Η Γκρέτα Τούνμπεργκ το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό «Time»!

Εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες στο COP25

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη COP25

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό "Time" και βρίσκεται στο εξώφυλλο του τεύχους Δεκεμβρίου με τίτλο «Η δύναμη της Νιότης».

Η νεαρή ακτιβίστρια έγινε γνωστή μετά την έντονη δράση της σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Greta Thunberg: Αναχώρησε από την Αμερική με καταμαράν για την Ευρώπη

Σκληρή επίθεση της Τούνμπεργκ στην COP25 

Τα 200 κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία του Παρισιού το 2015, συνέρχονται στην Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου και βρίσκονται υπό πίεση να κάνουν τα μέγιστα και τάχιστα. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Παρισιού του 2015 αναφερόταν στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου και, όπως αποδεικνύεται, δεν καλύπτει τις εκπομπές των διεθνών αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας.

Η Τούνμπεργκ εξαπέλυσε κατηγορίες προς τις χώρες για «απάτη» σχετικά με τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντάς τους ότι παρόλο που οι υποσχέσεις τους μοιάζουν εντυπωσιακές και οι προθέσεις τους καλές, δεν διαθέτουν την κατάλληλη ηγεσία ώστε να δείξουν το δρόμο.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Θέλουν να μας κάνουν να σιωπήσουμε»

«Διότι οι περισσότερες υποσχέσεις δεν περιλαμβάνουν την αεροπορία, τον τομέα της ναυσιπλοΐας και τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν την δυνατότητα για τις χώρες να ανταλλάξουν τις εκπομπές αλλού», κατήγγειλε η Σουηδή ακτιβίστρια.

Επίσης, τόνισε ότι η εν λόγω COP μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία, για ορισμένες χώρες, να διαπραγματευτούν τα κενά και να αποφύγουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Η Τουνμπεργκ κατηγόρησε τις χώρες στο COP25. Φωτογραφία: Associated Press
 

Πως ξεκίνησε η δράση της

Η πρώτη φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενημερώθηκε για την κλιματική αλλαγή ήταν στα 8 της χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια μαθήματος, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το κοινοβούλιο της Στοκχόλμης προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων.

Διοργάνωσε, επίσης, για πρώτη φορά τη «Σχολική Απεργία για το Κλίμα» μπροστά από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, εμπνέοντας εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, κάθε Παρασκευή πολλοί μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα στο πλαίσιο των «FridaysforFuture».

Η συνταρακτική ομιλία της στον ΟΗΕ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αν και είναι μόλις 16 ετών, έχει κάνει όλον τον πλανήτη να μιλάει για εκείνη.
Χαρακτηριστικός ήταν ο λόγος της στον ΟΗΕ, όπου καταδίκασε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν μέτρα στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Την ημέρα εκείνη, η νεαρή ακτιβίστρια κατάφερε να ταρακουνήσει μικρούς και μεγάλους.

Η 16χρονη-σύμβολο της κλιματικής αλλαγής βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;» είχε πει με τρεμάμενη φωνή, συγκλονίζοντας το κοινό της.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η δράση της Σουηδής ακτιβίστριας θα εξακολουθήσει να εμπνέει τις νεότερες – και όχι μόνο- γενιές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top