Kωνσταντίνος Καραμανλής: «Δεν έμαθα την τέχνη της χαράς της ζωής»

Ο εγκρατής «Εθνάρχης», η αγάπη στο τάβλι και στον Καβάφη

Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου του 1998, έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ένα όνομα που συνδέθηκε με την πορεία της Ελλάδας. Διετέλεσε υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Υπήρξε αφοσιωμένος φιλοευρωπαϊστής και του αποδίδεται η ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Οικογένειες.

To μήνυμα της ΝΔ για τα 23 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Το 1978 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος, ενώ ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά την κατάρρευση της Χούντας. Οι υποστηρικτές του του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Εθνάρχη» 

ΝΔ: Ο εθνάρχης, η ΕΟΚ και οι σημερινές κρίσιμες αποφασεις

Λίγα πράγματα όμως γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή.

Οι φίλοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προτιμούσε την παρέα μη πολιτικών, καλλιτεχνών ή απλών ανθρώπων. 

Ο Χορν ήταν ένας από τους αρκετούς φίλους του από το χώρο της τέχνης. Όπως επίσης ήταν  ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ελύτης, ο Μόραλης, καθώς και ο Αλέξης Μινωτής και ο Κάρολος Κουν. Με τους δύο τελευταίους συνήθιζε να συναντιέται κάποια κυριακάτικα μεσημέρια στο Γκολφ της Γλυφάδας, όπου συζητούσαν για το θέατρο και την πολιτική. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Παρά, τον μεγάλο και εκλεκτό φιλικό του κύκλο, ο Καραμανλής απολάμβανε τις στιγμές που έμενε μόνος. Κάποια στιγμή είπε στον Λαμπρία το εξής: «Σκέφτομαι πολύ, βασανιστικά ίσως. Συχνά εκνευρίζομαι, γιατί θεωρώ ότι χάνω το χρόνο μου… Με γεμίζει, όμως, η σκέψη. Δεν νιώθω κενό. Και αυτός είναι ένας λόγος που μου πάει η μοναξιά. Δεν με τρομάζει να ζω με τον εαυτό μου…». 

O Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δημοφιλέστερος αρχηγός της μεταπολίτευσης

«Δεν έμαθα την τέχνη της χαράς της ζωής»

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός, Τάκης Λαμπρίας σε δύο βιογραφικά βιβλία που έγραψε για τον επί τριάντα χρόνια συνεργάτη του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πίστευε ότι απέτυχε στην ιδιωτική του ζωή. «“Εσύ ξέρεις και τη χαίρεσαι τη ζωή σου”, μου έλεγε, “εγώ αυτή την τέχνη δεν την έμαθα ποτέ”».

Κωνσταντίνος Καραμανλής ΕΟΚ

Υπάρχει κι ένα σύντομο περιστατικό από ένα καλοκαίρι, όταν οι δύο άνδρες βρέθηκαν σε μια παραλία στο Ελαφονήσι. Δυο-τρία ζευγάρια Ιταλών βούτηξαν από κάποιο ταχύπλοο στη θάλασσα και βγήκαν στην παραλία χωρίς να φορούν τα μαγιό τους. «Ευχάριστη ατραξιόν», σχολίασε χαριτολογώντας ο Λαμπρίας, αλλά ο Καραμανλής έμεινε για αρκετή ώρα σιωπηλός. «Οχι μόνο δεν είχα χαρές στη ζωή μου», είπε έπειτα από κάποια ώρα, «αλλά και δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να έχει επιθυμίες».

Ο εγκρατής Κωνσταντίνος Καραμανλής

Όπως αναφέρεται στα βιογραφικά αυτά βιβλία,  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ιδιαίτερα εγκρατής στο φαγητό και το βάρος του δεν άλλαζε ποτέ, ενώ έπινε νερωμένο ουίσκι. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον πρόεδρο Μπους

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον πρόεδρο Μπους

Η προτίμηση του Καραμανλή στον Καβάφη

Από τους μεγάλους ποιητές προτιμούσε τον Καβάφη και δυσκολευόταν να κατανοήσει τον Σεφέρη. Του άρεσε επίσης ο κινηματογράφος και συνήθιζε να κάνει μικρά, χαλαρωτικά διαλείμματα παρακολουθώντας κυρίως γουέστερν. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λάτρευε το τάβλι

Ήταν επίσης φανατικός παίκτης στο τάβλι, όντας ένας μάλλον «εξοργιστικός» αντίπαλος: μεταξύ άλλων, απαιτούσε τα ζάρια να ρίχνονται απαλά «σαν να παίζεις άρπα», απαγόρευε κάθε εκδήλωση αγανάκτησης ή θριάμβου, ενώ καμιά φορά σκεφτόταν μια κίνησή του ακόμη και δέκα λεπτά!

 

Πηγή φώτο: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top