Μαρία Φαραντούρη: Η «Κάλλας του λαού» στο Ηρώδειο για μια συναυλία «πέρα από τα σύνορα» - Δίνει ξανά ελπίδα και γράφει ιστορία

H σπουδαία καριέρα, η οικογένεια και οι αγώνες για την Ελλάδα

Μια μεγάλη συναυλία "πέρα από τα σύνορα" θα δώσει η Μαρία Φαραντούρη την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα συνεπάρει το κοινό με χρώματα και ρυθμούς από την Τουρκία ως την Καταλονία, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, που έγραψε για τη φωνή της, ο Τούρκος συνθέτης Cihan Turkoglu (Τζιχάν Τούρκογλου), σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα. Μάλιστα, το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί Live από την παγκοσμίου φήμης Γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, με την προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της, Manfred Eicher.

Με αφορμή την ιδιαίτερη καλλιτεχνική σύμπραξη, το star.gr συνάντησε την κυρία Φαραντούρη στις πρόβες, που φανερώνουν ότι κάτι πολύ ξεχωριστό ετοιμάζεται  για το κοινό. Η γυναίκα που έκανε τους Έλληνες να γνωρίσουν καιλύτερα και να αγαπήσουν περισσότερο τους νομπελίστες Σεφέρη και Ελύτη και τους άλλους μείζονες ποιητές, η "Μαρία Κάλλας του λαού", όπως την ονόμασε ο διεθνής τύπος περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που θα εμφανιστεί κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

«Όποιος και να είσαι, ό,τι και να έχεις κάνει στο χώρο του τραγουδιού, πιστεύω ότι πρέπει να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες για δημιουργικές συναντήσεις και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Αυτό έκανα εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, γνωρίστηκα με πολλούς μουσικούς, συνθέτες, και μαέστρους, και παράλληλα γνώρισαν και εμένα, τη φωνή μου, αλλά και τις διάφορες μουσικές εκφράσεις της Ελλάδας πχ η συνεργασία μου με τον Charles Lloyd, Leo Brouwer, Mercedes Sosa, John Williams, Zulfu Livaneli. Τώρα ένας νεώτερης γενιάς συνθέτης ο Τούρκος, Τζιχάν Τούρκογλου που ζει εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα, μου έφερε ένα εξαιρετικό μουσικό υλικό, το έργο "Πέρα απ τα σύνορα" γεμάτο λυρισμό και εκφραστική δύναμη, εμπνευσμένο από μουσικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από παλιά παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και σύγχρονα μουσικά ρεύματα, όπως minimal, jazz και μεσαιωνική μουσική. Το θέμα αναφέρεται στην ανάγκη για... ελπίδα, αγάπη στη ζωή, παρόλο που οι ορίζοντες φαίνονται να είναι κλειστοί γύρω μας. Μαζί μας θα είναι η εξαίρετη Ισπανίδα τραγουδίστρια Maria Del Mar Bonet και η σπουδαία σολίστ, διεθνούς εμβέλειας, βιολοντσελίστα Anja Lechner», λέει η βραβευμένη Μαρία Φαραντούρη, η οποία μετρά πάνω από 50 χρόνια καριέρας.

Μητέρα, σύζυγος και καλλιτέχνης, η Μαρία Φαραντούρη, αν και γεννήθηκε σε δύσκολη εποχή (1947), αντιμετωπίζοντας μάλιστα σοβαρό πρόβλημα υγείας σαν παιδάκι, κατάφερε με την πολύτιμη βοήθεια των νησιωτών γονιών της, να ξεχωρίσει. Μεγαλώνει στη Νέα Ιωνία, συμμετέχει από έφηβη στην χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής και το 1963 όλα στη ζωή της αλλάζουν, όταν την ακούει ο Μίκης Θεοδωράκης να τραγουδά ένα δικό του τραγούδι, τον "Καημό". Ήταν τόσο βαθιά η εντύπωση που του προκάλεσε, ώστε στο τέλος της συναυλίας, τη συνάντησε στα παρασκήνια και της είπε: "Το ξέρεις ότι έχεις γεννηθεί για να τραγουδάς τα τραγούδια μου;" . "Το ξέρω", ήταν η άμεση απάντηση της 16χρονης Μαρίας.

Το 1965 κάνει την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση με το τραγούδι των Σπύρου Παπά και Γιάννη Αργύρη "Κάποιος γιορτάζει", όπου τη συνόδευε ο Λάκης Παπάς. Ακολουθούν και άλλες ηχογραφήσεις και συναυλίες μέχρι το 1967, όπου αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Αθήνα για το Παρίσι. Στα χρόνια της δικτατορίας η Φαραντούρη γίνεται σύμβολο αντίστασης και ελπίδας. Ο ξένος τύπος την αποθεώνει, η LeMonde την αποκαλεί "Joan Baez της Μεσογείου", ενώ ο Guardian χαρακτηρίζει τη φωνή της "Δώρο των θεών του Ολύμπου".  Η ίδια δίνει συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική, και κάνει ηχογραφήσεις, που ακούγονται από το BBC και τη Deutsche Welle. Εκεί την εποχή γνωρίζει και ερωτεύεται τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ποιητή και φοιτητή της φιλοσοφικής στη Φλωρεντία, όταν πήγε εκεί για συναυλία που είχαν διοργανώσει οι Έλληνες φοιτητές. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο μετέπειτα γάμος τους και η απόκτηση ενός γιου απέδειξαν ότι το ζευγάρι είχε συνδεθεί εφ’ όρου ζωής. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Μάνο Χατζιδάκι, ηχογραφεί δίσκους που φτάνουν κρυφά στην Ελλάδα για να δώσει θάρρος στους αγωνιστές.

Στο Λονδίνο γνωρίζει τον δεξιοτέχνη της κιθάρας John Williams, ο οποίος εντυπωσιάζεται με τη φωνή της. Με την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα και μεγαλουργεί. Στο δρόμο της συναντά μεταξύ άλλων τον κορυφαίο ηθοποιό του Berliner Ensemble, Ekkehard Schall. Οι δυο τους συνεργάζονται σε τραγούδια του Bertolt Brecht. Η Μαρία ήταν η πρώτη καλλιτέχνις, την οποία αποδέχθηκε το γερμανικό κοινό σε ερμηνεία του Brecht και σε άλλη γλώσσα εκτός της γερμανικής. Οι παραστάσεις στα ελληνικά και στα γερμανικά, που έδωσε στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Ελλάδα με τον Ekkehard Schall, σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Κάνει δίσκο και με τον Μάνο Λοϊζο και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Το 1985 φέρνει στην ζωή τον πολυαγαπημένο γιο της Στέφανο και αποσύρεται από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι ανάγκες της μητρότητας την ώθησαν σε λίγες αλλά εκλεκτές συνεργασίες στα αμέσως επόμενα χρόνια, όπως αυτή με τον κορυφαίο μαέστρο Zubin Mehta. To 1990, κάνει δυναμικό come back, υλοποιώντας ένα διπλό άλμπουμ με τον Κουβανό συνθέτη, Leo Brouwer, επάνω σε διεθνές ρεπερτόριο και τραγούδια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, γραμμένα ειδικά για τη φωνή της. Δεν σταματά να συνεργάζεται με τον Θεοδωράκη, ενώ αναζητά συνεχώς επαφές με νέους δημιουργούς. Για χάρη της Μαρίας επέστρεψε, το 2000, στη δισκογραφία, μετά από απουσία πολλών ετών, η πρωτοποριακή συνθέτις και πλέον σημαντική επίγονος του Μάνου Χατζιδάκι, Λένα Πλάτωνος, ενώ δύο χρόνια αργότερα γνωρίζεται με τον σπουδαίο μουσικό Charles Lloyd. Τα χρόνια περνούν και η Μαρία Φαραντούρη εξελίσσεται, γεμίζει στάδια, πουλά αμέτρητους δίσκους, καταχειροκροτείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επιβραβεύει την προσφορά στο ελληνικό τραγούδι, απονέμοντάς της, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Ερώτηση: Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς σήμερα κυρία Φαραντούρη;

Απάντηση: Επιτυχία σήμερα και πάντα είναι ο... καλλιτέχνης να σέβεται την τέχνη του και αυτό που προτείνει να βρίσκει ανταπόκριση, να αναζητά και να προτείνει το καινούργιο, τιμώντας μαζί και το κλασσικό. Ο καλλιτέχνης είναι ένα ανήσυχο και δημιουργικό ον. Η αναγνώριση από το κοινό τον γεμίζει απαιτήσεις και δεν τον αφήνει να επαναπαύεται.

Ερώτηση: Πως βιώνετε την κατάσταση που ζουν σήμερα οι Έλληνες, ένας λαός διαλυμένος, χωρίς αισιοδοξία για το μέλλον....

Απάντηση: Τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που επέφερε η οικονομική κρίση στο λαό μας, τις βιώνουμε όλοι καθημερινά. Η κρίση κάποτε θα περάσει, αλλά θα αφήσει τραύματα για πολλά χρόνια, κυρίως στη νέα γενιά. Δεν είναι μόνο η πρακτική αντιμετώπιση της ζωής που αλλάζει προς το χειρότερο, είναι και το ψυχολογικό κομμάτι που άλλαξε τις διαθέσεις όλων μας. Όλα αυτά, δυστυχώς είναι σημάδια παρακμής για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει ιστορία, πολιτισμό και περηφάνια. Ελπίζω να βγούμε από τις δυσκολίες και να υπάρξει μια βελτίωση κυρίως για τους αδύναμους.

Ερώτηση: Zείτε μέσα στον χώρο της πολιτικής όλη σας τη ζωή μέχρι σήμερα. Ο σύζυγός σας Τηλέμαχος Χυτήρης είναι ένα πολιτικό ον. Ποια λοιπόν είναι η οπτική σας για τη σημερινή πολιτική διάσταση του τόπου;

Απάντηση: Εγώ ξέρω ότι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, τότε υπάρχει συνεργασία των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και κοινωνική αλληλεγγύη. Παντού στην Ευρώπη, συνεργάζονται τα μεγάλα κόμματα στην Κυβέρνηση τουλάχιστον σε δυο τρία βασικά θέματα, εδώ απεδείχθη ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί. Θέλει από κοινού αντιμετώπιση και εθνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Τα μαλώματα και οι εχθρότητες που βλέπουμε και διαβάζουμε είναι αστείες, όταν ο κόσμος υποφέρει και απελπίζεται ανάμεσα στα κόμματα.

Ερώτηση: Πολλοί κατηγορούν τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ότι δεν επαναστατούν και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απέναντι στην κρίση, όπως έκαναν πχ οι Χατζιδάκις, Ελύτης,κ.α. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και αν όχι, τι απαντάτε σε αυτούς;

Απάντηση: Οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι παίρνουν θέση στα πολιτικά πράγματα, με τα δικά τους όπλα που είναι το τραγούδι, η ποίηση, το θεατρικό έργο, το βιβλίο. Η ίδια η κρίση γεννά ερεθίσματα, οι καλλιτέχνες δεν είναι παντογνώστες, ούτε μπορούν να βρουν λύσεις, όμως μπορούν να είναι κοντά στον κόσμο και να είναι αλληλέγγυοι, και μαζί με την κοινωνία που υποφέρει.

Ερώτηση: Ο γιος σας ζει ακόμη στο εξωτερικό; Και πως είναι ... η κυρία Φαραντούρη σαν μητέρα; Γίνεστε άλλος άνθρωπος, όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας; Και τι αγαπάτε να κάνετε, όταν βρίσκετε ελεύθερο χρόνο;

Απάντηση: Ο Στέφανος έρχεται συχνά στην Ελλάδα και βέβαια είμαι ευτυχής, όταν είναι εδώ. Μας αρέσει να βλέπουμε αγαπημένους φίλους, κατά τα άλλα δεν έχουν αλλάξει οι συνήθειες μου πολλά χρόνια τώρα. Μου αρέσει η απλότητα σε όλα και η πραγματική φιλία. Βέβαια στο επίκεντρο της δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος μου είναι πάντα η μουσική με αυτή ζω, ακόμα κι όταν είμαι σπίτι,κάτι θα ακούσω,κάτι θα τραγουδήσω,κάποια πρόβα θα έχω με τους συνεργάτες μου μουσικούς,κάποια προετοιμασία για το εξωτερικό. Από μικρή με θυμάμαι με μια... βαλίτσα στο χέρι, κουράζομαι ίσως, αλλά και ξεκουράζομαι. Με το τραγούδι και τη μουσική δημιουργία, νοιώθω μια πληρότητα.

Με αυτή τη βαλίτσα που είναι γεμάτη...  ιστορία, αναμνήσεις μουσική και ταλέντο η κυρία Φαραντούρη θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου για να κάνει αυτό που αγαπά πολύ, να τραγουδήσει, αγγίζοντας τις ψυχές μας, σπάζοντας εμπόδια και τείχη που σηκώνονται τούτη την εποχή στον πλανήτη.

Μαζί της οι μουσικοί: Anja Lechner (τσέλο), Meri Vardanyan (κανονάκι), Izzet Kιzιl (κρουστά), Χρήστος Μπάρμπας (νέι).

Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo

Πληροφορίες Συναυλίας

Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πότε: Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Από 10 έως 50 ευρώ - Κλείστε εισιτήριο ΕΔΩ 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ 

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Facebook/Instagram: Anna Stamatiadou 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top