Νίκος Μπελογιάννης: 71 χρόνια από την εκτέλεση του ανθρώπου με το γαρύφαλλo

Από τη σύλληση έως την εκτέλεση του Έλληνα αγωνιστή

Ο Τ. Λαζαρίδης, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο κελί με τον Νίκο Μπελογιάννη και θυμάται τη δίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα, σχολιάζει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής / Βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου του 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Αργυριάδης, Μπάτσης και Καλούμενος εκτελέστηκαν στο Γουδή με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Μίκης Θεοδωράκης: Τα φρικτά βασανιστήρια και η Μακρόνησος

Νίκος Μπελογιάννης: Ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

Ο Νίκος Μπελογιάννης κρατώντας ένα γαρύφαλλο

Ο Νίκος Μπελογιάννης κρατώντας ένα γαρύφαλλο

Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε γνωστός και ως ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της δίκης του κρατούσε ένα γαρύφαλλο, με την εικόνα να κάνει τον γύρο του κόσμου και να εμπνέει ζωγράφους (Πικάσο) και ποιητές (Ρίτσος, Χικμέτ).

Ποιήματα που μιλούν απευθείας στην ψυχή μας!

Η ζωή του Νίκου Μπελογιάννη

Γεννήθηκε στις  22 Δεκεμβρίου 1915 στην Αμαλιάδα του νομού Ηλείας. Από μαθητής του Γυμνασίου εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα 

Ξεκίνησε να φοιτά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές, γιατί με απόφαση της Συγκλήτου αποβλήθηκε για την πολιτική του δράση. Πέρασε πολλά… φυλακές, βασανιστήρια, εξορίες.

Το 1949, μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, διέφυγε στις σοσιαλιστικές χώρες. Έγινε αρχικά αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και αργότερα τακτικό μέλος. Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο για να αναλάβει την οργάνωση του παράνομου μηχανισμού του κόμματος μαζί με τον Νίκο Πλουμπίδη.

Aπό τη σύλληψη στην εκτέλεση του Μπελογιάννη

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Νίκος Μπελογιάννης και 93 ακόμη σύντροφοί του -μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Στάθης Δρομάζος, ο Στέργιος Γραμμένος και η Έλλη Ιωαννίδου (Παππά)- συνελήφθησαν και στις 19 Οκτωβρίου 1951 οδηγήθηκαν σε δίκη. Κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.

Στις 15 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Σταυρόπουλος ανακοινώνει την ετυμηγορία, πλαισιωμένος από τους στρατοδίκες Γεώργιο Παπαδόπουλο (τον μετέπειτα δικτάτορα), Ν. Κομιάνο, Γ. Κοράκη, και Θ. Κυριακόπουλο. Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο.

Το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη

Το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη

Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης Πλαστήρα - Βενιζέλου, η ποινή των καταδικασθέντων έπρεπε να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Η ανακάλυψη όμως ασυρμάτων σε Γλυφάδα και Καλλιθέα από τις διωκτικές αρχές αποδόθηκε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και ο Μπελογιάννης οδηγήθηκε σε νέα δίκη στις 15 Φεβρουαρίου 1952, ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών για παράβαση του Α.Ν 375/36 περί κατασκοπείας.

Την 1η Μαρτίου ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Ιωάννης Σίμος ανακοινώνει την ετυμηγορία... Εις θάνατον καταδικάζονται ο Νίκος Μπελογιάννης και επτά ακόμη κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους, η σύντροφός του Έλλη Παππά, μητέρα του γιου του Νίκου, η οποία έλαβε χάρη.

Σπύρος Λούης: Ο μεγάλος έρωτας που του έδωσε την πρώτη θέση στον Μαραθώνιο

Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλας ανακοινώνει στους Νίκο Μπελογιάννη, Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση ότι η αίτηση χάριτος που υπέβαλαν απορρίφθηκε. Λίγο αργότερα οδηγήθηκαν στο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις 4:12 π.μ. Στο άκουσμα της είδησης, ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας κυριολεκτικά κατέρρευσε. Όλη η κινητοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο γεγονός.

Τα άσχημα μαντάτα ταξίδεψαν γρήγορα μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στον Άγιο Ευστράτιο, όπου ζούσε εξόριστος ο Γιάννης Ρίτσος. Την ίδια μέρα θα γράψει το ποίημα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top