Σαν σήμερα πριν από 24 ολόκληρα χρόνια, στις 15 Οκτωβρίου του 1999 ανακαλύφθηκε στη Γερμανία, μέσα σε έναν ξεχασμένο χαρτοφύλακα του Όσκαρ Σίντλερ η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ. Πρόκειται για τη λίστα που έδωσε τον τίτλο στην πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Πρώην Ναζί, ηλικίας 101 ετών, καταδικάστηκε για εγκλήματα στο Ολοκαύτωμα
Ο Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Και να αφήσει πίσω του μια για πάντα τον τίτλο «απατεωνίσκος» που του είχαν χαρίσει.
Πώς ανακαλύφθηκε η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ
Η πρωτότυπη λίστα, η οποία συντάχθηκε στην Κρακοβία το 1944 από τον Εβραίο λογιστή του Όσκαρ Σίντλερ, Γιτζχάκ είχε χαθεί για πολλά χρόνια. Ανακαλύφθηκε από καθαριστές που εργαζόντουσαν σε ένα σπίτι όπου είχε διαμείνει στο παρελθόν ο Γερμανός επιχειρηματίας. Με τον θάνατο των καθαριστών βρέθηκε και η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ, η αυθεντικότητα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητη, στις 15 Οκτωβρίου του 1999, αφού οι καθαριστές κρατούσαν ως τότε τα έγγραφα.
Μέσα στο χαρτοφύλακα υπήρχαν φωτογραφίες, στις οποίες ο Όσκαρ Σίντλερ απεικονίζεται με Εβραίους. Οι φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν ως αυθεντικές από άτομα που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.
Ποιος ήταν o Όσκαρ Σίντλερ
Ο Όσκαρ Σίντλερ ήταν ένας άνθρωπος που τον ενδιέφερε η καλή ζωή, οι γυναίκες και τα γρήγορα οχήματα. Το 1936 έγινε πράκτορας των Γερμανών, ενώ τον Φεβρουάριο του 1939 εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα.
Μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσει περιουσία ήταν όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία το 1939. Γι' αυτόν το λόγο μετακόμισε στην Κρακοβία και αγόρασε μια πρώην εβραϊκή επιχείρηση, με σκοπό να κατασκευάζει σκεύη σίτισης για τον γερμανικό στρατό.
Λόγω των διασυνδέσεων που ανέπτυξε με διάφορα πρόσωπα-κλειδιά του γερμανικού στρατού, κατάφερε να μετρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μικρή επιχείρησή του σε μεγάλο εργοστάσιο, γνωστό ως Emalia.
Υπό την προστασία του Εβραίοι εργαζόμενοι
Στόχος του ήταν να μπορέσει να προσλάβει για το εργοστάσιό του φθηνά εργατικά χέρια. Έτσι ως εργατικό προσωπικό επέλεξε 1.000 Εβραίους, με κύριο αρχικό του κριτήριο, φυσικά, την κερδοσκοπία. Με τον καιρό η άποψή του για τους Εβραίου άλλαξε, όταν απέκτησε ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τον Εβραίο λογιστή του, Ισαάκ Στερν. Έτσι αποφάσισε να βοηθήσει τους Εβραίους με έργα, προστατεύοντας από τους Ναζί τους εργαζόμενούς του.
Χάιντς Κούνιο: Σε ηλικία 15 ετών έζησε τη φρίκη και το Ολοκαύτωμα
Το 1942 ο Σίντλερ έγινε μάρτυρας επιδρομής των Γερμανών στο γκέτο και σοκαρίστηκε από την άγρια δολοφονία των Εβραίων. Αποφάσισε να δράσει δυναμικά, με σκοπό να προστατεύσει το προσωπικό του. Έτσι, δημιούργησε στο εργοστάσιο του τμήμα παραγωγής όπλων, για να ενταχθεί στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και να προστατεύσει τους όλους τους Εβραίους που εργάζονταν εκεί. Με αυτό το επιχείρημα έπεισε τον υπεύθυνο αξιωματικό Άμον Γκετ, να κρατήσει τους εργάτες του, επειδή ήταν απαραίτητοι στην παραγωγή όπλων.
Πώς δημιουργήθηκε η λίστα του Σίντλερ
Το 1944, καθώς ο κόκκινος Στρατός πλησίαζε στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ανατολικά, οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν όλους τους Εβραίους κρατουμένους δυτικά, με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο.Ο Σίντλερ για να προλάβει τα γεγονότα δωροδόκησε όσους χρειάστηκε για να εξασφαλίσει τη μεταφορά του εργοστασίου του και του προσωπικού του στο Μπρούνλιτζ της Τσεχίας. Έτσι, φτιάχτηκε μια λίστα με τα ονόματα των Εβραίων που θα έμπαιναν στο τρένο για την Τσεχία, αντί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έτσι 1.200 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν και να μεταφερθούν με τις οικογένειές τους στην Τσεχία. Όταν ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουν τον άθρωπο που τους έσωσε τη ζωή, του δώρισαν ένα δαχτυλίδι, για να το φορά συνέχεια και να διαβάζει το ρητό που έγραψαν στον κύκλο του: «Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο».
Ο Σίντλερ δεν είχε σώσει όλο τον κόσμο αλλά σίγουρα, ήταν από τους ελάχιστους Γερμανούς που το προσπάθησε.
Τι απέγινε ο Όσκαρ Σίντλερ
Όταν τελείωσε ο πόλεμος κατέφυγε με τη γυναίκα του στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς Αυστρία. Το 1949 μετακόμισε στην Αργεντινή, όπου αγόρασε μία φάρμα. Έως το 1957 είχε πτωχεύσει και βασιζόταν σε φιλανθρωπίες Εβραίων. Ο Σίντλερ, έκανε άσωτη ζωή με αλόγιστες σπατάλες, γυναίκες, πολύ αλκοόλ και αποτυχημένες επαγγελματικές επιλογές.
Το 1958 εγκατέλειψε τη σύζυγό του και επέστρεψε στη Γερμανία για να ανοίξει επιχείρηση παραγωγής τσιμέντου όπου και απέτυχε. Έως το τέλος της ζωής του, κάθε άνοιξη επισκεπτόταν το Ισραήλ. Πολλοί Γερμανοί εξοργίστηκαν εναντίον του επειδή βοήθησε τους Εβραίους και κατέθεσε κατά των Ναζί εγκληματιών πολέμου.
Ο Όσκαρ Σίντλερ πέθανε το 1974 και τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του σε καθολικό νεκροταφείο, στο Ισραήλ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.