Το ανεκπλήρωτο όνειρο της Ειρήνης Παπά - Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της

Όσα αποκάλυψε ο Μανούσος Μανουσάκης στο star.gr για την αείμνηστη θεία του

Ακούστε όσα είπε ο Μανούσος Μανουσάκης για την Ειρήνη Παπά στο star.gr

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Χιλιομόδι Κορινθίας η εξόδιος ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού Ειρήνης Παπά, η οποία έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών. 

Ειρήνη Παπά: «Έφυγε ήρεμα στον ύπνο της»

«Η κηδεία της θα γίνει στο χωριό καταγωγής της που λάτρευε. Ήταν επιθυμία της να ταφεί στο Χιλιομόδι», είπε στο star.gr ο γνωστός σκηνοθέτης κι ανιψιός της αείμνηστης ηθοποιού, Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης ήταν ανιψιός της Ειρήνης Παπά

Ο Μανούσος Μανουσάκης ήταν ανιψιός της Ειρήνης Παπά /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Όπως σημείωσε, το σπουδαιότερο και πιο σημαντικό από το να είναι κάποιος συγγενής, κάποιου, που είναι και μία υποχρεωτική σχέση, είναι να τον έχει επιλέξει για φίλο  «Η Ειρήνη Παπά με είχε επιλέξει ως φίλο της, πράγμα που είναι πολύ τιμητικό και όχι εύκολο, για όποιον ήξερε την Ειρήνη.  Αυτή ήταν και η κυρία σχέση μας, η φιλία, καθώς η σχέση θείας-ανιψιού, θα μπορούσε να ήταν κι αδιάφορη σχέση. Ωστόσο, δεν ήταν αδιάφορη καθώς συμπληρωνόταν και ολοκληρωνόταν από τη φιλία που μας συνέδεε, τη συνεργασία σε διάφορα πράγματα».

Ειρήνη Παπά: Ο λόγος που δεν έκανε παιδί και ο έρωτας με τον Μάρλον Μπράντο

Η σειρά που έγραψε η Ειρήνη Παπά με τον Μανούσο Μανουσάκη 

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός, είχαν ξεκινήσει με την Ειρήνη Παπά να γράφουν το σενάριο για μία σειρά που δεν έχει γυριστεί ακόμα. «Ο "Θρύλος των Ατρειδών" το λέμε. Αφορά όλον τον κύκλο, το γενεαλογικό δέντρο των Ατρειδών. Είχαμε κοινό έρωτα για την αρχαιότητα και αυτός ήταν ο λόγος που επιχειρήσαμε να γράψουμε αυτό το σενάριο», είπε.

«Με την Ειρήνη μας συνέδεαν πολλά πράγματα. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρονών, όταν σπούδαζα στην Αγγλία, μια μόνιμη στάση μου ήταν η Ρώμη, όπου ζούσε τότε επί Χούντας η Ειρήνη. Εκεί συγκεντρωνόταν ένας σωρός κόσμος... ο Νίκος ο Κούνδουρος, ο Κούφας, ο Βελιτσόπουλος. Διάφοροι, σπουδαίοι άνθρωποι της εποχής μας», τόνισε.

«Η Ειρήνη Παπά πέρασε τα τελευταία χρόνια με στοργή κι αξιοπρέπεια»

Η Ειρήνη Παπά έπασχε τα τελευταία χρόνια της ζωής της από Αλτσχάιμερ. «Ζούσε στην Κηφισιά με τον ξάδερφό μου και την αδερφή μου. Ζούσε με τρυφερότητα, στοργή, υπέροχη περιποίηση και αξιοπρέπεια, σε ένα υπέροχο σπίτι, μία διώροφη μονοκατοικία με ένα τεράστιο κήπο», δήλωσε στο star.gr. 

«Η Ειρήνη Παπά πέρασε τη ζωή της όπως η ίδια την καθόριζε. Κανείς δεν της είπε ποτέ τίποτα. Αυτό είναι ευτυχία... Να μπορείς να καθορίζεις τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου. Υπήρξε ανυποχώρητη πάντα στις αρχές της. Δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις για κέρδος ή για διπλωματικούς λόγους, παρόλο που πολλές φορές έχασε από αυτό. Ήταν μία γυναίκα κι ένας άνθρωπος που μπόρεσε να κάνει κι επέβαλε τη ζωή που ήθελε κι έφυγε μέσα σε αγκαλιά και φροντίδα», πρόσθεσε. 

H γυναίκα που έλεγε ότι είναι κόρη της Ειρήνης Παπά και του Άρη Βελουχιώτη

Ειρήνη Παπά: «Ήταν η τελευταία μορφή παγκόσμιου βεληνεκούς»

Η Ειρήνη Παππά με το τεράστιο ταλέντο και την αρχαιοελληνικη ομορφιά, κατάφερε να καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες της ελληνικής τέχνης και να γοητεύσει το Χόλιγουντ και τα στούντιο της Τσινετσιτά.

«Για την Ελλάδα ήταν η τελευταία μορφή παγκόσμιου βεληνεκούς κι έφυγε τώρα από τη ζωή. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο καλλιτεχνικό στερέωμα κι ότι όλα σφραγίστηκαν με την απώλεια των μεγάλων αυτών ονομάτων που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ειρήνη κι άλλοι... Η Ελλάδα έχει δυναμικό... υπάρχει στο καλλιτεχνικό στερέωμα και θα συνεχίσει να υπάρχει, με άλλα πρόσωπα, με άλλα ονόματα, με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες. Δεν έπεσε η ταφόπλακα στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μανουσάκης.

Η Ειρήνη Παπά στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας The Odyssey το 1997 /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Το όνειρο της Ειρήνης Παππά

Σύμφωνα με τον Μανούσο Μανουσάκη υπήρξε ένα όνειρο της Ειρήνης Παππά, που αν και η ίδια έβαλε τις βάσεις κι εργάστηκε για να το υλοποιήσει, ολοκληρώθηκε τελικά από άλλους.

«Ήταν αυτό το μεγάλο όνειρο της, στην οδό Πειραιώς, το "Σχολειό" της Ειρήνης Παπά. Δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει αυτό το έργο. Βέβαια, έκανε πολλή δουλειά εκεί, έφτιαξε ένα υπέροχο θέατρο, αναστήλωσε ένα κατεστραμμένο βιομηχανικό κτίριο του περασμένου αιώνα.

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Ειρήνη Παπά

Έκανε εξαιρετική δουλειά. Το σωματείο που είχε ιδρύσει η Ειρήνη για αυτό το έργο, παραχώρησε τη χρήση του στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί έχει μεταφερθεί η σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έτσι το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν θέατρο. Η Ειρήνη ήθελε να μάθει ο κόσμος θέατρο, την αρχαία τραγωδία, το αρχαίο δράμα. Αυτό ήθελε να κάνει εκεί, να δημιουργήσει ένα κέντρο αρχαίου δράματος. Έγινε η σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου τα παιδιά ζουν εκεί σε ένα υπέροχο και συγκλονιστικά καλαίσθητο περιβάλλον και δημιουργούν», είπε κλείνοντας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top