The Queen's Gambit: Η αληθινή «Μπεθ» που νίκησε τον Κασπάροφ στα 24 της!

Η Judit Polgár μίλησε στο Forbes για τη μεγάλη νίκη της το 2002

Queen's Gambit

Η δραματική σειρά του Netflix «Queen's Gambit» ανήκει σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες σειρές για το 2020. Μας ταξιδεύει στον κόσμο του σκάκι μέσα από επτά ωριαία επεισόδια και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Walter Tevis, το οποίο εκδόθηκε το 1983.

Οι παρτίδες που βλέπουμε να παίζει η πρωταγωνίστρια, είναι κινήσεις σχεδιασμένες από τον Garry Kasparov. Η σειρά έλαβε θετικές κριτικές και από την σκακιστική κοινότητα για την απεικόνιση του παιχνιδιού αλλά και των παικτών.

Η ηθοποιός, Anya Taylor-Joy, παραδέχεται πως από τη μέρα που ο δρόμος της διασταυρώθηκε με εκείνον της Μπεθ Χάρμον -ηρωίδας της σειράς- νιώθει λιγότερο μόνη σε αυτόν τον κόσμο. Είναι σαν ο χαρακτήρας της και η ίδια να αναπαριστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο πόνεσα. Πόνεσα γιατί αναγνώρισα όσα νιώθει η Μπεθ Χάρμον. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε και εκπαιδευόμαστε να μην εκφράζουμε όσα νιώθουμε πραγματικά. Όταν βρίσκεις κάποιον που αισθάνεται ακριβώς όπως εσύ, αρχίζεις να νιώθεις λιγότερο μόνος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της. Σημείωσε ακόμα πως η ανάγνωση του μυθιστορήματος δεν της πήρε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες σκακιστές της ιστορίας, οι Judit Polgár και Zsuzsa Polgár δήλωσαν στο Forbes χωρίς αμφιβολία ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή από ό, τι φαίνεται στη σειρά. Έχουν επίσης βιώσει ταπείνωση και προσβολές αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους - 7 επεισόδια θα μπορούσαν εύκολα να γεμίσουν με όλο το δράμα που περιέχει ο κόσμος του σκακιού για μια γυναίκα. 

«Στην πραγματική ζωή, οι άνδρες δεν μπορούν να αντέξουν ότι μία γυναίκα θα τους νικήσει στο σκάκι», είπε η Judit Polgár που θεωρείται η καλύτερη γυναίκα παίκτης της ιστορίας του σκακιού. 

Η Judit το 2002 ήταν μόλις 24 ετών όταν νίκησε στη Μόσχα τον Garri Kasparov, τον τότε νούμερο ένα παίκτη του κόσμου. Με αυτήν τη νίκη, έγραψε ιστορία: μέχρι εκείνη τη μέρα καμία γυναίκα δεν τον είχε κερδίσει. 

Η Judit χαρακτήρισε αυτή τη νίκη ως την πιο σημαντική εμπειρία της ζωής της. Εκείνη την ημέρα ο Κάσπαροφ έτρεξε έξω από την αίθουσα. Θεώρησε αυτήν την απροσδόκητη ήττα μια ταπείνωση. 

Δυο χρόνια πριν συναντήσει ο Κασπάροφ την Judit την είχε αποκαλέσει «μαριονέτα τσίρκου», λέγοντας ότι «θα ήταν καλύτερα οι γυναίκες να επικεντρώνονταν στο να έχουν μωρά». Αργότερα, διόρθωσε το σχόλιό του στο βιβλίο του λέγοντας ότι «οι αδελφές Polgár έδειξαν ότι οι ικανότητες των γυναικών δεν έχουν όρια. Οι άντρες παίκτες δυσκολεύτηκαν να το αποδεχτούν μέχρι που το κοριτσάκι με την αλογοουρά να τους ταπεινώσει εντελώς».
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top