Τα πρώτα στοιχεία για την τραγωδία στο ξενοδοχείο Rigopiano δείχνουν ευθύνες της Νομαρχίας, των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των Πυροσβεστών. Παράλληλα, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη νότια Ιταλία με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος στη Σικελία να χάσει τη ζωή του, γεγονός που δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη δουλειά των διασωστών.

Οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων στο ξενοδοχείο Rigopiano της περιφέρειας Αμπρούτσο συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι ελπίδες έχουν μειωθεί αισθητά, πέντε ημέρες μετά την πτώση της χιονοστιβάδας που καταπλάκωσε το ξενοδοχείο. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων, όμως, συνεχίζουν ακούραστα το έργο τους. Ο απολογισμός τους, μέχρι τώρα, είναι 6 επιβεβαιωμένοι νεκροί, 23 αγνοούμενοι 11 επιζώντες.

Σύμφωνα με τον Τύπο, από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών φέρεται να προκύπτουν τόσο ευθύνες της νομαρχίας, επειδή δεν καθάρισε τον δρόμο που οδηγούσε στο ξενοδοχείο πριν συμβεί η τραγωδία, όσο και του μηχανισμού παροχής πρώτων βοηθειών μετά την χιονοστιβάδα. Το πρώτο τηλεφώνημα, με το οποίο σημάνθηκε συναγερμός, θεωρήθηκε μη αξιόπιστο και η αποστολή των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας και των Πυροσβεστών, όπως προκύπτει μέχρι αυτή την στιγμή, ξεκίνησε με τουλάχιστον δυο ώρες καθυστέρηση.

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται...

 

Στη Σικελία, ένας 67χρονος άνδρας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, μετά την υπερχείλιση παραποτάμου και έχασε την ζωή του από πνιγμό, καθώς το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ταξίδευε γέμισε νερό και λάσπες. Στην πόλη της Κατάνης, την ίδια στιγμή, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Σιάκα ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή Μελίτο Πόρτο Σάλβο της Καλαβρίας έσπασαν τα φράγματα σε ποταμό και, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε μέρος των σπιτιών. Στις μεγαλύτερες πόλεις της Καλαβρίας, όπως το Ρήγιο και το Καταντζάρο, τα σχολεία σήμερα έχουν παραμείνει κλειστά. Υπάρχει ανησυχία επίσης για ένα κέντρο που φιλοξενεί άτομα με ειδικές ανάγκες και έχει αποκλειστεί από τον κεντρικό δρόμο λόγω της νεροποντής. 

Tags: