Πέθανε ο ηθοποιός Albert Finney

Σε ηλικία 82 ετών

Ο Βρετανός ηθοποιός Albert Finney έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, με BAFTA, με Έμμυ και με SAG, ο ταλαντούχος ηθοποιός ήταν 5 φορές υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου χωρίς όμως ποτέ να κερδίσει.

Ο Albert Finney έχτισε την καριέρα του ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του κινηματογράφου στα 60’s. Το 2011 αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο των νεφρών.

 

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννήθηκε το 1936 και ήταν απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου. Ο λόγος μάλιστα ήταν ο διευθυντής του στο Salford Grammar School. Ήταν συμφοιτητής με τον Peter O’Toole και τον Alan Bates. Αφού καθιερώθηκε ως θεατρικός ηθοποιός, ο Finney βρήκε τον πρώτο ρόλο σε μια μικρή κινηματογραφική προσαρμογή του The Entertainer του John Osborne (στο Morecambe).

Ο Finney έγινε το πρόσωπο της διεθνούς έκρηξης του βρετανικού κινηματογράφου, μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tom Jones, σε σκηνοθεσία του Tony Richardson του The Entertainer. Ο Tom Jones, με το χυδαίο χιούμορ και τη ροή ατμόσφαιρα, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στις ΗΠΑ και κέρδισε τέσσερα Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας).

Ήταν υποψήφιος αλλά έχασε από τον Sidney Poitier για το Lilies of the Field. Εμβληματική ήταν και η παρουσία του στο Miller’s Crossing στη συνεργασία με τους αδερφούς Coen όπου υποδύθηκε τον Ιρλανδό-Αμερικανό γκάνγκστερ Leo O’Bannon.

Άρχισε να αποκτά τη δική του θέση στο παγκόσμιο σινεμά. Οι νεότεροι βέβαια τον θυμούνται από το Traffic και το Erin Brockovich του Sodenberg και τα Corpse Bride και Big Fish του Tim Burton. Η τελευταία σημαντική του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2012 στο Skyfall.

Ήταν παντρεμένος τρεις φορές με τις ηθοποιούς Jane Wenham και Anouk Aimeé από το 1957-61 και 1970-78 αντίστοιχα και με την ταξιδιωτικό πράκτορα Pene Delmage το 2006.


Albert Finney - Anouk Aimee
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top