’’Πόλεμος’’ στα media Ολλανδών και Τούρκων

Σάλος με το πρωτοσέλιδο της εφδημερίδας De Telegraaf: «Εδώ είναι το αφεντικό!»

’’Πόλεμος’’ στα media Ολλανδών και Τούρκων

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ολλανδική εφημερίδα η οποία κυκλοφορεί με τον προκλητικό τίτλο, "Εδώ είναι το αφεντικό", αναφερόμενη στη διένεξη που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία.

Η εφημερίδα έχει ως πρωτοσέλιδο φωτογραφία από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τουρκικό προξενείο, η οποία απεικονίζει Τούρκο διαδηλωτή πεσμένο κάτω, με αστυνομικό σκύλο να τον έχει αρπάξει με τα δόντια του από τα γεννητικά του όργανα

Συνοδεύει τη φωτογραφία με τον ιδιαίτερα επιθετικό τίτλο, «Εδώ είναι το αφεντικό!».

Όλο αυτό ολοκληρώνεται με δύο ακόμα φωτογραφίες. Μία του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και από κάτω αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, με ένα κόκκινο «Χ».

Λίγο μετά ήρθε και η αντίδραση των τουρκικών Μέσων. Με πρωτοσέλιδο στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχει βάλει μια φωτογραφία από τα επεισόδια στο προξενείο και το πρωτοσέλιδο της De Telegraaf, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο ολλανδικός Τύπος έχει φρικάρει!».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι ολλανδικές εφημερίδες έχουν υποστεί χειραγώγηση από την ολλανδική κυβέρνηση μετά την αντίδραση της Τουρκίας στην απαγόρευση στον Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ. Μάλιστα, καταγγέλλει την πρακτική των ολλανδικών Μέσων, αναφέροντας ότι αντιτίθενται σε όλους τους διπλωματικούς κανόνες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι  ολλανδική De Telegraaf είχε αντιδράσει έντονα και τον περασμένο Απρίλιο, μετά τη σύλληψη της δημοσιογράφου Εμπρού Ουμάρ στην Τουρκία, με την κατηγορία της προσβολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Το μακρύ χέρι του Ερντογάν» ήταν τότε ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, στο οποίο εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ως πίθηκος που συνθλίβει την τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο Εμπρού Ουμάρ και μαζί την ελευθερία του Τύπου. 

Ο Βελγικός Τύπος για τις Ολλανδικές εκλογές

Την εκτίμηση ότι τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte βγαίνουν ωφελημένοι από την ολλανδοτουρκική κρίση και την διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών εκφράζει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Rutte δεν είχε άλλη επιλογή από το να τηρήσει μια σκληρή γραμμή και οτιδήποτε διαφορετικό εάν έπραττε θα αποτελούσε «πολιτική αυτοκτονία» για τον ίδιο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

 Την ίδια άποψη εκφράζει και η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας κι αυτή ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να δείξει πυγμή, καθώς επίσης και ότι η ξαφνική κρίση με την Τουρκία και το θέαμα των τούρκων διαδηλωτών έξω από το τουρκικό προξενείο ωφελεί εκλογικά και τον Wilders.

 Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του Τούρκου ΥΠΕΞ δημιουργεί ερωτηματικά και αντιβαίνει στις αρχές ενός κράτους δικαίου. Θεωρεί επίσης ότι εν τέλει η ακραία ολλανδική αντίδραση αποδείχθηκε αντιπαραγωγική, καθότι «υπερ-μεγέθυνε» το πρόβλημα, το οποίο, υπό διαφορετικές συνθήκες, ίσως να μην είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, ενώ επισημαίνει  ότι η κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί ‘μάνα εξ ουρανού’ για τον  Wilders.  

Ως ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ‘βλέπει’ η De Morgen στο κύριο άρθρο της την οξύτατη επίθεση του Ερντογάν κατά της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι ήδη  Γερμανοί πολιτικοί αλλά και ο δανός πρωθυπουργός βρίσκονται στο πλευρό της Ολλανδίας – Σημειώνεται επίσης πως η βελγική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το θέμα των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο Βέλγιο δείχνει να είναι η πλέον δημοκρατική: Η απόφαση δηλαδή επιβολής απαγόρευσης εναπόκειται στις δημοτικές αρχές, με μόνη οδηγία από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις μόνον εάν και εφόσον κρίνουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη και ασφάλεια.  

Μικρή θεωρεί η De Standaard την πιθανότητα το Βέλγιο να αποτελέσει σταθμό στην περιοδεία που προγραμματίζει ο Ερντογάν στην Ευρώπη προκειμένου να προπαγανδίσει υπέρ του ‘ναι’ στο τουρκικό δημοψήφισμα, - Και τούτο διότι όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο ένας μετά τον άλλο οι υπεύθυνοι των αιθουσών μεγάλης χωρητικότητας, όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα μια παρόμοια εκδήλωση,  δηλώνουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Ως εκ τούτου, παρατηρεί η εφημερίδα, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης μεγάλης κλίμακας και για τον λόγο αυτό ούτε υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν κατά νου να έλθουν στο Βέλγιο για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.  

Η διένεξη μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας σε συνέχεια της απαγόρευσης από ολλανδικής πλευράς στον Τούρκο πρωθυπουργό να προσγειωθεί στη χώρα στο πλαίσιο προώθησης της προεκλογικής εκστρατείας για το τουρκικό δημοψήφισμα, απασχολεί εκτενώς τις γαλλόφωνες εφημερίδες. Χαρακτηριστικοί οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της εφημερίδας  Le Soir, «Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στην Ολλανδία» και εφημερίδα La Libre Belgique, «Ο Ερντογάν εκνευρίζει την Ολλανδία την παραμονή των εκλογών».

Η εφημερίδα Le Soir σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι η a priori απαγόρευση στην οποία προχώρησε η Ολλανδία ως προς τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αποτέλεσε εν τέλει μια παγίδα του Ερντογάν, στην οποία οι ολλανδικές αρχές «έπεσαν πρόθυμα, υπό τον ήχο των λαϊκίστικων τυμπανοκρουσιών του Geert Wilders». Το δημοσίευμα αντιπροτείνει την πιο ισορροπημένη βελγική στάση, αφενός της συνεπούς υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, αφετέρου της κατά περίπτωση εξέτασης κατά πόσο κάποια εκδήλωση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.   

Διαβάστε επίσης:

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Η Ολλανδία δεν θα ζητήσει συγγνώμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός!

Διώχνουν τους Ολλανδούς φοιτητές από τα τουρκικά πανεπιστήμια

Κλιμακώνεται η ένταση: ΔΙΑΒΗΜΑ της Τουρκίας σε Ολλανδία-Η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top