Νικόλαος Γύζης: Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας

Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος

Ένα σπουδαίο έργο με μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση, ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη "Δόξα", παραδόθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα στις 04 Ιανουαρίου του 1901 «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες της χώρας μας.

Νικηφόρος Λύτρας: Ο ζωγράφος που πέθανε από τις ίδιες του τις μπογιές

Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1842 στο Σκλαβοχώρι της Τήνου από φτωχούς γονείς. Πατέρας του ήταν ο Ονούφριος Γύζης, ξυλουργός στο επάγγελμα, και μητέρα του η Μαργαρίτα Ψάλτη από καλή οικογένεια του νησιού.
Από μικρή ηλικία άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική και σχεδίαζε με χαρακτηριστική άνεση ό,τι έβρισκε μπροστά του. Γι’ αυτό ο πατέρας του αποφάσισε να εγκατασταθούν στην Αθήνα, ώστε ο ταλαντούχος γιος του ν’ αποκτήσει την καλύτερα δυνατή μόρφωση κι εκπαίδευση.

Στην ηλικία μόλις των 11 χρόνων, έγινε δεκτός στο Σχολείο των Τεχνών (πρόδρομο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών), όπου φοίτησε με επιτυχία έως το 1864 με δασκάλους τους αδελφούς Φίλιππο και Γεώργιο Μαργαρίτη, τον Ραφαέλε Τσέκολι, τον Λούντβιχ Τιρς και τον Πέτρο Παυλίδη-Μινώτο.

Από το φθινόπωρο του 1865 συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο με δαπάνες του Ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, ύστερα από μεσολάβηση του Τήνιου φιλότεχνου τραπεζίτη Νικολάου Νάζου, την κόρη του οποίου αργότερα νυμφεύτηκε.

Με δασκάλους τους Χέρμαν Άνσιτς και Αλεξάντερ φον Βάγκνερ, δεν άργησε να ξεχωρίσει.

Γκουέρνικα: Η αληθινή ιστορία πίσω από τον διάσημο πίνακα του Πικάσο

Το 1877 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τρεις κόρες και έναν γιο, τον γλύπτη Τηλέμαχο Γύζη (1880-1955). Το 1888, όντας πλέον αναγνωρισμένος ζωγράφος, αναγορεύτηκε καθηγητής στην Ακαδημία του Μονάχου.

Μεγάλα έργα του Νικόλαου Γύζη

Κάποια από τα σπουδαία αριστουργήματα του Νικόλαου Γύζη είναι:

Κρυφό Σχολειό, 1885-1886. Λάδι σε ξύλο

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Τελικά αυτοκτόνησε ή τον πυροβόλησαν;

Γιάντες, 1878

Παιδικοί Αρραβώνες, 1877. Λάδι σε μουσαμά

Ο έρως και η ζωγράφος

Μια τρυφερή στιγμή

Η αράχνη, 1884

Ασκήσεις για το "Ἰδού ὁ Νυμφίος"

Ο Νικόλαος Γύζης πέθανε από λευχαιμία στις 4 Ιανουαρίου 1901 στο Μόναχο, σε ηλικία 58 ετών. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top