Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Μεγαλύτερη απειλή ο άνθρωπος

Οι σφαγιάσεις και το εμπόριο οι βασικές αιτίες

Χιλιάδες άγρια ζώα μεταναστεύουν στην Κένυα / Βίντεο euronews

Η 3η Μαρτίου ανακηρύχθηκε το 2013 ως η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Ο ορισμός της άγριας ζωής περιλαμβάνει τόσο την πανίδα, δηλαδή τα ζώα, αλλά και την πανίδα, τα δέντρα και τα φυτά.

Παγκόσμια ημέρα Βουνού: Βόλτα στις πιο ψηλές κορυφές της Ελλάδας

Οι έρευνες για την άγρια ζωή του πλανήτη μας είναι αποκαρδιωτικές, καθώς η ανθρώπινη δράση οφείλεται για το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής και του θανάτου της άγριας ζωής. Καταστροφή που οφείλεται τόσο στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όσο και στο παγκόσμιο εμπόριο των ζώων.

 

Η άγρια ζωή πεθαίνει κυρίως από το ανθρώπινο χέρι

Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Σέφιλντ και της Φλόριντα, 5.579 είδη θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και αμφίβιων διακινούνται στην παγκόσμια αγορά, νόμιμα και παράνομα, ενώ κινδυνεύουν άλλα 3.296 είδη.

Περισσότερα από ένα από τα τέσσερα ζώα που περπατά στη Γη ή πετά στον ουρανό εμπορεύεται διεθνώς, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Ταξίδι» σε τρεις χιλιετίες ποίησης

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για εξωτικά κατοικίδια ζώα, γούνες, κοσμήματα και μέρη του σώματος που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή ιατρική έχει θέσει σε σοβαρή απειλή όλα τα είδη των ζώων – με το εμπόριό τους να αντιπροσωπεύει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότεροι αγοραστές άγριας ζωής βρίσκονται στην Ανατολική Ασία.

Συγκινεί ο Αντίνοος Αλμπάνης: «Ο πόνος αυτός δε μοιράζεται»

Η απειλή μεγιστοποιείται

Το εμπόριο άγριων ζώων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή εξαφάνισης αρκετών χιλιάδων ειδών πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών σε παρόμοια κλίμακα με τη μεταβαλλόμενη χρήση της γης, την ανθρώπινη καταπάτηση και την αλλαγή του κλίματος. 

Το WWF εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής αξίζει περίπου 20 δισ. δολάρια ετησίως και αποτελεί την τέταρτη πιο πολύτιμη παράνομη δραστηριότητα μετά τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο και την πλαστογραφία νομισμάτων.

Ανησυχία από τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προληπτικών και όχι αντιδραστικών στρατηγικών αυτού του βάναυσου για τα ζώα εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας ενός «καταλόγου παρακολούθησης» των ευπαθών ειδών, της καλύτερης ανίχνευσης των παράνομων εισαγωγών, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της εμπλοκής των τοπικών πληθυσμών στη διατήρηση της άγριας ζωής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top