9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

Συναρπαστικά αναγνώσματα που δεν πρέπει να χάσεις

Βιβλία: 9 Προτάσεις Που Θα Σας σαγηνεύσουν Αυτό Το Καλοκαίρι

Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα παρουσιάζουν σπουδαία διαχρονικά και σύγχρονα βιβλία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Μυστήριο, ιστορικό μυθιστόρημα, καλή μεταφρασμένη πεζογραφία και ποίηση. Προσεγμένες εκδόσεις που ξεχωρίσαμε και αξίζουν την προσοχή σας.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Το Μυθιστόρημα της Φεράρας» Α' και Β' τόμος του Τζόρτζιο Μπασάνι 

«Το μυθιστόρημα της Φεράρας», το μνημειώδες έργο του κορυφαίου Ιταλού λογοτέχνη Τζόρτζιο Μπασάνι κυκλοφορεί για πρώτη φορά ολόκληρο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg. Πρόκειται για μια σπουδαία μαρτυρία για την Ευρώπη του 20ου αιώνα. Μια τοιχογραφία της εβραϊκής κοινότητας της Φεράρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Το σπουδαίο αυτό έργο αποτελείται από έξι αυτοτελή κείμενα: Εντός των τειχών, Τα χρυσά γυαλιά, Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι, Πίσω από την πόρτα, Ο ερωδιός και Η μυρουδιά του κομμένου χόρτου. Το πρώτο και το τελευταίο από αυτά περιέχουν περισσότερα διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες και εξομολογήσεις. Τα άλλα τέσσερα είναι μυθιστορήματα. Καθένα από αυτά μπορεί να διαβαστεί και χωριστά, αλλά συνδέονται μέσα από γεγονότα και αξέχαστους χαρακτήρες, όπως ο σεβαστός γιατρός του οποίου η ομοφυλοφιλία γίνεται ανεκτή όσο παραμένει κρυφή, ένας επιζών από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου που οι εορτασμοί των γειτόνων για την επιστροφή του σταδιακά καταλήγουν στον εξοστρακισμό, ο Εβραίος αριστοκράτης που χάνει όλα του τα προνόμια, η δασκάλα που εξαιτίας της κομμουνιστικής ιδεολογίας της μπαίνει στο στόχαστρο ακόμα και των δικών της. Κυκλοφορεί στη σπουδαία σειρά Orbis Literæ σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Ξένος στη Χώρα μου - Ημερολόγιο φυλακής 1944» του Χανς Φάλαντα

Ο Χάνς Φάλαντα δεν χρειάζεται συστάσεις αφού είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους Έλληνες αναγνώστες και διαβάζεται φανατικά. 
Το συναρπαστικό ημερολόγιο του  κυκλοφορεί στη σειρά «Ιστορία» των εκδόσεων Gutenberg και είναι γραμμένο μέσα στη φυλακή. Η εξαιρετικά προσεγμένη μετάφραση και οι κατατοπιστικές σημειώσεις είναι της Σίσσυς Παπαδάκη.

Το 1944, τη στιγμή που το Βερολίνο φλέγεται ,με κίνδυνο της ζωής του ο Φάλαντα γράφει ασταμάτητα  σ' ένα κελί ναζιστικής φυλακής. Ανάμεσα του  βρίσκονται ψυχασθενείς δολοφόνοι ενώ παραμονεύει  ο κίνδυνος να εντοπιστεί και τα απομνημονεύματά του να του στοιχίσουν τη ζωή. Αποτυπώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, που συχνά κόβει την ανάσα, αναμνήσεις από τη ζωή του. Διηγείται ιστορίες με πρωταγωνιστές γνωστά και άσημα πρόσωπα . Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι ο συγγραφέας είναι ψυχικά διαλυμένος όπως άλλωστε είναι και η χώρα του. Είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που δεν εγκατέλειψαν τη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ, γιατί «αγαπούσε αυτόν τον λαό», ο οποίος του είχε γίνει πια ξένος. Του είχε απαγορευτεί να δημοσιεύει και είχε εθιστεί στα ναρκωτικά. Στο κελί του εξιλεώνεται μέσα από τη γραφή  και απελευθερώνει το μίσος του για τους ναζί χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Ένας Καλλιτέχνης της Πείνας -Και άλλες δύο αποδιδαχές» του Φραντς Κάφκα

Ο Φραντς Κάφκα ήταν από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Oι εκδόσεις Gutenberg μας παρουσιάζουν τρία έργα του σε μετάφραση και κατατοπιστική εισαγωγή του Θοδωρή Τσομίδη.

Όπως αναφέρει  ο μεταφραστής του έργου η λογοτεχνία δεν μπόρεσε να σώσει τον Κάϕκα. Θα φύγει από τη ζωή νέος, ρημαγμένος εσωτερικά από το ανέφικτο της γαλήνης, την αδυναμία να βρεθεί πραγματικά κοντά σε όσα και όσους αγάπησε, τις αμφιβολίες για τα γραπτά του, πρωτίστως για τον εαυτό του. Πεπεισμένος πως το λογοτεχνικό του αποτύπωμα είναι αμελητέο, ο Κάφκα αφήνει ρητή εντολή να καταστραφούν όλα του τα γραπτά, ελπίζοντας ίσως πως μαζί τους θα διαλυθούν οι φόβοι και οι ματαιώσεις που τα είχαν υπαγορεύσει.
Μια ασφυκτική αμφιβολία δονεί υπόγεια κάθε σελίδα του Κάφκα ακόμα και στις πιο εύθυμες στιγμές της τέχνης του. Αυτήν την αμφιβολία και ματαίωση αντανακλούν «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας», «Η Σωφρονιστική Αποικία» και «Η Ζοζεφίνα η Τραγουδίστρια ή Ο Λαός των Ποντικιών».

Το επίμετρο του βιβλίου το έχει επιμεληθεί ο Θανάσης Τριαρίδης .Στέκομαι στην ερμηνεία που δίνει στον όρο αποδιδαχή που σημαίνει  μια μετα-βιβλική αφήγηση που δεν υποτάσσει το ανυπόφορο ανθρώπινο πεπρωμένο στη ματαιότητα της - μα απο-κανονικοποιεί ,απορρυθμίζει, αποδιοργανώνει. Αυτό είναι όλες οι ιστορίες του Κάφκα, όλα τα γράμματα, όλες οι σκέψεις...

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Καυτό Μυστικό» Του Στέφαν Τσβάιχ

Από τις εκδόσεις Ροές κυκλοφόρησε σε νέα, αναθεωρημένη έκδοση στη σειρά «ΜicroMEGA/Λογοτεχνία το βιβλίο «Καυτό μυστικό» του Στέφαν Τσβάιχ, σε μετάφραση των Μαριάννας Αντωνοπούλου – Ίρμχιλντ Στάινερ, και επιμέλεια της Εύης Μαυρομμάτη.
Το «Καυτό Μυστικό», όπως είναι η ελληνική απόδοση του «Brennendes Geheimnis» που έγραψε ο Τσβάιχ το 1913 και κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2002 από τις εκδόσεις Ροές, είναι μια μικρή και τολμηρή ιστορία που έχει ως θέμα τη σύνδεση ενός νεαρού παιδιού με τις ερωτικές περιπέτειες της μητέρας του. Η ιστορία εκτυλίσσεται σ΄ ένα θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις και ο 12χρονος  εμπλέκεται στις ερωτικές περιπέτειες της μαμάς του σε μια δύσκολη περίοδο αυτή της μετάβασης από την παιδικότητα στην εφηβεία. 
Το παιδί αρχικά σ' αυτή την ευαίσθητη ηλικία δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στη μητέρα του και τον βαρόνο. Με αγωνία και λαχτάρα προσπαθεί να το ανακαλύψει και θα έρθει αντιμέτωπος με μια οδυνηρή αλήθεια. Θα νιώσει προδομένος, πικραμένος και έρχεται η ώρα να μάθει ότι οι μεγάλοι έχουν ένοχα μυστικά που κρύβουν καλά.
Θυμωμένος, γεμάτος μίσος προσπαθεί ν' ανακαλύψει ποιο είναι το ένοχο μυστικό και με αυτό τον επώδυνο τρόπο οδηγείται στο κατώφλι της εφηβείας.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Μια τέχνη που ζει από το θάνατο και άλλες φανταστικές ιστορίες» του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλδός

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ισπανόφωνοι και πορτογαλόφωνοι συγγραφείς», κυκλοφόρησε, σε μετάφραση της Δήμητρας Παπαβασιλείου, η συλλογή διηγημάτων του Benito Pérez Galdós (1843-1920) με τίτλο «Μια τέχνη που ζει από το θάνατο και άλλες φανταστικές ιστορίες».

Όπως αναφέρει η μεταφράστρια του έργου στο επίμετρο ο  Μπενίτο Πέρεθ Γκαλδός ως προς τους αθάνατους χαρακτήρες που γεννήθηκαν από την πένα του συγκρίνεται μόνο με τον έτερο μεγάλο συγγραφέα του ισπανικού Χρυσού Αιώνα- και αντίπαλον δέος του Θερβάντες -, τον Λότε δε Βέγα. Είναι ο μεγαλύτερος, κατά γενική ομολογία, Ισπανός μυθιστοριογράφος μετά τον Θερβάντες και, συνάμα, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του Ρεαλισμού του 19ου αιώνα στην ισπανική λογοτεχνία και όχι μόνο, αποδεικνύει, με τα αφηγήματα αυτού του τόμου, μια «αναπάντεχη» όψη του ταλέντου του: εκείνη του συγγραφέα διηγημάτων, και μάλιστα φανταστικών! Ποιος θα μπορούσε όμως να διερευνήσει και να συμπυκνώσει καλύτερα τις πολλαπλές εκφάνσεις του φανταστικού από έναν μεγάλο δεξιοτέχνη του ρεαλισμού, που χρησιμοποιεί ακόμη και… νατουραλιστικές περιγραφές προκειμένου να ενισχύσει την πίστη μας στο μη εξηγήσιμο, το παράδοξο και το ανοίκειο;

Τα δώδεκα αφηγήματα της συλλογής διαβάζονται με τρεις τρόπους (ιδανικά, συνδυάζοντας και τις τρεις οπτικές γωνίες σε μια πολυπρισματική ανάγνωση): ως υποδειγματικά διηγήματα του φανταστικού αυτά καθαυτά· ως αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου αυτού του μεγάλου Ισπανού κλασικού, καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το ύφος, την τεχνοτροπία, τους χαρακτηριστικούς ανθρώπινους τύπους και την προβληματική του μέσα από σύντομες, αυτοτελείς αφηγήσεις· ως παραδείγματα της (εν πολλοίς άγνωστης) ισπανικής φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, αυτής της μεγάλης μήτρας που γέννησε το περίφημο λατινοαμερικάνικο φανταστικό, δημοφιλέστατο στη χώρα μας χάρη σε μια πλειάδα μεταφρασμένων συγγραφέων, οι λογοτεχνικοί προπάτορες των οποίων παραμένουν ακόμη, λίγο πολύ, στην αφάνεια…

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Άλλες Ζωές» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Οι «Άλλες Ζωές» είναι το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα με Νόμπελ Λογοτεχνίας  που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εξαιρετική μετάφραση της Κατερίνας Σχινάς. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό καθηλωτικό και σπαρακτικό βιβλίο το οποίο συνδυάζει ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία. Ο  Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μάς προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.
Γεννημένος το 1948 στη Ζανζιβάρη, την οποία εγκαταλείπει  το 1968, την εποχή των διώξεων  της μουσουλμανικής μειονότητας ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο πρώτος Αφρικανός συγγραφέας που τιμάται από το 2003 με το πιο σημαντικό βραβείο λογοτεχνίας, 18 χρόνια μετά τον Τζον Μάξγουελ Κούτσι.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο νεαρός Ιλιάς, ο οποίος δραπετεύει από το χωριό όπου γεννήθηκε, από μια περιοχή ταλανισμένη από τη φτώχεια, την πείνα και τους λοιμούς και φτάνει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη όπου έκθαμβος παρακολουθεί την παρέλαση των Δυνάμεων Ασφαλείας στη Γερμανική Ανατολική Αφρική. Χρόνια αργότερα, το 1914, ενώ επίκειται ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Βρετανών και των Γερμανών, στην Τάνγκα της Τανζανίας, o Ιλιάς αποφασίζει να καταταγεί στον γερμανικό στρατό, που αποτελείται κυρίως από Αφρικανούς μισθοφόρους, υποσχόμενος στη μικρή του αδελφή πως σύντομα θα επιστρέψει. Η υπόσχεσή του δε θα εκπληρωθεί ποτέ και το μυστήριο για το τι απέγινε ο Ιλιάς θα σκιάζει τη ζωή της Αφίγια ώσπου να γνωρίσει τον Χάμζα, έναν γενναιόδωρο και ονειροπόλο λιποτάκτη ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Οι δυο τους θα ζήσουν μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης που θα ενώσει δυο οικογένειες αλλά και δυο ηπείρους, την Αφρική με την Ευρώπη. Οι «Άλλες Ζωές» ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Orwell καθώς και στη μακρά λίστα για το Βραβείο Walter Scott.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση - Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης» του Δημήτρη Τζιόβα

Το Βιβλίο Του Δημήτρη Τζιόβα «Η Ελλάδα Από Τη Χούντα Στην Κρίση-Η Κουλτούρα Της Μεταπολίτευσης» Κυκλοφορεί Από Τις Εκδόσεις Gutenberg. Καταγράφει τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης από την πολιτισμική ομοιογένεια στην πλουραλιστική ετερογένεια και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πολιτική στην κουλτούρα, που νοείται πλέον περισσότερο ανθρωπολογικά και βιοπολιτικά παρά ουμανιστικά. Χωρίς να φιλοδοξεί να είναι μια πλήρης μελέτη της ελληνικής κουλτούρας «από τη χούντα στην κρίση», το βιβλίο συνιστά ένα είδος πολιτισμικής ιστορίας και επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο πολύπλευρη εικόνα της περιόδου ούτως ώστε να αναδειχθεί η πολυτασικότητά της.

9 βιβλία που θα σας σαγηνεύσουν αυτό το καλοκαίρι

«Γενόσημα» του Κωνσταντίνου Χ. Λουκόπουλου

Συζητά μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η αρχαιότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μέσα ενημέρωσης, ο κινηματογράφος, η νεολαία, το φύλο και η σεξουαλικότητα, και εξετάζει κρίσιμα ζητήματα στην προσπάθεια χαρτογράφησης του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι τα τελευταία πενήντα χρόνια. Θέτοντας το ερώτημα ποιο είναι εντέλει το βασικό γνώρισμα της κουλτούρας της Μεταπολίτευσης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι οι ταυτότητες, καθώς σε αυτές συμπυκνώνονται τα ποικίλα διακυβεύματα μετά το 1974 και σε αυτές παραπέμπουν μια σειρά κοινωνικών και πολιτισμικών εξελίξεων. H μετάφραση είναι της Ζωής Μπέλλα και του Γιάννη Στάμου.

Η νέα ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου περιλαμβάνει διακόσια εβδομήντα οκτώ πεζά ποιήματα. Ο έρωτας, ο θάνατος, η αδικία, η απώλεια, η μοναξιά, τα υπαρξιακά αδιέξοδα, το παρόν και το παρελθόν είναι λίγα από τα θέματα που αγγίζει με ιδιαίτερη μαεστρία.

Συντροφιά
Η Συντροφιά Συχνά Αντιστρέφει Το Ποτήρι Της Απόγνωσης. Αρκεί Να Μιλάς Το Ίδιο Ή Και Λιγότερο Απ’ Όσο Ακούς. Αν Ενόσω Μιλάς, Ακούς Μονάχα Ένα Βόμβο, Είναι Πιθανό Να Μιλάς Στο
Ψυγείο Σου Ή Στο Κλιματιστικό.

Μοναξιά
Νύχτα Όταν Είναι, Η Μοναξιά Φαίνεται. Έχει Σκιά Αιχμηρή Σαν Της Μάνας Την Επίπληξη, Και Στη Μέση Ο Καθρέφτης Της Θολώνει.
Μα Είσαι Εσύ Που Φαίνεσαι Εντός Της Κι Όχι Αυτή Γύρω Σου.
Όσο Κι Αν Θολός.

Ο Πόθος
Τον Πόθο Όταν Σκέφτεσαι, Σκέφτεσαι Τη Λέξη «Πόθος». Όταν Σε Αρπάζει Ο Πόθος, Τίποτα Δε Σκέφτεσαι.
Κυκλοφορεί Από Τις Εκδόσεις ΑΩ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top