Sense(s) of Greek Nature δια χειρός Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου

Δείτε τη συνταγή του MasterChef 2023

Οι κριτές και οι παίκτες καλωσόρισαν απόψε στην κουζίνα του MasterChef τον καταξιωμένο chef και Food Stylist του MasterChef 2023, Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος είχε ετοιμάσει δύο χορτοφαγικά πιάτα αντιγραφής υψηλών τεχνικών απαιτήσεων. 

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2023

Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη μαγειρική, παρακάτω σάς έχουμε τα υλικά και τη συνταγή βήμα - βήμα:

Sense(s) of Greek Nature | Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

  • Μπατζίνα
  • Τομάτα με τσιτσίραβλα

Για τη μπατζίνα

Πολέντα

  • 300 γρ. πολέντα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. γάλα
  • 300 γρ. φέτα
  • 50 γρ. σκορδόλαδο (αραβοσιτέλαιο)
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 7 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. καραμελωμένο κρεμμύδι
  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά εκτός απο την πολέντα στο thermomix και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό, έτσι ώστε να προκύψει μια λεία κρέμα.
  2. Προσθέστε την πολέντα ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 100°C και συνεχίστε το χτύπημα στην ταχύτητα 5 για 7΄ μέχρι να ψηθεί η πολέντα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Απλώστε ομοιόμορφα σε γαστρονόμ ½ με λαδόκολλα πάνω και κάτω και τοποθετήστε στο blast chiller μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
  4. Αφαιρέστε απο το γαστρονόμ και κόψτε στα επιθυμητά κομμάτια.
  5. Τηγανίστε σε δυνατή φριτούρα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και αποσύρετε σε απορροφητικό χαρτί.

Μαρμελάδα ελαιολάδου με κρόκο

  • 5 κρόκους αυγών
  • 100 γρ. τριμολίνη
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • Αλάτι
  • 400 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  1. Αφρατέψτε καλά τους κρόκους αυγών στο thermomix για λίγα δευτερόλεπτα.
  2. Παράλληλα τοποθετήστε σε ένα κατσαρολάκι τη τριμολίνη με τη γλυκόζη και δώστε μια βράση.
  3. Προσθέστε στους κρόκους λίγο αλάτι και στη συνέχεια το ζεστό σιρόπι κορδόνι δουλεύοντας το μείγμα στην ταχύτητα 6.
  4. Συνεχίστε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο στην ίδια ταχύτητα.
  5. Αποσύρετε το μείγμα από το thermomix και αδειάστε το σε σκεύος με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω σε κρύο μπαιν μαρί. Όταν κρυώσει επιθυμητά, αδειάστε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και διατηρήστε στο ψυγείο.

Κρέμα κολοκύθι

  • 600 γρ. κολοκύθια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 20 γρ. φύλλα δυόσμου
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. χυμό λεμόνι
  • 1 γρ. xantana
  1. Κόψτε τα κολοκύθια σε 4 με 6 κομμάτια το κάθε ένα και σοτάρετέ τα σε κατσαρόλα με το βούτυρο.
  2. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν επιθυμητά.
  3. Στραγγίξτε και τοποθετήστε τα βρασμένα κολοκύθια σε κάδο του thermomix μαζί με τα φύλλα δυόσμου και το αλάτι και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέστε τον χυμό λεμόνι και τη σκόνη xantana και συνεχίστε το χτύπημα για ½ ακόμη λεπτό.
  4. Περάστε από εταμίν και αδειάστε σε κρύο μπαιν μαρί.

Σαλάτα κολοκύθι

  • 200 γρ. κολοκύθια
  • 5 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. σχινόπρασο
  • 15 γρ. άνιθο
  • 10 γρ. δυόσμο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. χυμό λεμόνι
  1. Τρίψτε από τη χοντρή μεριά ενός τρίφτη τα κολοκύθια και αναμείξτε με το αλάτι.
  2. Στραγγίξτε τα καλά με τουλπάνι.
  3. Αναμείξτε 150 γρ. από το στιμμένο κολοκύθι με όλα τα βότανα και το ελαιόλαδο και διατηρήστε στο ψυγείο.

Σιρόπι πορτοκάλι – κουμ κουάτ

  • 500 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 70 γρ. πούλπα κουμ κουάτ
  1. Βράστε τον χυμό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να γλασάρει. Προσθέστε την πούλπα κουμ κουάτ και συνεχίστε για λίγο ακόμη τον βρασμό μέχρι να πάρετε τη επιθυμητή υφή.
  2. Περάστε από σινουά και κρύο μπαιν μαρί.

Κρέμα ψητής φέτας

  • 500 γρ. κιλό φέτα
  • 10 γρ. ελαιολαδο
  • 2 γρ. ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. γάλα
  1. Τοποθετήστε τη φέτα - κομμένη σε χοντρές φέτες - με το ελαιόλαδο και τη ρίγανη σε ένα αλουμινόχαρτο, καλύψτε με λαδόκολλα και ψήστε στους 180⁰C για 40 λεπτά.
  2. Αποσύρετε από το σκεύος και τοποθετήστε στον κάδο του thermomix μαζί με το γάλα και πολτοποιήστε μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή.
  3. Διατηρείστε στο ψυγείο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για τη ντομάτα με τσιτσίραβλα

Για το λαλάγγι

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 65 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξερή μαγιά
  • 200 – 230 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε κάδο μίξερ και ζυμώστε καλά για 10 λεπτά με γάντζο.
  2. Αφαιρέστε τη ζύμη και ξεκουράστε τη σκεπασμένη για ½ ώρα στο ψυγείο.
  3. Ανοίξτε στη μηχανή των ζυμαρικών μια-μια σκάλα φτάνοντας μέχρι την προτελευταία ρύθμιση.
  4. Κόψτε με κουπάτ 8 εκ. διαμέτρου και τηγανίστε σε προθερμασμένη φριτέζα στους 180⁰C για 25 δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά.
  5. Στραγγίξτε, τοποθετήστε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίστε με λίγο ψιλό αλάτι και ξερή ρίγανη.

Για το “πέπλο” τομάτας

  • 500 γρ. ντοματίνια βελανίδια
  • 4 κλωνάρια βασιλικό
  • 2 γρ. agar agar
  • 2 μεγάλα φύλλα ζελατίνης 120 bloom
  • Αλάτι
  1. Πολτοποιήστε τα ντοματίνια σε δυνατή ταχύτητα και αδειάστε τα σε μια μεγάλη σακούλα vacuum. Προσθέστε τα κλωνάρια βασιλικού και περάστε από το vacuum στη μέγιστη πίεση για 1 φορά.
  2. Περάστε από εταμίν και ζυγίστε 200 γρ. αρωματισμένου νερού ντομάτας. Μαλακώστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Τοποθετήστε το σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το agar agar και λίγο αλάτι και φέρτε σε σημείο βρασμού. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τα μαλακωμένα και καλά στιμμένα φύλλα ζελατίνης.
  3. Περάστε το μείγμα από εταμίν και απλώστε σε 2 επίπεδα γαστρονόμ 1/1.
  4. Παγώστε για 20 τουλάχιστον λεπτά και κόψτε με τσέρκι.
  5. Αποσύρετε προσεκτικά με παλετάκι.

Για τα ντοματίνια

Κόψτε 100 γρ. ντοματίνια βελανίδια σε μπρινουάζ και μαρινάρετε με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και ξερή ρίγανη.

Για την κρέμα ξύγαλο

  • 200 γρ. ξύγαλο
  • 70 γρ. γάλα

Αναμείξτε καλά τα 2 υλικά σε μπασίνα με φουέ, περάστε από εταμίν και διατηρήστε σε μπουκαλάκι στο ψυγείο.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top