Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Γιατί τη «γιορτάζουμε» στις 7 Απριλίου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η 7η Απριλίου αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για το βασικότερο της ανθρώπινης υπόσταση, καθώς εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στα σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν σύσσωμο τον πλανήτη. Αποτελεί την υπενθύμιση για όλους τους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο, πως το συγκεκριμένο αγαθό είναι το σημαντικότερο όλων και αποτελεί βασική προτεραιότητα η προάσπιση και η συνεχής αναβάθμισή του.

Πώς να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου από τη χειμερία νάρκη

Η υγιεινή διατροφή είναι το Α και το Ω μαζί με τη σωματική άσκηση

Η υγιεινή διατροφή είναι το Α και το Ω μαζί με τη σωματική άσκηση

Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί ορόσημο για όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό, ειδικά σε μια περίοδο που αναδείχθηκε η σημαντικότητα της υγείας με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των δεινών που προκάλεσε.

Άλλωστε, η Covid-19 συνεχίζει να προβληματίζει μεγάλο μέρους του επιστημονικού κόσμου, παρά το γεγονός ότι εκείνος έκανε τεράστια βήματα μπροστά σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ανακάλυψη και χρήση του εμβολίου στον πληθυσμό και η αναχαίτιση της πανδημίας σε σημαντικό μέρος του πλανήτη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Φράουλες: Τα μοναδικά οφέλη τους στην υγεία μας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Τα «γενέθλια» του ΠΟΥ

Η 7η Απριλίου του 1948 είναι η ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα που αφορούν τον παράγοντα που εξετάζει και κρίνει τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων.

Ένα διαρκές αίτημα του ΠΟΥ τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια κοινότητα και ειδικά με αφορμή την πανδημία, είναι η επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες -ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας

Πώς μπορεί να γίνει η γυμναστική μια συνήθεια ζωής

Εν μέσω πανδημίας, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας σε όλο τον Κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 αναδεικνύει την ανάγκη  για άμεσες ενέργειες, ώστε να διατηρηθούν ο πλανήτης και οι άνθρωποι υγιείς.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότερο από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση, που είναι μια μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία. 

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα  και συντελούν στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του κλίματος και της υγείας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η μόλυνση  της γης και του αέρα και η λειψυδρία, εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας και έχουν εισβάλλει στην τροφική μας αλυσίδα. 

Η παραγωγή επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών προκαλούν κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας, αυξάνοντας και τις καρδιακές παθήσεις.

Ενώ η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε επίσης και τις ανισότητες στον κόσμο μας. 

Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών, που θα είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη υγείας για όλους-παντού, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές.
Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω  μας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου να αφυπνιστούμε και να δράσουμε.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί σε αφύπνιση τόσο την Πολιτεία όσο και τους πολίτες.

Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις  ώστε να διακοπεί ο κύκλος των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος καθώς και διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα άτομα, για να κάνουν υγιείς επιλογές και  να αλλάξουν ευρύτερα τον τρόπο ζωής τους. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΕ με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την  πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού πραγματοποιεί σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες για προαθλητικό έλεγχο, διενεργεί, δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους, προωθεί την εφαρμογή app για υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου με το ελληνικό SCORE, που δημιούργησε η ΕΚΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καθείς και ψηφιακές εφαρμογές (KARDIAHF, ThessHF) για την Καρδιακή Ανεπάρκεια κ.ά.

Ταυτόχρονα δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες, για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς κάθε χρόνο.
Τέλος -με κάθε ευκαιρία- λειτουργεί γνωμοδοτικά στην Πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής Υγείας και για τη δημιουργία των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top