Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε και κάθε πότε «πέφτει»;

Η μέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα και την Αγία Τριάδα

Οι αργίες και τα τριήμερα του 2023 / Βίντεο Ερτ

Φέτος, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος γιορτάζεται σήμερα, 5 Ιουνίου 2023. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές και σπουδαίες εορτές της ορθοδοξίας.

Αργίες 2023: Πότε «πέφτει» του Αγίου Πνεύματος

Είναι η ημέρα όπου η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, την τρίτη υπόσταση της Αγίας Τριάδας και γενικότερα την Αγία Τριάδα. Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος γιορτάζεται πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η μεγάλη γιοορτή «πέφτει» Ιούνιο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεσκάσουμε ένα τριήμερο πριν τις... επίσημες καλοκαιρινές διακοπές, ενώ εάν το Πάσχα είναι πολύ νωρίς, μπορεί να «πέσει» και γύρω στα τέλη Μαΐου.

Τι γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του. Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα

Όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας:
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.
Στίχοι
Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει,
Χριστὸς τὸ θεῖον Πνεῦμα τοῖς Ἀποστόλοις.
Ἐκκέχυται μεγάλῳ ἑνὶ ἤματι Πνεῦμ’ ἁλιεῦσι.
Ταῖς τῶν ἁγίων Ἀποστόλων πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα, ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».

Συγκεκριμένα, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε την Κυριακή, ωστόσο, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Εβδομάδα της Διακαινησίμου: Τι συμβολίζει - Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Άγιο Πνεύμα και Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις.

  • Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων
  • Ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

Η ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος είναι αργία σε πολλές χριστιανικές χώρες της υφηλίου, ενώ επιπρόσθετα τη σημερινή μέρα γιορτάζουν και όλες οι εκκλησίες με την ονομασία Αγία Τριάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top