Η Ιταλία επιστρέφει στην Ελλάδα 80 αρχαία ελληνικά νομίσματα

Οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας θα δώσουν το «παρών» στην τελετή παράδοσης παραλαβής

Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις 23-24 Σεπτεμβρίου στο Τορίνο, η Ιταλία θα επιστρέψει στην Ελλάδα ογδόντα αρχαία νομίσματα.

Πρόκειται για εβδομήντα εννέα αργυρά νομίσματα και έν�� χάλκινο. Χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Χαλκιδικής (Ακανθος και Τορώνη).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην ιταλική επικράτεια από τις ιταλικές διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Ο Ιταλός υπουργός Αγαθών Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας θα δώσουν το «παρών» στην τελετή παράδοσης παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων.

Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Ο επαναπατρισμός των συγκεκριμένων νομισμάτων επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top