν, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου ενημέρωσαν τους συγγενείς τους ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Χάος από την απόφαση

Χάος δημιουργήθηκε επίσης και σε επιχειρήσεις με υπαλλήλους που έχουν διαβατήρια από τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και σε πανεπιστήμια με ξένους φοιτητές. Κολοσσοί τεχνολογίας έσπευσαν να ανακαλέσουν τους εργαζομένους τους από το εξωτερικό, ενώ αρκετά πανεπιστήμια συμβούλεψαν τους φοιτητές τους να μην φύγουν από τη χώρα.

Επιχείρηση να τα μαζέψει η κυβέρνηση

Μετά από το χάος που προκλήθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι όσοι έχουν πράσινη κάρτα και θέλουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο για να υποβληθούν σε πρόσθετο έλεγχο.

Η δικαστική απόφαση που μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ

Η δικαστική απόφαση της δικαστού Αν Ντονέλι όπως έγινε γνωστό μπλοκάρει μόνο εν μέρει το διάταγμα στο σύνολό του, αφού δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του.

Η δικαστής διέταξε κατεπείγουσα αναστολή, μπλοκάροντας την απέλαση όποιου ατόμου κρατείται σε αεροδρόμιο σε όλη τη χώρα.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και άλλες οργανώσεις είχαν καταθέσει την αγωγή το Σάββατο, ενάντια στην κράτηση δύο Ιρακινών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης μετά από την υπογραφή του διατάγματος του Τραμπ και αργότερα προστέθηκαν δύο ακόμη ενάγοντες, αμφότεροι με έγκυρη πράσινη κάρτα.

Η απόφαση της Ντόνελι επεκτάθηκε σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Η Αμερικανίδα δικαστής αποφάσισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους ενάγοντες, αν τους έστελναν πίσω στις χώρες στις οποίες είχαν δεχθεί απειλές. Επίσης σημείωσε ότι οι ενάγοντες είχαν βίζα και ήδη είχε εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, μία χώρα στην οποία θα έμπαιναν χωρίς πρόβλημα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Η αναστολή θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου, και θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας  ανθρώπους με κάθε είδους έγκυρη βίζα και πράσινη κάρτα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top