Κωνσταντίνος Καβάφης: 89 χρόνια από τον θάνατό του

Η ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Κωνσταντίνος Καβάφης προτομή
Φωτογραφία προτομής Κωνσταντίνου Καβάφη: Pomnik Kontandinosa (Kawafisa w Atenach wiki commons)

Σαν σήμερα πέθανε ο Κωνσταντίνος Καβάφης πριν 89 χρόνια (29 Απριλίου 1933) ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, ανήμερα  των 70ων γενεθλίων του (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863).   Όπως φανερώνει και το προσωνύμιο «Αλεξανδρινός», ο Καβάφης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τη μεγαλούπολη της Αιγύπτου με το έντονο ελληνικό στοιχείο. 

Σκίτσο του Καβάφη

Σκίτσο του Καβάφη (φωτογραφία Ευρωκίνηση - έκθεση εφημερίδας Ελευθερία Λάρισας)  

Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου - Ιωάννη Καβάφη (1814-1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού και της Χαρίκλειας Φωτιάδη, που ανήκε σε παλιά φαναριώτικη οικογένεια μεγαλεμπόρων και κοινοτικών επιτρόπων της Κωνσταντινούπολης. 

Στην Αλεξάνδρεια ο Καβάφης διδάχτηκε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας.

Η οικογενειακή επιχείρηση 

Ο πατέρας του  Πέτρος Καβάφης ασχολήθηκε με την εισαγωγή υφασμάτα από το Μάντσεστερ και ενδεχομένως με εξαγωγή σιτηρών, βάμβακος, και ακατέργαστων βουβαλοδερμάτων. Στην Μίνια της Άνω Αιγύπτου ίδρυσε  κλάδο της επιχείρησής του όπου αξιοποίησε  τα σιτηρά της περιοχής.

Το 1869 ο πατέρας του παρασημοφορείται με το Μετζιδιέ 3ης Τάξεως για τη συμβολή στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας αλλά σύντομα ο θάνατός του  θα θέσει  σε δοκιμασία την οικογένειά του.  Στις 10 Αυγούστου 1870 πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών. 

 

Μετά το θάνατο του πατέρα του και τη σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876. Πριν εγκαταλείψουν την Αίγυπτο μεταφέρουν την κινητή περιουσία τους σε ένα διαμέρισμα με προσιτό ενοίκιο, ενώ το 1877 γίνεται η οριστική εκκαθάριση της εταιρείας.

Επιστροφή και μετάβαση στην Αλεξάνδρεια

Το 1879 ο Κωνσταντίνος Καβάφης επιστρέφει από την Αγγλία και εγκαθίσταται στο διαμέρισμα της οδού Ραμλίου.Φοιτά στην Εμπορική-Πρακτική Σχολή ο Ερμής του Κωνσταντίνου Πανταζή.

Γραφείο Καβάφη

Το γραφείο του Καβάφη (φωτογραφία Ευρωκίνηση - έκθεση εφημερίδας Ελευθερία Λάρισας)

Στο Παρίσι και στην Αθήνα

Το 1897 ταξίδεψε στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα, χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια για 30 ολόκληρα χρόνια. 

Ο Καβάφης αρχίζει να εργάζεται, όχι ακόμη συστηματικά, αλλάζοντας διάφορα επαγγέλματα, όπως του δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Τηλέγραφος» (1886), του μεσίτη στο Χρηματιστήριο Βάμβακος (1888) και του άμισθου γραμματέα στο Γραφείο Αρδεύσεων (1889-1892) όπου και θα προσληφθεί ως έκτακτος έμμισθος υπάλληλος το 1892 και θα εργαστεί μόνιμα εκεί επί τριάντα χρόνια, μέχρι το 1922, φτάνοντας στο βαθμό του υποτμηματάρχη.

Η ασθένεια του Καβάφη και το ταξίδι στην Αθήνα

Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1933. 

Καβάφης νεκρικό εκμαγείο

Το νεκρικό εκμαγείο του Καβάφη  (φωτογραφία Ευρωκίνηση - έκθεση εφημερίδας Ελευθερία Λάρισας)


Το έργο του 

Σήμερα η ποίησή του Καβάφη καταλαμβάνει μία εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ποίηση, ύστερα από τις μεταφράσεις των ποιημάτων του αρχικά στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και κατόπιν σε πολλές άλλες γλώσσες.

Χειρόγραφο Καβάφη

χειρόγραφο Καβάφη (φωτογραφία Ευρωκίνηση - έκθεση εφημερίδας Ελευθερία Λάρισας)

 

Τα ποιήματά του περιλαμβάνουν: Τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα, τα οποία αργότερα αποκήρυξε, τα Κρυμμένα, δηλαδή 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 Ατελή, που βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή. 

 

Τύπωσε ο ίδιος το 1904 μια μικρή συλλογή με τον τίτλο Ποιήματα, στην οποία περιέλαβε τα ποιήματα: Φωνές, Επιθυμίες, Κεριά, Ένας γέρος, Δέησις, Οι ψυχές των γερόντων, Το πρώτο σκαλί, Διακοπή, Θερμοπύλες, Τα παράθυρα, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Απιστία και Τα άλογα του Αχιλλέως. Η συλλογή, σε 100-200 αντίτυπα, κυκλοφόρησε ιδιωτικά.

Ταφος Καβάφη

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο  (φωτογραφία Ευρωκίνηση)   

Το 1910 τύπωσε πάλι τη συλλογή του, προσθέτοντας αλλά επτά ποιήματα: Τρώες, Μονοτονία, Η κηδεία του Σαρπηδόνος, Η συνοδεία του Διονύσου, Ο Βασιλεύς Δημήτριος, Τα βήματα και Ούτος εκείνος. Και αυτή η συλλογή διακινήθηκε από τον ίδιο σε άτομα που εκτιμούσε. Το τελευταίο αναγνωρισμένο ποίημά του είναι το Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας που εκδόθηκε το 1933 και το πρώτο τα Τείχη (1897).

Το 1935 κυκλοφόρησε στην Αθήνα, με επιμέλεια της Ρίκας Σεγκοπούλου, η πρώτη πλήρης έκδοση των (154) Ποιημάτων του, που εξαντλήθηκε αμέσως. Δύο ακόμη ανατυπώσεις έγιναν μετά το 1948.

Ο ποιητής επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο, κάποτε για χρόνια ολόκληρα, προτού τον δώσει στην δημοσιότητα. Σε αρκετές από τις εκδόσεις του υπάρχουν διορθώσεις από το χέρι του και συχνά όταν επεξεργαζόταν ξανά τα ποιήματά του τα τύπωνε διορθωμένα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top