Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Προκόπης Παυλόπουλος

5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων – σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας, αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 17:30 μ.μ. Tην εκδήλωση αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και Εσπερίδα Αναγνώρισης Προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης.

Το 5ο Δ.Θ.Π. αποτελεί συνέχεια τεσσάρων πολύ επιτυχημένων διοργανώσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Επίκουρης Καθηγήτριας Γλωσσολογίας κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και θα έχει ως θέμα του:

-Tη γλώσσα του ‘άλλου’ και την ηθική της ετερότητας.

Διερευνά θέματα που αφορούν:
 
-  στη γλώσσα και την ετερότητα, αλλά και την πολιτική της ετερότητας,
- στην κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, καθώς και
-   στον διχοτομικό και ρατσιστικό λόγο στα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εποικοινωνίας.
 
Το 5ο Δ.Θ.Π. θα εστιάσει επίσης στη γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια/θεματικές θα είναι οι διάλεκτοι και ο κοινωνικός στιγματισμός, η διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας, καθώς και το θέμα της σύνδεσης της γλώσσας με την επικοινωνιακή προσέγγιση.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, από 7-14 Ιουλίου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Φέτος, υποστηρίζεται από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.
 
Κεντρικός συνδιοργανωτής της δράσης του 2019 είναι το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας, το οποίο συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνοντας σειρά κοινών δράσεων, όπως ελληνοβραζιλιάνικα συμπόσια, εκδόσεις συλλογικών τόμων για την ελληνική γλώσσα, επιστημονικές συναντήσεις κ.α. Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι Καθηγήτριες του Rio De Janeiro University κ.κ. Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος κ. Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως Ειδικός Σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο κ. Γιάννης Μαμάης.
Στην εκδήλωση της 18ης Ιανουαρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Fernanda Lemos De Lima (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), Nicolas Prevelakis (Πανεπιστήμιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη) και Γιάννης Μαμάης (εκδ. Gutenberg).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Κατερίνα Πλακίτση. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης θα έχουν η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο ηθοποιός κ. Τάσος Νούσιας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top