Κυριακή του Πάσχα: Τι γιορτάζουμε 

Τα φαγητά και τα έθιμα του Πάσχα    

Το «Χριστός  Ανέστη» στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (ΒΙΝΤΕΟ 2021)

Την  Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο η «Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση» του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου. 

Ανάσταση Μητρόπολη

Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι Γιορτάζουμε - Γιατί Ονομάζεται Έτσι

Η Κυριακή του Πάσχα ονομάζεται επίσης και Πασχαλιά και Λαμπρή. 

Κατ΄εξαίρεση είναι η μοναδική Κυριακή στην οποία δεν τελείται ο όρθρος και η θεία λειτουργία νωρίς το πρωί, καθώς έχει τελεστεί τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα η Ακολουθία  της Παννυχίδος, δηλαδή η Ακολουθία της Ανάστασης. Η Ακολουθία κατά την οποία ακούγεται το «Χριστός Ανέστη»,  λόγω πανδημίας τελέσθηκε φέτος νωρίτερα το Μεγάλο Σάββατο.   

Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση -  Τι Γιορτάζουμε 

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης. Η ονομασία προέρχεται από  την αγάπη για την οοία σταυρώθηκε ο Χριστός, γι’ αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δώδεκα γλώσσες σε αρκετές εκκλησίες (κυρίως στους μητροπολιτικούς ναούς), συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών.

Ανάσταση Ναύπλιο

Η Ανάσταση στο Ναύπλιο 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ  

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει ως  εξής την Ανάσταση (σε μετάφραση του ευαγγελικού κειμένου στη Δημοτική: 

Ανάσταση Παγκράτι

Η Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία στο Παγκράτι 


«Τα χαράματα της μιας των Σαββάτων (της Κυριακής), οι Μυροφόρες μαζί με την Παναγία πήγαν στον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος κύλισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, είχαν παραλύσει από το φόβο τους. Ο Άγγελος απευθύνθηκε στις Μυροφόρες και την Παναγία να μην φοβούνται και ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Στο μήνυμά του ο Άγγελος είπε να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του, για το γεγονός της Ανάστασης και να τους πουν να πάνε στη Γαλιλαία όπου και θα τους εμφανιζόταν ο Ιησούς, και έτσι έγινε. Γυρνώντας πίσω στην Ιερουσαλήμ στο μέρος που ήταν κρυμμένοι οι μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Εκείνες τον προσκύνησαν και παρακινούμενες από τον ίδιο έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές του. Οι στρατιώτες ειδοποίησαν τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους ότι ο Ιησούς αναστήθηκε. Εκείνοι τυφλωμένοι από το μίσος τους κατά του Χριστού, θεώρησαν μεγάλη ντροπή τους την Ανάσταση του Χριστού, αποφάσισαν να δωροδοκήσουν τους στρατιώτες ώστε να πουν ψέματα, ότι το σώμα του Χριστού κλάπηκε τη νύχτα από τους μαθητές Του, και δεν αναστήθηκε. Οι μαθητές πήγαν στη Γαλιλαία και εκεί τους εμφανίστηκε ο Ιησούς. Τους ευλόγησε και τους είπε να διασκορπιστούν και να διδάξουν όλα όσα τους δίδαξε. Τους έδωσε επίσης εντολή, ότι όποιος πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτό έκαναν οι μαθητές και έφτασε το Ευαγγέλιο μέχρι σήμερα».

ΠΟΤΕ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η εορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη κινητή εορτή, δηλαδή δεν εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, όπως καθορίστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. Τότε ορίστηκε ότι η Κυριακή του Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την πρώτη πανσέληνο που συμβαίνει αμέσως μετά από την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. 

Να σημειωθεί ότι ο ορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα γίνεται κατ’ εξαίρεση με βάση το παλαιό ημερολόγιο, ώστε σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα να εορτάζουν το Πάσχα στην ίδια ημερομηνία οι ορθόδοξοι σε όλες τις χώρες.  

ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ - ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ   

Το Πάσχα ή Λαμπρή για τους Έλληνες είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών που είναι το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, καθώς  συμβολίζουν τη θυσία του «αμνού» του Θεού. 
Στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα τσουγκρίζουμε και τα κόκκινα αυγά  (με το αυγό να είναι συμβολικά φορέας ζωής και αναγέννησης), ενώ σε αρκετά μέρη διοργανώνεται  ομαδικό γλέντι,  με τραγούδια και χορούς. 

Σούβλισμα αρνιών

Σούβλισμα αρνιών 

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

Η εβδομάδα που ακολουθεί ονομάζεται Διακαινίσιμη Εβδομάδα και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν υπάρχει νηστεία ούτε την Τετάρτη ούτε και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

Τα έθιμα του Πάσχα ξεκινούν από το Μεγάλο Σάββατο. Ξημερώματα του Μ. Σαββάτου οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα και ο ιερέας τα σκορπίζει μόλις πει «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην». Μετά την εκκλησία η νοικοκυρά ζυμώνει την κουλούρα της Λαμπρής ενώ ο άντρας τα παλαιότερα χρόνια αναλάμβανε το σφάξιμο ή την προμήθεια του αρνιού.  

Σούβλισμα αρνιού Λειβαδιά

Προετοιμασία για σούβλιασμα αρνιού στη Λειβαδιά 

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την εκκλησία, οι πιστοί φορούν τα ολοκαίνουργα ρούα τους, παίρνουν τις  άσπρες λαμπάδες τους  για να τις ανάψουν με  το ΄Αγιο Φως και πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης. Γυρίζοντας από την Ανάσταση σταυρώνουν με το Άγιο Φως  το πάνω μέρος της εξώπορτας (πηγή photodentro.gr).

 

OI 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ    

Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το «Χριστός Ανέστη» και Αληθώς Ανέστη. Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή. Η Αναστάσιμη περίοδος λήγει την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα η οποία είναι πάντοτε Τετάρτη και εορτάζεται 39 ημέρες μετά το Πάσχα και μια ημέρα πριν από την εορτή της Αναλήψεως. 

Την ημέρα αυτή στις εκκλησίες τελείται η τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία η οποία είναι πανομοιότυπη με την πρώτη, δηλαδή τη βραδιά της Αναστάσεως.

   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top