Ποιήματα που μιλούν απευθείας στην ψυχή μας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι ελληνική έμπνευση και πρωτοβουλία

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία συναντά τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και γεννιέται η «Θεσσαλονίκη» / Βίντεο ΕΡΤ

Πόσο υπέροχο είναι να μπορεί κάποιος να εκφραστεί μέσα από την ποίηση, να έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και πόσο σπουδαίο είναι να νιώθει κάποιος ότι πλημμυρίζει από συναισθήματα όταν χάνεται στις λέξεις ενός καθηλωτικού ποιήματος; Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και είναι μία καθαρά ελληνική πρωτοβουλία.

Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν ο καρπός ενός απαγορευμένου έρωτα

Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους, Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Ξεχωριστά ποιήματα που αγγίζουν την ψυχή

Δημιουργία, έμπνευση, καλλιτεχνία... Η ποίηση είναι ο «ήχος» της ψυχής και πολλές φορές με τις κατάλληλες νότες (μελοποίηση), οι στίχοι αποκτούν άλλη διάσταση και νιώθουμε τις λέξεις να χορεύουν στην καρδιά μας! Άλλοι πιστεύουν πως η μουσική διευκολύνει την προσέγγιση της ποίησης, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ένα ποίημα, από τη στιγμή που μελοποιείται, παύει να είναι ποίημα και γίνεται τραγούδι. Εμείς, πάλι, είμαστε της άποψης ότι μελοποιημένη ή μη, μέσω της ποίησης μπορείς να εκφράσεις με λόγια ό,τι δεν μπορεί να εκφραστεί. 

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα, διαλέξαμε και σας παραθέτουμε κάποια μοναδικά ποιήματα που θα σας ταξιδέψουν, θα σας συγκινήσουν και θα ξυπνήσουν μοναδικά συναισθήματα.

Διονύσιος Σολωμός

 

Οδυσσέας Ελύτης 

 

Κική Δημουλά 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kiki Dimoula (@kiki_dimoula)

Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄, του Γιώργου Σεφέρη, Αλεξάνδρεια 1944, πρώτη έκδοση / Φωτογραφία eurokinissi

Γιώργος Σεφέρης 

 

Κ.Π. Καβάφης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Menia (@meniakoukougianni)

Κώστας Καρυωτάκης: Η αυτοκτονία και ο ανεκπλήρωτος έρωτας με την Πολυδούρη

Κώστας Καρυωτάκης 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Until i find (@untilifind_)

 

Γιάννης Ρίτσος 

Η χώρα μας απαριθμεί δεκάδες άξιους Έλληνες ποιητές και ποιήτριες που με το έργο τους κατάφεραν να πουν όσα δεν μπορούσαν να ειπωθούν και να αφυπνήσουν τις ψυχές των Ελλήνων, μένοντας για πάντα αθάνατοι.

Γιάννης Ρίτσος: Η φυματίωση, τα σανατόρια και τα ποιήματα

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας με δύο ποιητές της, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, ενώ υποψήφιοι ήταν ο Ρίτσος, ο Σουρής, ο Παλαμάς και ο Σικελιανός, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η ποίηση στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς καθιερώθηκε

Ήταν φθινόπωρο του 1997, όταν ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό, κάτι που πραγματοποιήθηκε. Άλλωστε, η εισήγηση του ποιητή έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης, Κώστα Στεργιόπουλου, που εκείνη τη χρονιά εκτελούσε χρέη Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η ποίηση είναι ο «ήχος» της ψυχής! Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και είναι μία καθαρά ελληνική πρωτοβουλία / Φωτογραφία pexels

Γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου

Ωστόσο, η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης δεν έγινε ούτε από τον Μιχαήλ Μήτρα ούτε από τον Κώστα Στεργιόπουλο. Η επιλογή έγινε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, αφού πρόκειται για την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που όπως υποστήριξε η γνωστή ποιήτρια, συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Κωνσταντίνος Καβάφης: 89 χρόνια από τον θάνατό του

Έτσι, έναν χρόνο μετά την πρώτη συζήτηση που ξεκίνησε με μια σκέψη του Μιχαήλ Μήτρα, η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ο εορτασμός προετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, αλλά στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε μεγάλη απήχηση.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, το επόμενο έτος ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός που ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Άλλωστε, ήδη είχε θεμελιωθεί η 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και στα πρότυπα αυτής της ημέρας ο Βασίλης Βασιλικός πρότεινε το 1999 να καθιερωθεί και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Την συγκεκριμένη εισήγηση υποστήριξα οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου με την ελληνική πρόταση να υπερψηφίζεται.

Έτσι, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 1999, όταν και έλαβε χώρα η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι με την 21η Μαρτίου να ανακηρύσσεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Μάλιστα, η σκέψη που «κρυβόταν» πίσω από την απόφαση της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top