Η 16χρονη-σύμβολο της κλιματικής αλλαγής βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την Τούνμπεργκ φοιτητές στην Ουάσινγκτον

Δείτε στο video του Reuters τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ να παραλαμβάνει το βραβείο της

Στα 16 της χρόνια κατάφερε να γίνει σύμβολο κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Σουηδέζα ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος, Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα πάνω τους και να αφυπνίσει τον κόσμο για την καταστροφή του πλανήτη. Τη Δευτέρα, η 16χρονη και το κίνημα των νέων «Παρασκευές για το Μέλλον» πήραν το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

16χρονη σύμβολο για την κλιματική αλλαγή

Η Σουηδέζα μαθήτρια Λυκείου, που έχει πάρει για ένα χρόνο άδεια απουσίας από το σχολείο, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο.

H 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ παραλαμβάνει το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης» από τη Διεθνή Αμνηστία / Φωτογραφία: AP

«Οι αλλαγές και οι πολιτικές που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση δεν υπάρχουν απλώς από μόνες τους», δήλωσε η Τούνμπεργκ. «Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναζητήσει κάθε πιθανή ευκαιρία προκειμένου να ζητήσει από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτήσουν και να τους ζητήσει να δράσουν».

Η Τούνμπεργκ επισήμανε ότι το βραβείο ανήκει στους χιλιάδες νέους που συμμετέχουν εδώ και ένα χρόνο στις κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευής στο πλαίσιο του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον», το οποίο ξεκίνησε η ίδια τον Αύγουστο του 2018.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή έξω από τον ΟΗΕ/ Φωτογραφία: AP


Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, πριν τη διεξαγωγής μιας συνόδου για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ξανά την ια επόμενη Παρασκευή στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η νεαρή ακτιβίστρια περιέγραψε για μία ακόμη φορά με ζωηρό τρόπο «την καταστροφή» του πλανήτη, αναφέρθηκε στους θανάτους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, στη μόλυνση του αέρα και του νερού, στις απειλές για τη διατροφική αλυσίδα.

Όμως παράλληλα δήλωσε ότι βλέπει «μια αφύπνιση». «Αν και ο ρυθμός είναι αργός, επιταχύνεται και η συζήτηση έχει αρχίσει να ξεκινά», εκτίμησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top