Γιόγκα: Αλήθειες και ψέματα για τις παρενέργειες

Τα οφέλη της yoga στο σώμα, τον νου και το πνεύμα

Όλα όσα είπε ο πρ. του Συλλόγου Yoga Ελλάδας, Αριστοτέλεις Καραγκούνης

Γυμναστική ή τρόπος ζωής η γιόγκα; Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γιόγκα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, ημερομηνία του θερινού ηλιοστασίου, το star.gr επικοινώνησε με τον Σύλλογο YOGA Ελλάδας

Ο πρ. του Συλλόγου, Αριστοτέλης Καραγκούνης, μίλησε για τα πολλαπλά ψυχοσωματικά οφέλη της γιόγκα, ενώ απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχουν και ποιες είναι οι παρενέργειές της.

«Υπάρχει μία τάση να γίνει η γιόγκα μία γυμναστική στα γυμναστήρια, αλλά υπάρχει και η κλασική γιόγκα, η οποία ουσιαστικά φροντίζει την περίφημη ενότητα σώματος, νου και πνεύματος. Αυτή είναι και η πιο ενδιαφέρουσα μορφή της, γιατί περνάς μέσα από διάφορα στάδια εξέλιξης και αυτογνωσίας, με πρώτο στάδιο τη χαλάρωση και το καθάρισμα του νου», είπε.

γιογκα ασάνα

Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή της γιόγκα, γιατί περνάς μέσα από διάφορα στάδια εξέλιξης και αυτογνωσίας, με πρώτο στάδιο τη χαλάρωση και το καθάρισμα του νου» φωτ. eurokinissi

Όπως εξήγησε, η γιόγκα καλύπτει τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος στη δύσκολη καθημερινότητά του

«Αυτά είναι από τα πράγματα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Ο πρώτος λόγος που έρχεται ο κόσμος στη γιόγκα είναι αυτός, καθώς θέλει να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να καθαρίσει το μυαλό του από όλα αυτά που του συμβαίνουν, να έχει καινούργιες ιδέες, καινούργιες αποφάσεις. Γι’ αυτό είναι και τόσο πετυχημένη τελικά.
Συνοψίζοντας, στην πιο απλή της μορφή η γιόγκα είναι μία γυμναστική που κάνει ο κόσμος στο γυμναστήριο και στην πιο πολύπλοκη μορφή της είναι ένας τρόπος ζωής».

Aυτά τα είδη γυμναστικής τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Τα οφέλη της γιόγκα

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα πολλαπλά ψυχοσωματικά οφέλη της γιόγκα

«Σωματικά μιλάμε για ευελιξία, ευεξία και χαλάρωση του σώματος, από διάφορες εντάσεις που υπάρχουν στην καθημερινότητα.
Το επόμενο όφελος είναι πνευματικό, διανοητικό, δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος πιο χαλαρός, να έχει καινούργιες σκέψεις, χωρίς να τον τρώει το άγχος.

Aυτά είναι τα οφέλη της γιόγκα

Θα λέγαμε ότι η γιόγκα προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση στην υγεία και την ευημερία, γιατί αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μία τριαδική ενότητα, δηλαδή σώμα, νου και πνεύμα».

 η γιόγκα καλύπτει τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος στη δύσκολη καθημερινότητά του

Η γιόγκα καλύπτει τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος στη δύσκολη καθημερινότητά του - φωτ. eurokinissi

Οι παρενέργειες της γιόγκα 

Στο παρελθόν η γιόγκα είχε στοχοποιηθεί, ακόμα και από την Εκκλησία, για προσηλυτισμό ως μία εξωχριστιανική πρακτική, ενώ στο διαδίκτυο πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες

«Σε όλες αυτές τις κατηγορίες εμείς απαντάμε ότι η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα 3.000 χρόνων, που πρακτικά προϋπήρχε από όλες τις θρησκείες. Δε γνωρίζω τώρα πώς δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση στην Εκκλησία, ούτε και έχουμε ασχοληθεί εμείς ιδιαίτερα με αυτό. Αν υπήρχαν τώρα κάποιοι παραθρησκευτικοί… ίσως στα πρώτα χρόνια, στα 80s και 90s, να γίνονταν περίεργα πράγματα. 

Γιόγκα: Δες τα οφέλη της και επωφελήσου

Σήμερα η γιόγκα είναι μία καθεστηκυία κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα. Δηλαδή ή θα είναι η γυμναστικούλα που κάνει κάποιος στο γυμναστήριο για να τονώσει το σώμα του και να χαλαρώσει ή θα είναι μία πρακτική με διαλογισμό και asanas, που είναι μία σειρά στάσεων του σώματος. Μέχρι εκεί... Για τα θρησκευτικά τα θέματα, εμείς ως Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδος δεν τα έχουμε συναντήσει αυτά τα πράγματα

Οι μόνες παρενέργειες που υπάρχουν είναι, όπως σε κάθε πράγμα, από την κακή χρήση. Δηλαδή δάσκαλοι που δε γνωρίζουν 100% πώς θα εκτελέσουν τις ασκήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κράμπες, διαστρέμματα, αλλά κάτι άλλο δεν έχει αναφερθεί».

Στο παρελθόν η γιόγκα είχε στοχοποιηθεί, ακόμα και από την Εκκλησία, για προσηλυτισμό ως μία εξωχριστιανική πρακτική - φωτ. eurokinissi

Ερωτώμενος αναφορικά με παρενέργειες της γιόγκα, που μπορεί να βρει κάποιος κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπως η απώλεια μνήμης, η διανοητική σύγχυση, διάφορα μυοσκελετικά ή γαστρικά προβλήματα, ακόμη και η δημιουργία εσωτερικών αιμορραγιών, ο ίδιος απάντησε:

«Αυτά που μου λέτε είναι τελείως extreme καταστάσεις. Για να πάθει κάποιος κάτι μυοσκελετικό θα πρέπει να το προκαλέσει ο ίδιος στον εαυτό του, η άσκηση δε φταίει

Όσο για τη διανοητική σύγχυση κτλ. κακά τα ψέματα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ήδη... Αν κάνεις γιόγκα αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ή και όχι. Αλλά όταν προϋπάρχει κατάσταση...προϋπάρχει, ιδιαίτερα για τα διανοητικά θέματα. Ζούμε σε μία εποχή γεμάτη στρες, άγχος και οι άνθρωποι σίγουρα και το μυαλό και η ψυχή τους, βρίσκονται σε κρίση. Παρόλα αυτά δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι η γιόγκα το προκαλεί αυτό. Δεν έχουμε κανένα παράδειγμα, τουλάχιστον στην Ελλάδα».

Vegan Fiesta: Μάθε vegan συνταγές με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γιόγκα

«Η γιόγκα δεν έχει ηθικές επιταγές»

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, ένα από τα πράγματα που δεν έχει διαδοθεί αρκετά στην ελληνική κοινωνία για το θέμα της γιόγκα, είναι ότι δεν έχει ηθικές επιταγές που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως σε μία θρησκεία.

«Στη γιόγκα το ίδιο το σώμα αρνείται να παίρνει ναρκωτικά ή να καπνίζει. Δεν το επιβάλλει η γιόγκα, ότι δηλαδή επειδή κάποιος είναι γιόγκι ή εξασκείται στη γιόγκα, δε θα καπνίσει ή δεν θα φάει κρέας. Απλά όταν κάποιος κάνει την πρακτική του, τον διαλογισμό του, τις ασκήσεις του, τις αναπνοές του, κάποια στιγμή νιώθει ότι δεν μπορεί να φάει ψάρι ή δεν μπορεί να καπνίσει, καθώς είναι τελείως γεμάτα τα πνευμόνια του. Δεν έχει δηλαδή ηθικές επιταγές η γιόγκα.

γιόγκα

Δεν έχει ηθικές επιταγές η γιόγκα - φωτ. eurokinissi

Είναι μία άσκηση που βελτιώνεσαι καθώς κάνεις την πρακτική σου. Δεν σου επιβάλλει κανείς κάτι. Σε σχέση με όλα αυτά που ακούγονται για τις παρενέργειες, εγώ πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν κάτι επιβαρυμένο ήδη, π.χ. μπορεί να ήταν ναρκομανείς ή οτιδήποτε άλλο, και όταν προσπάθησαν να κάνουν γιόγκα, πήγε στραβά, αλλά μέχρι εκεί, όχι ότι φταίει η γιόγκα», σημείωσε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top