Crash test: Πρώτη φορά διακοπές μαζί

Πώς να πάτε, πώς να περάσετε τέλεια και -κυρίως- πώς να γυρίσετε μαζί

ζευγάρι

Δεν υπάρχει καλύτερη καλοκαιρινή φαντασίωση από τις καλοκαιρινές διακοπές με το άτομο με το οποίο είσαι ερωτευμένη: λάγνα βλέμματα πάνω από εξωτικά κοκτέιλ στην παραλία, το να βάζετε αντηλιακό πάνω στο βρεγμένο από τη θάλασσα σώμα και να περνάτε χαλαρά χρόνο μαζί χωρίς το άγχος της καθημερινότητας.

Crash test Πρώτη φορά διακοπές μαζί

Ωστόσο αυτή η φαντασίωση μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί στον χειρότερό σου εφιάλτη. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που πάτε μαζί διακοπές ή αν η σχέση είναι ακόμα στις αρχές της.  Έχετε τα ίδια ωράρια ρυθμών, μπορείτε να συντονίσετε τους βιορυθμούς των διακοπών; Αν κάποια τον φλερτάρει μπροστά σου πώς θα αντιδράσεις ή αν προσέξεις ότι το βλέμμα του λοξοδρομεί σε διπλανά μπικίνι; Ακόμα και το να προκύψει ένα εντερικό θέμα, θα το διαχειριστείς ψύχραιμα ή με αμηχανία;

Με βάση όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να πάνε στραβά στις διακοπές, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι έχεις πολλές πιθανότητες να θεωρείς αυτές τις πρώτες διακοπές μαζί ως ένα τεστ για το μέλλον της σχέσης.

Αμφιβολία vs Love for ever

Η στατιστική της επιτυχίας - τι λένε τα νούμερα

Μια εφαρμογή γνωριμιών πραγματοποίησε μια έρευνα 1.000 ατόμων για να μάθει πώς βιώνουν τα νέα ζευγάρια τις πρώτες κοινές διακοπές τους και έκανε μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 68% των γυναικών είναι πιθανό να δει τις πρώτες διακοπές μαζί ως ζευγάρι ως ένα τεστ για τον σύντροφό τους: κατά πόσο θα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία μια κρίσιμη κατάσταση, κατά πόσο θα είναι πιστός (δηλαδή αν θα καταφέρει να αποσύρει έγκαιρα το βλέμμα του από αυτό το κορίτσι με το αποκαλυπτικό μαγιό); Επειδή βλέπει ο ένας τον άλλον σε ένα νέο φως (κυριολεκτικά - το φως του ήλιου) οι διακοπές μπορεί να αποβούν ορόσημο! Το να είσαι σε έναν ουδέτερο χώρο με τον σύντροφό σου από το πρωί ως το βράδυ σίγουρα είναι μια δοκιμασία που είτε θα σας φέρει πιο κοντά ή μπορεί και να σημάνει μια οριστική ρήξη.

Παρόμοια έρευνα αποκάλυψε ότι ένα 10% των ζευγαριών  που πήγαν μαζί διακοπές αποφάσισαν να χωρίσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών - ενώ ένα άλλο 12% αποφάσισε να χωρίσουν αμέσως μετά την επιστροφή τους στο σπίτι. Αλλά δεν είναι όλα τα αποτελέσματα άσχημα για τις διακοπές των ζευγαριών. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα 38% επέστρεψε από τον προορισμό τους ακόμα πιο ερωτευμένο από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους.

Στις διακοπές θα μάθεις αν θέλει να περάσει όλη την ημέρα κάνοντας τζετ σκι ενώ εσύ προτιμάς να χαλαρώσεις δίπλα στην πισίνα ή αν είναι από τους τύπους που επιμένει να δει όλα τα αξιοθέατα ενώ εσύ θες να αράξεις στο σπα ή να διαβάζεις το βιβλίο σου νωχελικά δίπλα στο κύμα.

Ο παράγοντας του άγχους

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει την έκβαση και την ποιότητα των κοινών διακοπών είναι το άγχος. Το άγχος είναι επίσης η κυριότερη αιτία για τα ζευγάρια που χωρίζουν στις διακοπές. Δεν προκαλεί έκπληξη: ειδικά αν το ταξίδι γίνεται σε χώρα του εξωτερικού, από το να βρεις το διαβατήριο, να μάθεις να διαβάζεις έναν χάρτη έως το να προσπαθείς να συνεννοηθείς σε μια ξένη γλώσσα μπορεί να εκτοξεύσουν τα επίπεδα στρες – αλλά το στρες μόνο συνώνυμο των διακοπών δεν είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που ασκείται στις διακοπές είναι κάτι που βιώνουν πολλοί, με το 62% των ανθρώπων να λένε ότι ένα ταξίδι μπορεί να είναι μεγάλη δοκιμασία για τη σχέση.

Οι διακοπές με τον σύντροφό σου μπορεί να είναι σαν ένας μικρόκοσμος ολόκληρης της σχέσης σου.  Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία θεωρεί γενικά τις διακοπές ως κάτι θετικό για τις σχέσεις. Πάνω από το μισό -55%- όσων συμμετείχαν πιστεύουν ότι οι διακοπές θα κάνουν μια σχέση πιο δυνατή. Ο προορισμός θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας για το πόσο καλά θα εξελιχθούν οι διακοπές. Σύμφωνα με την έρευνα, η Βενετία ονομάστηκε πιο ρομαντικός προορισμός (κατά 32%), ακολουθούμενη από το Παρίσι (29%), και τις Μαλδίβες και τη Ρώμη (και οι δύο 28%).

Post lockdown καλοκαιρινές διακοπές

Τώρα με τα νέα δεδομένα και την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού τα νέα ζευγάρια στις πρώτες τους διακοπές έχουν να λάβουν υπόψη τους επιπροσθέτως τα μέτρα προστασίας, τις καινούργιες συνθήκες διαμονής, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή επιλογής προορισμών.

Με δεδομένο μάλιστα την πίεση και την κούραση που έχει προηγηθεί και έχει ήδη δοκιμάσει ενδεχομένως μια σχέση το να αποφασίσετε αν θα πάτε ή όχι μαζί διακοπές μπορεί να έχει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας και σοβαρότητας.

Είναι αναπόφευκτη μια κρίση όταν βρίσκεστε σε διακοπές με τον σύντροφό σου;

Με τίποτα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις μια κρίση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια καλύτερη σχέση.

Να καταβάλλεις προσπάθεια να αναζητάς τα θετικά πράγματα που σου αρέσουν στον σύντροφό σου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις σε εγρήγορση και τις πέντε αισθήσεις σου, έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτά που σου αρέσουν περισσότερο στον σύντροφό σου. Ως ανθρώπινα όντα έχουμε μια φυσική τάση να δίνουμε περισσότερο βάρος στα αρνητικά πράγματα από τα θετικά.

Εξάσκησε την καλή επικοινωνία χρησιμοποιώντας ενεργή ακρόαση, ενσυναίσθηση και επαφή με τα μάτια

Η επικοινωνία είναι ο βασικός παράγοντας για την ορθή έκφραση πιθανών διαφωνιών με τον σύντροφό σου. Και είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ισχυρές και στενές σχέσεις.

Μαζί ναι, αλλά όχι αυτοκόλλητοι

Το να είσαι σε διακοπές δεν χρειάζεται να είσαι μαζί με τον σύντροφό σου όλη την ώρα. Είναι πολύ υγιές και θετικό για ένα ζευγάρι να έχει κάποιες στιγμές κατά τις οποίες κάθε άτομο να μπορεί να αναπνέει μόνο του, χωρίς να ανησυχεί για το σύντροφό του. Το να γνωρίζεις πώς να είσαι μόνη σου είναι η καλύτερη συνταγή για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, την οποία μπορείτε να προβάλλεις στη σχέση σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και για προσωπικές στιγμές – μια ατομική περιποίηση σπα ή μια ξενάγηση σε έναν χώρο που ο σύντροφος σου δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.

Μείνε σε επαφή με τον αληθινό εαυτό σου

Στις πρώτες διακοπές έχουμε όλοι την τάση να θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον σύντροφό μας λίγο περισσότερο. Πολύ συχνά ένα καταστροφικό λάθος που γίνεται στις σχέσεις είναι ότι δείχνουμε να συμφωνούμε και να μοιάζουμε με τον άλλο λίγο περισσότερο (ή και πολύ περισσότερο) απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Περνάω καλά στις διακοπές δεν σημαίνει καταπιέζομαι. Σαφώς και θα κάνεις υποχωρήσεις. Καλό θα είναι να είσαι ανοιχτή, να δοκιμάζεις νέα πράγματα, αλλά όχι μόνο για να ευχαριστήσεις τον άλλον – αλλά κυρίως για να επεκτείνεις τους ορίζοντες και τα όριά σου.

Όσο είσαι ο εαυτός σου κι όσο ενθαρρύνεις και τον σύντροφό σου να είναι ο εαυτός του θα αξιοποιήσετε το διάστημα των διακοπών για να γνωρίσετε σε βάθος ο ένας τον άλλον και θα γυρίσετε με σημαντικά εφόδια για τη σχέση σας μαζί με τα καλοκαιρινά σουβενίρ.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου
Πηγή: allyou.gr
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top