Τύμβος Καστά: Τάφος ή άλλου είδους μνημείο;

Είναι ο Λαομέδων, ο στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου θαμμένος εκεί;

Τύμβος Καστά: Τάφος ή άλλου είδους μνημείο;

Έμπειροι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί να μην είναι τάφος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη αλλά λατρευτικός χώρος.

Την άποψη τους αυτή τη στηρίζουν στο ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα πόρτες. Άρα, αναφέρουν, οι χώροι που αποκαλύφθηκαν, δεν είναι θάλαμοι αλλά απλά περάσματα και αυτό δεν συναντάται σε μακεδονικούς τάφους. Συνεπώς καταλήγουν, πρόκειται πιθανότατα για κάποιο λατρευτικό χώρο ή στην περίπτωση που αποδειχθεί πως είναι μακεδονικός τάφος θα ανατραπούν όλα τα δεδομένα.

Στο «σφυρί» νομίσματα από την Αμφίπολη

Γερμανικό γραφείο δημοπρασιών βγάζει στο σφυρί νομίσματα από την Αμφίπολη, τα οποία με άγνωστο τρόπο έφυγαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανία, ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών Gorny and mosch βγάζει στο σφυρί αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μ��γάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την Αμφίπολη. Η δημοπρασία που θα γίνει στο Μονάχο τον Οκτώβριο ξεκινά από τα 500 ευρώ και φτάνει έως και τις 2.500 ευρώ.

Ένα βιβλίο γραμμένο πριν από 73 ολόκληρα χρόνια μπορεί να κρύβει την λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης.

Το βιβλίο “The lion monument of Amphipolis”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του φημισμένου πανεπιστημίου Χάρβαρντ τον Νοέμβριο του 1941, ήταν αφιερωμένο στον Λέοντα της Αμφίπολης, το εμβληματικό γλυπτό που βρέθηκε στην περιοχή, και περιγράφει τη σημασία του και το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από την κατασκευή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ, η Αμφίπολη ήταν πιθανότατα το σημείο όπου ετάφη ο Λαομέδων, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεδομένου ότι η επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή είναι ότι στον μεγαλοπρεπή τύμβο της Αμφίπολης είναι θαμμένο κάποιο πρόσωπο που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, δηλαδή κάποιος συγγενής ή στρατηγός του, η θεωρία αυτή μοιάζει να έχει βάση.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top