Τρία βιβλία που ξεχωρίσαμε από την ξένη λογοτεχνία

Μικροί θησαυροί από τις εκδόσεις Διόπτρα

βιβλία ξεχωριστά από την ξένη λογοτεχνία

Ιστορίες που θα διαβάσετε και θα σας απορροφήσουν με τις περιγραφές, την πλοκή και τους μοναδικούς χαρακτήρες. Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα προτείνουν τρία ξεχωριστά βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα που θα σας ταξιδέψουν στο Βερολίνο στην εποχή του Μεσοπολέμου, στην συνέχεια θα γίνετε ναυαγοί σ' ένα τροπικό νησί και τέλος μπορείτε να μάθετε πώς να αναπνέετε σωστά μέσα από εύκολες τεχνικές που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωή σας.

Η Sigrid Nunez γράφει για τις απροσδόκητες αποχρώσεις μιας φιλίας

«Ο Άρχοντας των Μυγών» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Ο  Άρχοντας των Μυγών εκδόθηκε το 1954 ,ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ και του χάρισε παγκόσμια φήμη. Η ιστορία του βιβλίου είναι ιδιαίτερη καθώς αρχικά είχε απορριφθεί , όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλα σπουδαία λογοτεχνικά αναγνώσματα, ως βλακώδες και ανιαρό. Χάρη όμως στην επιμονή ενός νεαρού επιμελητή που το διάβασε και το βρήκε συναρπαστικό εκδόθηκε και σήμερα δικαίως κατατάσσεται στα εκατό καλύτερα βιβλία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.
Ο αγώνας για επιβίωση συγκινεί και η αναμέτρηση με τη φύση το καθιστούν επίκαιρο . Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα : Μήπως τελικά το θηρίο δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό; Η ρεαλιστική αφήγηση περιπλέκεται περίτεχνα με το μύθο για το τέλος της αθωότητας.

Ένα αεροπλάνο πέφτει σ’ ένα τροπικό νησί. Οι επιζήσαντες , μικροί μαθητές από την Αγγλία, διαπιστώνουν σύντομα ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Δεν υπάρχουν πουθενά μεγάλοι. Οργανώνονται μόνοι τους, αποκτούν αρχηγό και κανόνες για να επιβιώσουν μέχρι να έρθουν να τους σώσουν.
Στην αρχή, μοιάζει με ονειρεμένη περιπέτεια. Αλλά τα παιχνίδια της μέρας τα διαδέχονται οι εφιάλτες της νύχτας. Κάποιοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι ένα θηρίο στοιχειώνει το νησί. Λίγο λίγο, ο φόβος και η βία αποσαθρώνουν τη μικρή τους κοινωνία, τα αγόρια ορμούν χωρίς επιστροφή προς τη βαρβαρότητα…

Η μετάφραση είναι της Έφης Τσιρώνη.

Γιατί μας συναρπάζει η βραβευμένη «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ;

«Το Βρεγμένο Ψάρι» του Φόλκερ Κούτσερ

 

Το βρεγμένο ψάρι είναι το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με ενδιαφέρουσα πλοκή και μοναδικούς χαρακτήρες.
Η ιστορία ξετυλίγεται στο Βερολίνο στο τέλος της δεκαετίας του είκοσι. Είναι η Βαβυλώνα για όσους έχουν ταλέντο και φυσικά μεγάλες φιλοδοξίες. Τι κρύβεται όμως κάτω από τη λάμψη; Εγκλήματα ,χάος, φτώχεια και μια χώρα γονατισμένη .....στα πρόθυμα του οικονομικού μαρασμού.

«Ο Φόλκερ Κούτσερ απεικονίζει εξαιρετικά την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης σε μια σύνθετη ιστορία»

Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι στη  βερολινέζικη αστυνομική αργκό, «βρεγμένο ψάρι» σημαίνει «ανεξιχνίαστη υπόθεση». Ο πρωταγωνιστής είναι ο φιλόδοξος αστυνόμος ,ονόματι Γκέρεον Ρατ που μόλις έχει έρθει στο Βερολίνο και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγαλούπολη σε έκσταση, γεμάτη πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Ένας νεκρός που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και φέρει ίχνη απάνθρωπων βασανιστηρίων παραμένει αίνιγμα για το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Στον Ρατ πετάνε το βρεγμένο ψάρι και σύντομα η έρευνά του τον οδηγεί σε μια ομάδα εξόριστων Σοβιετικών αντιφρονούντων που έχουν πολύ χρυσό προκειμένου να αγοράσουν πολλά όπλα.
Ο Ρατ, ζαλισμένος από τους ρυθμούς της υπόθεσης, εισέρχεται σε κύκλους παραστρατιωτικών και παρασύρεται στη δίνη των δολοπλοκιών του Μεσοπολέμου. Οι κομμουνιστικές κινητοποιήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη ραγδαία άνοδο του ναζισμού και όλα συνθέτουν ένα βερολινέζικο ντελιριακό πάνθεον χαρακτήρων οι οποίοι θα γίνουν μάρτυρες της αρχής του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η μετάφραση είναι του Τάσου Ψηλογιαννόπουλου.

«Ανάσα» του James Nestor

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν γιατί χρειάζεται να μάθω πώς να αναπνέω; Θεωρούμε δεδομένο ότι η αναπνοή είναι μια παθητική λειτουργία, μια αυτόματη διαδικασία.

Ο συγγραφέας μέσα από προσωπική του έρευνα με ταξίδια σε όλον τον κόσμο, μελέτησε ιατρικά κείμενα χιλιάδων ετών καθώς και αρχαίες αναπνευστικές πρακτικές όπως η Πραναγιάμα, η Σουντάρσαν Κρίγια και η Τούμο. Ερεύνησε προσεκτικά πρόσφατες μελέτες της πνευμονολογίας, της ψυχολογίας και της βιοχημείας και στο βιβλίο του ανατρέπει τις συμβατικές πεποιθήσεις μας για την κυριότερη βιολογική λειτουργία μας. Ακόμη και αν γυμναζόμαστε ή αν τρώμε σωστά τίποτα δεν φαίνεται να έχει σημασία αν δεν αναπνέουμε σωστά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το παράρτημα καθώς μας παρουσιάζει αναλυτικά αναπνευστικές τεχνικές και μας παραπέμπει σε εκπαιδευτικά βίντεο και επεξηγηματικό ηχητικό υλικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο που αναπνέουμε μπορούν να αναγεννήσουν τα εσωτερικά μας όργανα, να μας απαλλάξουν από αυτοάνοσα νοσήματα, να μας χαρίσουν μια καλύτερη ζωή. Η μετάφραση είναι της Τατιάνας Γαλάτουλα.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top