Σε ψηφιακή μορφή η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου!

Πρόκειται για τον πρώτο χάρτη στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση

​Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου θα παρουσιαστεί ψηφιοποιημένη την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, η έκθεση που θα διαρκέσει από 11 ως 21 Ιουνίου, θα είναι -όπως λένε οι διοργανωτές «μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο χάρτη στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλ��ρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου.

i-xarta-riga-ston-psifiako-kosmo.jpg
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης χαρτογραφικής επιστήμης, με τη βοήθεια της ψηφιακής ανάλυσης και οπτικοποίησης των ιστορικών χαρτών.

Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέ��ειας.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα ώς Παρασκευή (10:00-14:00)
Δάφνης 61, Ψυχικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top