Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε στις 15 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 2012 έχει καθιερωθεί να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

Ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντι σερ Πιέρο ντα Βίντσι, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και μια χωρική, την Κατερίνα, στο Βίντσι, στην περιοχή της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του φημισμένου Ιταλού ζωγράφου Αντρέα ντελ Βερόκκιο. Μεγάλο μέρος της πρώιμης εργασιακής ζωής του το πέρασε στην υπηρεσία του Λουδοβίκου Σφόρτσα στο Μιλάνο. Αργότερα εργάστηκε στη Ρώμη, την Μπολόνια και τη Βενετία. Πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του στη Γαλλία όπου και πέθανε το 1519.

Μπορεί έχει μείνει γνωστός στην ιστορία κυρίως σαν καλλιτέχνης, αλλά ήταν επίσης μηχανικός, στοχαστής και εφευρέτης.

Τα σημαντικότερα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνεται η Μονά Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος, ενώ τα σχέδια του, όπως ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», που παρουσιάζει τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, έχουν γνωρίσει διεθνή αναγνώριση.

Σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

Τα αντίγραφα των σημειώσεων και των ημερολογίων του, όπως ο «Ατλαντικός Κώδικας», έγιναν ευρέως διαδεδομένα, ενώ εξίσου γνωστές έγιναν και οι θεωρίες, οι παρατηρήσεις τα σχέδια ανατομίας του και τα αντικείμενα που δημιούργησε. Όλα αυτά περιλάμβαναν ιδέες που θα γινόντουσαν πραγματικότητα εκατοντάδες χρόνια αργότερα, όπως οι ιπτάμενες μηχανές.

Γιατί ο Λεονάρντο θεωρείται ο σημαντικότερες καλλιτέχνης όλων των εποχών

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, όμως, δεν ήταν σαν τους άλλους καλλιτέχνες. Ζωγράφος, εφευρέτης, επιστήμονας  απέδειξε ότι η Τέχνη μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς, επιστημονικούς και μη. 

O Mυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

O Mυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έχουν επιβιώσει, και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης ασχολήθηκε με μία σειρά από επιστήμες. Κατείχε μία φαντασία πολύ μπροστά από την εποχή του, μία συγκλονιστική κατανόηση των κανόνων της φυσικής, της επιστήμης και της μηχανικής, αλλά και σπουδαίο καλλιτεχνικό ταλέντο. Μάλιστα, πολλά από τα έργα του θεωρούνται σήμερα μερικά από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης στην ιστορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top