Virgil Abloh: Ποιος είναι ο ανατρεπτικός σχεδιαστής που πέθανε στα 41 του

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος τον κόσμο της μόδας

Ο Virgil Abloh, το παιδί – θαύμα της μόδας, ο πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής των αντρικών συλλογών της Louis Vuitton, και ιδρυτής του επιτυχημένου brand Off-White, έφυγε από τη ζωή στα 41 του έτη βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο της μόδας.

virgil abloh

Virgil Abloh: Ποιος είναι ο ανατρεπτικός σχεδιαστής που πέθανε στα 41 του

Ο άτυχος σχεδιαστής έχασε τη μάχη με μια σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται καρδιακό αγγειοσάρκωμα, με την οποία διαγνώστηκε το 2019. Όσο μπόρεσε, κράτησε την ασθένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @virgilabloh

 

Ποιος ήταν ο Virgil Abloh

Για τον Abloh τα ρούχα δεν ήταν ρούχα, αλλά totems της ταυτότητάς μας.

virgil abloh

Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «κατασκευαστή» (maker) και όχι «σχεδιαστή» (designer). Ήταν εργασιομανής και ήθελε να καταπιάνεται με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Εκτός από τον λαμπερό κόσμο της μόδας ο ίδιος είχε ξεχωρίσει ως DJ και σχεδιαστής επίπλων.

Ο Abloh δεν αγαπήθηκε εύκολα, σχολιάστηκε και κατακρίθηκε πριν καταφέρει το 2018 να γίνει ο πρώτος μαύρος creative director της ανδρικής συλλογής για τον Louis Vuitton, έναν τίτλο που κατάφερε να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Αφροαμερικανός designer.

virgil abloh

Την εμφάνισή του στον χώρο της μόδας την έκανε το 2009, κάνοντας την πρακτική του στον οίκο Fendi και από εκεί έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του brand Donda, όταν ο Kanye West αναγνώρισε το ταλέντο του και του έδειξε το δρόμο για το Παρίσι. 

Οι δυο τους παρουσίασαν μια συλλογή με sneakers σε συνεργασία με τον Louis Vuitton, φέρνοντας το street wear στο επίκεντρο της μόδας και γεννώντας έτσι τη νέα παγκόσμια τάση που άλλαξε τη βιομηχανία της μόδας για πάντα.

abloh πεθανε

«Το street wear δεν ήταν στο ραντάρ κανενός, αλλά στα after show parties οι συζητήσεις κινούνταν γύρω από τις αλλαγές που έπρεπε να έρθουν. Πάνω σε αυτό δούλεψα τις ιδέες μου», είχε πει ο ίδιος ο Abloh.

Το 2013 ίδρυσε το δικό του brand, το πλέον πολυαγαπημένο «Off- White», και τα περίφημα ανάποδα εισαγωγικά του (” “) έγιναν το σήμα κατατεθέν των logos του. Το concept του αμφιλεγόμενο και ταυτόχρονα ιδιοφυές, όπως άλλωστε και ο ίδιος. 

Το «the three percent rule», όπως το ανέφεραν οι New York Times, η λογική δηλαδή του να επαναπροσδιορίζεις και να αναγεννάς ένα ήδη υπάρχον σχέδιο, βάζοντας την δική σου οπτική, θεωρήθηκε από πολλούς ως αντιγραφή και πολλοί ήταν εκείνοι που τον κατηγόρησαν έντονα.

Ο ίδιος συνεργάστηκε με πολλά και επιτυχημένα brands όπως τους IKEA, Levis, Nike και πολλούς άλλους.

Όπως, όμως, γίνεται σχεδόν πάντα, το ταλέντο βγαίνει τελικά νικητής. Η τεράστια επιτυχία του στο κοινό, που λάτρεψε τα ρούχα του και δημιούργησε ένα από τα πιο ισχυρά engagement στα social media, ανέδειξε τον Virgil Abhol σε κορυφαίο σχεδιαστή της νέας γενιάς, οδηγώντας το show του στο Παρίσι, όπου και έθεσε υποψηφιότητα για το βραβείο νέων σχεδιαστών του LVMH(ήταν μάλιστα ένας από τους φιναλίστ το 2015).

Ο Abloh κατάλαβε πως μπορούσε να απευθυνθεί απευθείας στο κοινό του, στους καταναλωτές, και η καταξίωση θα ερχόταν μέσα από αυτούς, Το 2018, λίγο μετά την ανακήρυξή του ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως από το περιοδικό Time, ο ίδιος έγινε ο creative director για την ανδρική συλλογή του Louis Vuitton, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2021 ο κολοσσός της LVMH εξαγόρασε το 60% του «Off- White».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LVMH (@lvmh)

 

Ο σχεδιαστής ήταν παντρεμένος με τη Shannon  Abloh με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τη Lowe Abloh και τον Grey Abloh.

Πάλεψε για δύο χρόνια με τον καρκίνο, αθόρυβα, ενώ συνέχιζε μέχρι την τελευταία του πνοή να κυνηγά τα όνειρά του και να εκπληρώνει κάθε του φιλοδοξία. 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top