Κριθαρότο με καλαμαράκια και τομάτα περαστή στο μύλο

Μία νηστίσιμη και πεντανόστιμη συνταγή

Αν σας αρέσει το κριθαρότο ακολουθείστε βήμα-βήμα τη συνταγή που έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» το πρωί της Τετάρτης.

Σας αρέσει το κριθαρότο; Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές

Ο σεφ ετοίμασε κριθαρώτο με καλαμαράκια και τομάτα περαστή στο μύλο και μας έδειξε πώς να το φτιάξουμε.

Πεντανόστιμο νηστίσιμο κοκκινιστό κριθαρότο γαρίδας

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/3 κούπας (για το γαρνίρισμα)
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεσαίο φινόκιο
1/2 φλ. ούζο
3 φύλλα δάφνης
500 γρ. τομάτα περασμένη στο μύλο 
1 πακέτο κριθαράκι
4 – 5 φλ. ζωμό λαχανικών
ξύσμα από 1 lime
10 μεγάλα φύλλα φρέσκο βασιλικό
αλάτι – πιπέρι

Βήμα 1

 Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα κεφάλια τα κρατάμε ολόκληρα αφότου τα καθαρίσουμε.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα καλαμαράκια για 3-4 λεπτά. Δηλώνουμε την θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε προσθέτοντας το σκόρδο, το κρεμμύδι, το φοινόκιο και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, την Δάφνη, και 2 κούπες από το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 25 - 30 περίπου λεπτά.

Βήμα 4

Μόλις το καλαμαράκι έχει μαλακώσει, προσθέτουμε το κριθαράκι άλλη μια κούπα ζωμό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με κυκλικές έντονες κινήσεις προσέχοντας να μην μας κολλήσει το κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Όταν δούμε ότι το κριθαράκι αρχίζει να απορροφάει τα υγρά προσθέτουμε άλλη μία κούπα ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνολικά μαγειρεύουμε το κριθαράκι για περίπου 12-15’. Προσθέτουμε και την τελευταία κούπα από το ζωμό και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.

Σημαντικό:  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής: ότι από τη στιγμή που θα κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την εστία το κριθαράκι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για τουλάχιστον 2 – 3 λεπτά. Η σύσταση που θέλουμε να έχει το κριθαρώτο, όταν το αποσύρουμε από τη φωτιά, είναι ένα είναι ημί-ρευστό αποτέλεσμα, που μπορούμε να το τσεκάρουμε ανασηκώνοντας με 1 μεγάλη κουτάλα το κριθαράκι. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το κριθαράκι να είναι σφιχτό.

 

Βήμα 5

Στο μούλτι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βασιλικό και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα πράσινο λάδι.

Βήμα 6

Τέλος αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε το λάδι βασιλικού, και το ξύσμα lime. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top