Μαρία Αντουανέτα: Η φράση με το παντεσπάνι και η συγγνώμη στον δήμιό της!

Η βασίλισσα που εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα για προδοσία

Σε δημοπρασία βγήκαν το περασμένο Νοέμβριο, τα έπιπλα της Μαρίας Αντουανέτα / Βίντεο Alpha

Σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου του 1793, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες βασίλισσες της Γαλλίας, η Μαρία Αντουανέτα, εκτελείται στην Place de la Revolution σημερινή Place de la Concorde, με τη βαριά κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έσκυψε το κεφάλι στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ήταν η σύζυγος του Λουδοβίκου 16ου και κόρη της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Μαρίας Θηρεσίας. Αν και στην αρχή ήταν πολύ αγαπητή αγαπητή στους Γάλλους, αργότερα έγινε πολύ αντιδημοφιλής. Μάλιστα, ο κόσμος την αποκαλούσε «η Αυστριακιά». Μετά τη Γαλλική Επανάσταση φυλακίστηκε και εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα στα 37 της χρόνια, με την κατηγορία της προδοσίας.

Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου του 1793, η πιο αμφιλεγόμενηβασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, εκτελείται με τη βαριά κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

Ο γάμος που δεν ήθελε, οι εραστές και οι άσκοπες σπατάλες

Εάν και το νήμα της ζωής της Μαρίας Αντουανέτα κόπηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, έως τα 37 της χρόνια είχε προλάβει να ζήσει μία πολύ έντονη ζωή και να επηρεάσει τις τέχνες. Η τραγική κατάληξή της, για πολλούς είχε χαραχτεί από τη γέννησή της. Οι επιπλοκές κατά τη γέννα της και ο καταστροφικός σεισμός που είχε χτυπήσει τη Λισαβόνα, την ίδια ακριβώς ημέρα, είχαν θεωρηθεί κακοί οιωνοί για το μέλλον… Η Μαρία Αντουανέτα από μικρή έδειξε ότι δεν θέλει να υπακούει σε κανόνες και στα «πρέπει». Ήταν αρκετά ατίθαση και προκαλούσε πολλά προβλήματα, ενώ δεν έδειχνε να την απασχολούν καθόλου τα καθήκοντά της ως πριγκίπισσα.

Στην ηλικία των 14 χρόνων η νεαρή Μαρία αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Λουδοβίκο 16ο, με σκοπό να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Αυστρίας, που έως εκείνη την περίοδο ήταν τεταμένες και να συνάψουν συμμαχία.

Χάρι: Tα λόγια του για την πρώτη επέτειο θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Μαρία Αντουανέτα, που δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένη με τον γάμο αυτό άρχισε να αναζητά αλλού διεξόδους για την ευτυχία και τη διασκέδασή της. Τότε ήταν που της βγήκε το παρατσούκλι Madame Deficit (Κυρία Έλλειμμα). Οι φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις και η σπάταλη ζωή της εξόργιζαν τους Γάλλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Έτσι, η φράση που της «καταλογίστηκε», την οποία όπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί όμως, φαίνεται να μην ειπώθηκε ποτέ από αυτή ήταν: «Qu'ils mangent de la brioche», η οποία μεταφράζεται ως: «Ας φάνε παντεσπάνι» και ήταν η απάντησή της όταν την ενημέρωσαν ότι οι χωρικοί δεν είχαν ψωμί.

Παρόλο που το συγκεκριμένο απόσπασμα αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα, υπάρχουν αναφορές σε αυτό πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι αδύνατο αυτή η φράση να προέρχεται από την Αντουανέτα.

Η συγγνώμη που ζήτησε προς τον δήμιό της λίγο πριν της «πάρει» το κεφάλι

Το πλήθος έχει συγκεντρωθεί για να δει να κόβεται το νήμα της ζωής της βασίλισσας που άλλοτε εκτιμούσαν και θαύμαζαν. Ο κόσμος παραληρεί, ο δήμιος έχει ιδρώσει και το κομψο κεφάλι μίας πανέμορφης 37χρονης γυναίκας πέφτει στο καλάθι της Ιστορίας…

Νταϊάνα: Η σπάνια φωτογραφία που ανέβασε ο αδερφός της για τον θάνατό της

Εάν και το νήμα της ζωής της Μαρίας Αντουανέτα κόπηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, έως τα 37 της χρόνια είχε προλάβει να ζήσει μία πολύ έντονη ζωή και να επηρεάσει τις τέχνες

Οδεύοντας προς τον θάνατό της, η Μαρία Αντουανέτα είπε και κάτι ακόμη, το οποίο έμεινε στην Ιστορία. Καθώς ανέβαινε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην γκιλοτίνα, πάτησε καταλάθος το πόδι του δήμιού της και... του ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας: «Pardonnez moi, monsieur. Je ne l'ai pas fait expres», δηλαδή: «Συγγνώμη κύριε, δεν το έκανα επίτηδες».

Κι εδώ, όμως, αμφισβητήθηκε, όχι η φράση της, αλλά η αγαθή της πρόθεση, το ότι πάτησε κατά λάθος, δηλαδή, το πόδι του ανθρώπου που περίμενε να λύσει το σχοινί της γκιλοτίνας. Οι «κακοθελητές» υποστήριξαν, ακόμη και τότε, ότι τον πάτησε για να του δείξει ποιος ήταν ο κυρίαρχος, κι ας έμεναν μόλις ελάχιστα λεπτά προτού αποκεφαλιστεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top