Εαρινή ισημερία 2023: Σήμερα καλωσορίζουμε την άνοιξη!

Το επίσημο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα

Εαρινή ισημερία και ισορροπία της Γης / Βίντεο ΕΡΤ

Η άνοιξη είναι εδώ! Το επίσημο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία που θα υπάρξει το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου, στις 11:25 μμ ώρα Ελλάδος. 

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Μεγαλύτερη απειλή ο άνθρωπος

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε σύγκριση με τη νύχτα έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Εαρινή και Φθινοπωρινή ισημερία

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθνινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. 

Το επίσημο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία που θα υπάρξει το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου / Φωτογραφία unsplash

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου- «Θέλουμε ξανά Ειρήνη στην Ουκρανία»

Η διάρκεια της άνοιξης συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο

Ειδικά για το 2023, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη που βρίσκεται και η χώρα μας, η εαρινή ισημερία πέφτει στις 20 Μαρτίου και ώρα 23:24. Πρακτικά, ο χειμώνας τελειώνει και αρχίζει η άνοιξη, καθώς ο καιρός ζεσταίνει μέρα με τη μέρα.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρσι.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρσι / Φωτογραφία unsplash

Σύμβολο Ειρήνης: Η ιστορία του και τι συμβολίζει ο κύκλος με τις γραμμές

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. 

Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top