Βαγγέλης Γιακουμάκης: 9 χρόνια από τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή

Το bullying, η εξαφάνιση και ο εντοπισμός της σορού του

Ένοχοι και στο εφετείο οι 9 νεαροί για τη δολοφονία του Δημήτρη Γιακουμάκη / Βίντεο «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 2015 βρέθηκε νεκρός ο φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης. Ο άτυχος νεαρός είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά με τραύματα από μαχαίρι. Η υπόθεση της δολοφονίας του Βαγγέλη, ο οποίος φοιτούσε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και καταγόταν από την Κρήτη, σόκαρε το πανελλήνιο! Τι του συνέβη;
 

Οδός Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Αυτή η υπόθεση μας σημάδεψε όλους»

Υπήρξε θύμα λεκτικής και σωματικής βίας 

Όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που ήρθαν στο φως έπειτα από τη διεξαγωγή έρευνας με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών, αποκάλυψαν ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν bullying από συμφοιτητές του αρκετό διάστημα πριν τον θάνατό του. Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχαν έντονη παραβατική συμπεριφορά, αποδείχθηκε ότι κακοποιούσαν συχνά σωματικά και λεκτικά τον άτυχο νεαρό. Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα τόσο λόγω του τραγικού θανάτου του νεαρού φοιτητή, όσο και γιατί ήρθε στο φως ένα πολύ συχνό, πλέον, φαινόμενο που δυστυχώς συγκαλύπτεται ή αποσιωπάται.

Ο Βαγγέλης έγινε σύμβολο για την καταπολέμηση φαινομένων bullying, κακοποίησης και βίαιων συμπεριφορών, παρόλα αυτά, το bullying και η βία κάθε μορφής αρρωσταίνουν πολλούς τομείς της κοινωνία μας και υπάρχουν παντού.  

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη και ο εντοπισμός της σορού του

Η εξαφάνιση του Βαγγέλη έγινε αντιληπτή πρώτα από τη μητέρα του, η οποία τον έψαχνε στο κινητό και δεν έπαιρνε καμία απάντηση. Στη συνέχεια επικοινώνησε με συμφοιτητές του, με σκοπό να μάθει πού βρίσκεται ο γιος της, ενώ από την ίδια κιόλας ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Στην αρχή οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, όμως αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τα τηλεοπτικά δίκτυα δημοσίευσαν τα στοιχεία του φοιτητή, με σκοπό να διευκολυνθούν οι έρευνες, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

«Αυτοί κάνουν τη ζωή τους κανονικά» - Ξεσπά η αδελφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Βαγγέλη, τα οποία όλοι υπέθεσαν ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί.

Όταν ο Γιακουμάκης εντοπίστηκε νεκρός

Περνούν 40 ημέρες δίχως να έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει το πού βρίσκεται ο Βαγγέλης... όμως, στις 15 Μαρτίου του 2015, σε απόσταση 800 μέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων εντοπίζεται το πτώμα του άτυχου φοιτητή. Η σορός του Βαγγέλη Γιακουμάκη αγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Στις 17 Μαρτίου έγινε η κηδεία του Βαγγέλη, όπου χιλιάδες άτομα τον αποχαιρέτησαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Φυσικά οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, ενώ αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου μέλους της παρέας, το οποίο ενοχλούσε τον Βαγγέλη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε λεκτική και σωματική βία.

Ένοχοι οι κακοποιητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Η αυλάια της υπόθεσης έπεσε το 2021, 6,5 χρόνια μετά τον θάνατο του Βαγγέλη, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης των 8 εφέσεων. Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε, οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως, ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top