5 δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές που έχουν καταρριφθεί

Μπορεί να τις ακολουθούσαμε πιστά, αλλά πλέον δεν ισχύουν

διατροφή

Πολλά από τα όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα για την διατροφή μας έχουν αναθεωρηθεί.

Όσα μέχρι τώρα λοιπόν μπορεί να ακολουθούσες πιστά γιατί πίστευες ότι θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, πλέον δεν ισχύουν.

Ας δούμε μερικές συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις που έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια:

Τι πίστευες: «Τα τρόφιμα χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά»
Σήμερα:  Από τη δεκαετία του 1970 είχαμε την πεποίθηση ότι το λίπος είναι "κακό" για την υγεία και έχουν γίνει εκστρατείες που μας συνιστούν να καταναλώνουμε λιγότερο λίπος. Επιπλέον, αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν η αρχαϊκή επισήμανση των τροφίμων εστιάζει συχνά στο λίπος ως κακή θρεπτική ουσία. Το λίπος δεν είναι κακό! Χρειαζόμαστε λίπος και η συμπερίληψη μιας λογικής ποσότητας σωστού τύπου λίπους σε κάθε γεύμα είναι πρωταρχικής σημασίας για μια θρεπτική διατροφή.

Τι πίστευες: «Μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι μία καλή μέθοδος για απώλεια βάρους»
Σήμερα: Ενώ η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, η απότομη και εξαντλητική μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές προσαρμογές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Το βρετανικό NHS γράφει σε δήλωσή του: «Μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με κλινική επίβλεψη που περιλαμβάνει κατανάλωση περίπου 800 θερμίδων την ημέρα ή λιγότερες. Μερικές φορές αυτές οι δίαιτες συνιστώνται για παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που διαχειρίζονται διαβήτη, πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή να προετοιμαστούν για θεραπεία γονιμότητας». Ωστόσο, σε μελέτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων σπάνια καταφέρνουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

Οδηγίες διατροφής που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις μετά τις γιορτές

Δίαιτα Dukan: Τι είναι και πόσα κιλά χάνουμε

Τι πίστευες: «Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών»
Σήμερα: Σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η συμπλήρωση ασβεστίου μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η Dr Erin Michos δήλωσε στο HopkinsMedicine.org: «Ένα θρεπτικό συστατικό σε μορφή χαπιού δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν λαμβάνεται από πηγή τροφής. Επιπλέον, δεν ισχύει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση των οστών». Μελέτες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα ασβεστίου με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, ενώ δε μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης κατάγματος ή εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

Τι πίστευες: «Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά»
Σήμερα: Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να είναι καυστική ή ακόμα και θανατηφόρα για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Ωστόσο, άνθρωποι που δεν πάσχουν από τα παραπάνω δεν έχουν τίποτα να φοβούνται όταν πρόκειται για την κατανάλωση γλουτένης και τέτοια προϊόντα είναι μερικές φορές πιο επεξεργασμένα, υψηλότερα σε ζάχαρη και χαμηλότερα σε φυτικές ίνες από τα ισοδύναμα που περιέχουν γλουτένη.

Τι πίστευες: «Εάν ασκείσαι τακτικά, χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου»
Σήμερα: Εάν ασκείσαι σκληρά, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις την πρόσληψη τροφής για να τροφοδοτήσεις τις επιπλέον ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού σου, αν, φυσικά, δεν επιθυμείς να χάσεις βάρος.

Σε αυτή την περίπτωση, τρώγοντας περισσότερο, θα προσλαμβάνεις μέσω των επιλογών σου περισσότερη πρωτεΐνη και αυτό είναι αρκετό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι συνήθως η δυτική διατροφή είναι τυπικά υψηλότερη σε πρωτεΐνη απ’ ό,τι απαιτείται. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης περισσότερο από αυτό που θα σου παρέχεται αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής.

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top