Σταμάτης Μαλέλης: «Η μάχη μου με το “τέρας” της κατάθλιψης»

«Είναι μικρή η ζωή για να την αφήνουμε σε ένα τέρας» εξομολογείται

Μια εξομολόγηση ψυχής για τη μάχη που έδωσε μια τουλάχιστον δεκαετία με την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού και τη ζωή του που κλιμακωτά άρχισε να αλλάζει μίλησε ο Σταμάτης Μαλέλης. Ο εμπνευστής των τηλεοπτικών παραθύρων που έχει δώσει επαγγελματικές ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το βιβλίο που φέρει την υπογραφή του και μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Το τέρας και εγώ».

«Η κατάθλιψη είναι θέμα διαρκούς επικαιρότητας» είπε ο Σταμάτης Μαλέλης.

Στον Αντ1 ξεκίνησαν όλα…

«Με το που έκλεινε η πόρτα στο στούντιο του ΑΝΤ1, ένιωθα τις κάμερες σαν πυροβόλα και πως θα με σκοτώσουν με αποτέλεσμα να παθαίνω πανικό. Νιώθεις ότι παθαίνεις έμφραγμα και πεθαίνεις. Έτσι, κατάλαβα ότι δεν κάνω για μπροστά από τις κάμερες. Αρχικά προσπαθούσα να μην καταλάβει κανείς ότι παθαίνω πανικό. Αυτό όμως ήταν και το μεγάλο μου λάθος. Βρέθηκα σε έναν ψυχαναλυτή και την κοπάνησα. Η κατάθλιψη είσαι σαν στρείδι που κλείνει τελείως. Ζεις μια ζωή σε αναμονή… που θα περάσει και όπως λέει ο Σοπανέουερ "κοιτάς πίσω και τελικά δεν έχεις αφήσει τίποτα", γιατί ήσουν μια ζωή σε αναμονή».

Πότε εξομολογήθηκε ότι περνάει κατάθλιψη

«Όλα ξεκίνησαν από τη μέρα που εντελώς τυχαία μίλησα για το πρόβλημα που είχα περάσει, σε μια συνέντευξη. Τα τηλέφωνα που δέχτηκα ήταν εκατοντάδες. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης χρειάζονταν βοήθεια. Τότε συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για την κοινωνία».

Νέα παιδιά αντιμέτωπα με την κατάθλιψη

«Νέα παιδιά με ρωτάνε για την κατάθλιψη. Χρειάζονται μια βοήθεια από την οικογένεια τους. Είναι μικρή η ζωή για να την αφήνουμε σε ένα τέρας. Τι ζωή είναι άμα δε μπορείς να χαμογελάσεις;.. Πολλοί το χλευάζουν, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν στίγμα. Η ίδια η κοινωνία είναι σύμπτωμα του καπιταλισμού που σε βγάζει από αρχές και αξίες και σε οδηγεί σε τέτοια αδιέξοδα. Άρα τα παιδιά δεν έχουν όραμα».

Πως συνειδητοποίησε ότι περνάει κατάθλιψη

«Μπαίνω στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα και ο πρώτος γιατρός που με βλέπει καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα μου είναι η κατάθλιψη και όχι το έντερο. Οι γύρω πίστευαν ότι θέλω να μ��νω μόνος μου στο γραφείο και ότι σχεδιάζω το δελτίο ειδήσεων, ενώ εγώ κοίταζα πως θα σταθώ στα πόδια μου για να μην πέσω κάτω. Το πρόβλημα είναι ότι αλλού ξεκίνησα και αλλού βρέθηκα..Η δημοσιογραφία ήταν σαν παρένθεση για μένα. Από τα επαναστατικά αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ, όπου είχα όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα αλλού.. Όλες τις επιλογές τις έκανα εγώ».

«Ένιωθα άτομο με ειδικές ανάγκες»

«Ένιωθα άτομο με ειδικές ανάγκες. Το μεγάλο μου στοίχημα ήταν να πάω απέναντι στο περίπτερο και να γυρίσω. Ήταν φόβος θανάτου. Το βιβλίο του Γιάαλομ, «ο κήπος του επίκουρου» ήταν μια ιδέα για να περιγράψω τα πράγματα».

Η μεγάλη επιτυχία στον ΣΚΑΪ και η κατάθλιψη

«Δεν την χάρηκα την περίοδο στον ΣΚΑΪ. Δεν ένιωσα ότι κάνω κάτι σημαντικό. Το έχασα όλο αυτό».

Τώρα πιά ξυπνάει με χαμόγελο

«Δεν χρειάστηκε μόνο ψυχανάλυση, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.Εδώ και αρκετό καιρό πια ξυπνάω με χαμόγελο», εξομολογείται ο Σταμάτης Μαλέλης και προσθέτει πως «το αποτέλεσμα της κατάθλιψης δεν είναι ίδιο για όλους τους καταθλιπτικούς. Η κατάθλιψη πολεμιέται με το κεφάλι όρθιο. Εγώ τα κατάφερα και να το παράδειγμα είναι μπροστά σας»!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top