Σας αρέσει το κριθαρότο; Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία

Αν σας αρέσει το κριθαρότο(σ.σ: παραδοσιακό ζυμαρικό κριθαράκι ή μανέστρα)  τώρα είναι ευκαιρία να μπείτε στην κουζίνα και να δοκιμάσετε 2 υπέροχες συνταγές που έδωσαν  ο Λάμπρος Βακιάρος και ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή του Star «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Γαρίδες Σαγανάκι - Συνταγή για 4 άτομα

Πεντανόστιμο κριθαρότο με μανιτάρια και τυρί κρέμα(Σταύρος Βαρθαλίτης)

Υλικά

•    250 γρ. κριθαράκι μέτριο
•    1 κρεμμύδι μέτριο
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
•    100 γρ. μανιτάρια λευκά
•    50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
•    50 γρ. ελαιόλαδο
•    100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
•    500 γρ. ζωμό μανιταριών ή κοτόπουλο
•    20 γρ. μαϊντανό
•    ξύσμα από ½ λεμόνι
•    80 γρ. τυρί 

Εκτέλεση

•    Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο σε μέτρια φωτιά.
•    Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα αποξηραμένα μας πορτσίνι να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ζωμό μανιταριού, αφήνοντας το στην άκρη για 10 λεπτά.
•    Ψιλοκόβουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι.
•    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.
•    Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. 
•    Βάζουμε το κριθαράκι τελευταίο και το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά. 
•    Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο και να στεγνώσει σχεδόν εντελώς η κατσαρόλα μας.
•    Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.
•    Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα καθώς και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.
•    Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
•    Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 

Πεντανόστιμο νηστίσιμο κοκκινιστό κριθαρότο γαρίδας(Βακιάρος)

Υλικά:

800 γρ. γαρίδες ολόκληρες
45 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 πιπεριά φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
15 γρ. πελτέ τομάτας
500 γρ. κριθαράκι
120 γρ. ούζο
250 γρ. τομάτα κονκασέ ή στον τρίφτη
6 – 7 στήμονες σαφράν (προαιρετικά)
1.250 λτ ζωμό γαρίδας*
40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
120 γρ. ελαιόλαδο
 
Για τον Ζωμό Γαρίδας

45 γρ. ελαιόλαδο
Κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσαμε
1 καρότο (χοντροκομμένο)
1.500 λτ νερό
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
3 αστεροειδής γλυκάνισους (προαιρετικά)
Για τον Ζωμό Γαρίδας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλά τα κεφάλια και τα κελύφη. Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά.
Tα 2 πρώτα βήματα μπορούν να παραλειφθούν, όμως το ψήσιμο στο φούρνο εγγυάται το τέλειο αποτέλεσμα γεύσης στο ζωμό.
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, τα κελύφη και τσιγαρίζουμε καλά για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι και το γλυκάνισο και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και αποσύρουμε τα στερεά (κελύφη, καρότα κλπ).

Για το Κριθαρότο και το τελείωμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (5-6).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν αρκετά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή και αφού ανακατέψουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το σαφράν και περίπου το 1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή (4-5).

Στον ενδιάμεσο χρόνο κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος ακριβώς στη μέση και μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι.
Οι γαρίδες είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και χρειάζονται συνολικά 2 – 3 λεπτά μαγείρεμα.
Περίπου 2 – 3 λεπτά πριν το κριθαράκι να φτάσει προς το τέλος του βρασμού (στα 10 λεπτά από τη στιγμή που προσθέσαμε το ζωμό), προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία.

Σε ένα multi προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ελαιόλαδο και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα πράσινο λάδι.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.

Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνουμε.
 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή  «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top