Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων τιμάται στις 2 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013. Σκοπός της η ενίσχυση της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων κι άλλων επαγγελματιών, εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Γιώργος Καραϊβάζ: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου
Στη χώρα μας, τελεταίο θύμα υπήρξε ο δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και συνεργάτης της εκπομπής Αλήθειες με τη Ζήνα, Γιώργος Καραϊβαζ, που 17 μήνες μετά τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Η εν ψυχρώ άγρια εκτέλεση με δέκα σφαίρες του μαχητικού δημοσιογράφου έλαβε χώρα την 9η Απριλίου του 2021 έξω από το σπίτι του. Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών, παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι. Είναι το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα και καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον στην παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα, τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η εξιχνίαση της δολοφονίας του αδικοχαμένου δημοσιογράφου είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη αλλά και για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των Ελλήνων δημοσιογράφων.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, για τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, καλεί κυβερνήσεις, οργανώσεις και Μέσα να υποστηρίξουν τη θέσπιση από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μιας Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων κι άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης.
«Μας λείπει ένα δεσμευτικό διεθνές όργανο που θα ανάγκαζε τα κράτη-μέλη να διερευνήσουν και να απαντήσουν στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», δηλώνει η Πρόεδρος της ΔΟΔ Dominique Pradalie.
Καραϊβάζ: Αναμένεται να συναντηθεί η οικογένειά του με τον Υπ. Προστασίας
Η ΔΟΔ έχει ήδη καταγράψει 59 δολοφονίες επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης το 2022 μέχρι στιγμής, 12 περισσότερες από το 2021.
Η ΔΟΔ έχει ιδιαιτέρως αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, τo Κονγκό, την Αϊτή, την Ινδία, το Μεξικό, το Κοσσυφοπέδιο, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Υεμένη, όπου τα επίπεδα βίας κατά δημοσιογράφων παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, παρά τα πολλά πρωτόκολλα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτάσεις, εννέα στις δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση για την έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και την υποστήριξη ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε μια παγκόσμια εκστρατεία για την υιοθέτηση μιας Διεθνούς Σύμβασης αφιερωμένης στην προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε η Dominique Pradalie.
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Η ΕΣΗΕΑ για τον Καραϊβάζ
Υπενθυμίζουμε ότι η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με το Ψήφισμα A/RES/68/163 της 18ης Δεκεμβρίου 2013. Η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται με τη δολοφονία των Γάλλων δημοσιογράφων Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν στο Μάλι, στις 2 Νοεμβρίου του 2013.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.