Έναρξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Έναρξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η ταινία του Χαλίλ Λεσπέρ «YSL», για τον Υβ Σεν Λοράν, σηκώνει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, στις 19 Μαρτίου. Σηματοδοτεί την έναρξη του παραδοσιακού, ανοιξιάτικου ραντεβού του γαλλόφωνου κινηματογράφου με το αθηναϊκό κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

​Στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον κι��ηματογράφο Δαναό-EMBASSY NOVA ODEON θα προβληθούν 47 ταινίες σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ, από τις οποίες εννέα στο διαγωνιστικό, και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και οι περισσότερες ταινίες της διοργάνωσης.

Στο διαγωνιστικό τμήμα, το βραβείο καλύτερης ταινίας θα διεκδικήσει, μεταξύ εννέα ταινιών, η «Καμίλ Κλοντέλ 1915», με τη Ζυλιέτ Μπινός στον ρόλο της έγκλειστης επί 29 χρόνια στο ψυχιατρικό άσυλο, γλύπτριας και μούσας του Ροντέν, η «Πεντάμορφη και το Τέρας», του Γκριστόφ Γκανς, με τους Λέα Σεϊντού και Βενσάν Κασέλ, η επίσης μεταφορά του διηγήματος του Κλάιστ «Μίκαελ Κολχάας», από τον Αρνό Ντε Παλιέ, με τον Μαντς Μίκελσεν στον ομώνυμο ρόλο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Γιώργο Χωραφά (πρόεδρο), Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικό κινηματογράφου), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγό), Όλγα Κουκλάκη (μουσικό) και Αντουάν Ντανίς (σκηνοθέτη).

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σε άλλο τμήμα του, θα κάνει «Focus στο Κεμπέκ» με πέντε ταινίες. Όπως επίσης, συνεχίζοντας την παράδοση συμμετοχής του σε ελληνικό Φεστιβάλ κάθε χρόνο, εφέτος θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με επίσης πέντε ταινίες. Ανάμεσα τους η ταινία «Geographie humaine» της Κλερ Σιμόν και το «Κισμέτ» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (συμπαραγωγή ARTE).

Στις εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εντάσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρώτη ώρα: Σινεμά» για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις «Νύχτες Πρεμιέρας». Μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συζητήσουν και να ανακαλύψουν μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες, από τις 17/3 έως τις 26/3, μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του γαλλικού κινηματογράφου, συνδυαστικά με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως Ιστορία, Θετικές επιστήμες, ξένη γλώσσα, Γεωγραφία.


Το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί και στη Θεσσαλονίκη, από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top