Σας αρέσουν οι μελιτζάνες; Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας έδωσε υπέροχες ιδέες

Οι μελιτζάνες είναι ένα λαχανικό που εκτός από νόστιμο είναι και πολύ υγιεινό.

 Αν λοιπόν σας αρέσουν δοκιμάστε να φτιάξετε τις παρακάτω συνταγές που έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος.

Aυγά Shaksuka με μελιτζάνες

Υλικά 

3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη μελιτζάνα
3 μεσαίες τομάτες
600 γρ. τριμμένη τομάτα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. πελτέ τομάτας
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1/3 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
5 – 6 αυγά
1 με 1 + 1/3 φλ. φέτα
5 – 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό
φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της Συνταγής 

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι 27 – 30 εκ. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για τουλάχιστον 6 – 7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίζει να μειώνεται και παράλληλα να καραμελώνει. Προσθέτουμε και την μελιτζάνα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Βήμα 2

Παράλληλα σ’ ένα μούλτι προσθέτουμε τη τριμμένη σάλτσα τομάτας τομάτες και τις πολτοποιούμε. Τις υπόλοιπες μισές τις κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Βήμα 3

 Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, όλες τις τομάτες, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε για περίπου 25′-30′ λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και ίσως ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις τομάτες.

Βήμα 5

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και με ένα κουτάλι κάνουμε ένα μικρό αυλάκι για κάθε αυγό. Σπάμε στο κάθε αυλάκι από ένα αυγό και τοποθετούμε ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 5 – 8 λεπτά.

Βήμα 6

Αποσύρουμε από την εστία και γαρνίρουμε με τη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

Μοσχαρίσιο γιουβέτσι με μελωμένες ψητές μελιτζάνες

Υλικά 

•    1 κιλό μοσχάρι χτένι (κομμένο σε κύβους)
•    20 γρ. + 45 γρ. ελαιόλαδο
•    250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    90 γρ. πράσο (σε φέτες)
•    70 γρ. μεγάλο καρότο (σε κύβους)
•    30 γρ. πελτέ τομάτας
•    360 γρ. Σαμιώτικο γλυκό κρασί
•    700 γρ. ώριμες τομάτες (τριμμένες)
•    1,400 γρ. ζωμό κότας
•    3 φύλλα δάφνης
•    1 στικ κανέλας
•    1 κ.σ. πάστα σκόρδου (Συνταγή εδώ)
•    4 μελιτζάνες
•    500 γρ. κριθαράκι
•    200 γρ. φέτα
•    Αλάτι – πιπέρι

Για το γαρνίρισμα και το σερβίρισμα

•    40 – 50 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
•    Φέτα και ψωμί για το σερβίρισμα

Διαδικασία 

1.    Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (9). Με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο μαρινάρουμε το μοσχάρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή θερμοκρασία (9) (ιδανικά σε δύο δόσεις) από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο, χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα.
2.    Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή (6 – 8), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο για περίπου 2 – 3 λεπτά.
3.    Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
4.    Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το σαμιώτικο κρασί και αφού εξατμιστεί η αλκοόλη προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το στικ κανέλας και την πάστα σκόρδου.
5.    Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 90 – 105 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κρέας πραγματικά να είναι πολύ μαλακό.
6.    Περίπου στα μισά του χρόνου που χρειάζεται το κρέας (δηλαδή στα 45 – 50 λεπτά) προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
7.    Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος (με το κοτσάνι) και χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Τις μεταφέρουμε στο σκεύος που θα ψήσουμε το κριθαράκι, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, λαδώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
8.    Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα (την κρατάμε) έτσι ώστε να μπορούμε να τις γεμίσουμε.
9.    Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κριθαράκι και τη σάρκα από τις μελιτζάνες (βήμα 8), ανακατεύοντας συνέχεια για 3 – 4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να απορροφά από τα υγρά της κατσαρόλας.
10.    Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κρέας, το οποίο αν θέλουμε το ‘σπάμε΄ σε μικρότερα κομμάτια.
11.    Μεταφέρουμε το κριθαράκι μέσα στο ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος που ψήσαμε τις μελιτζάνες, ‘βουλιάζουμε’ μέσα τις γεμιστές μελιτζάνες και τις γαρνίρουμε με φέτα.
12.    Ψήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά ή έως ότου το κριθαράκι απορροφήσει τα υγρά.
 Σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερα υγρά προσθέτουμε έξτρα ζωμό ή νερό.
13.    Γαρνίρουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε
 

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top