Black Friday: Η Παρασκευή της κοπάνας, των διαρρήξεων και της Wall Steet

Από πού προέκυψε το όνομα της «Μαύρης Παρασκευής»

Black Friday

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα που έχει θεωρηθεί ως η αρχή της Χριστουγεννιάτικης αγοραστικής περιόδου στη χώρα από το 1952.

Έχει καθιερωθεί σε αρκετές χώρες την συγκεκριμένη μέρα, τα καταστήματα, και κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, να πραγματοποιούν πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Από το 2015 η Black Friday έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα και στο πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερα μικρά καταστήματα συμμετέχουν σε αυτήν. 

Ξέρετε πώς προέκυψε η «Μαύρη Παρασκευή»; Ποια  είναι η ιστορία πίσω απ’ αυτή την ημέρα; Διαβάστε παρακάτω για να σας λυθεί η απορία. 

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Black Friday»

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday» δε χρησιμοποιήθηκε για τις τεράστιες εκπτώσεις των προϊόντων την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά για τη τη συντριβή της αμερικανικής αγοράς στις 24 Σεπτεμβρίου 1869.

Δύο φημισμένοι χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και ο Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν, ελπίζοντας να οδηγήσουν την τιμή του στα ύψη, Στη συνέχεια σκόπευαν να πουλήσουν τον χρυσό και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Όμως εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά αποκαλύφθηκε, δημιουργώντας κατακόρυφη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά και χρεοκοπώντας όλους τους «βαρόνους» της Wall Street. Με λίγα λόγια ήταν μία «Μαύρη Παρασκευή» για την αμερικανική οικονομία.

Από τότε έχουν βγει πολλές διαφορετικές απόψεις και εκδοχές για το πώς καθιερώθηκε ο όρος «Black Friday» στην σημερινή του εκδοχή.Εμείς σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές. 

Το μαύρο χρώμα στο μελάνι

Η πιο δημοφιλής ιστορία πίσω από την παράδοση της «Μαύρης Παρασκευής» συνδέεται με τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που εκείνη την περίοδο ήταν χειρόγραφα. Τα καταστήματα χρησιμοποιούσαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράψουν τον ισολογισμό. Ειδικότερα, χρησιμοποιούσαν το κόκκινο χρώμα για τις ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και το μαύρο για τις μέρες που είχαν μεγάλα κέρδη. Η τελευταία Παρασκεύη του Νοεμβρίου, ήταν μια από τις μέρες με αυξημένο τζίρο, καθώς τότε ξεκινούσε η χριστουγεννιάτικη αγοραστική περίοδος. Επομένως, τα βιβλία ισολογισμών των καταστημάτων γέμιζαν με μαύρο μελάνι την συγκεκριμένη Παρασκευή του έτους, με αποτέλεσμα αργότερα να ονομαστεί «Μαυρη Παρασκευή».

Η Παρασκευή των διαρρήξεων 

Μια άλλη εκδοχή θέλει τον όρο «Black Friday» να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1950. Την ημέρα εκείνη γινόταν (και γίνεται ακόμη) ο ετήσιος αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι). Στους δρόμους υπήρχε αυξημένη κίνηση, τόση που οι αστυνόμοι αδυνατούσαν να βάλουν τάξη στον χαμό. Παράλληλα, οι διαρρήκτες βρήκαν ευκαιρία να δράσουν, μιας και πολλοί ήταν εκτός σπιιτού, κι έτσι ονόμασαν την ημέρα «Μαύρη Παρασκευή». 

Η ημέρα της κοπάνας

Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να μην πηγαίνουν στην εργασία τους την Παρασκευή που έπεφτε μία ημέρα μετά από την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, ώστε να έχουν τετραήμερη αργία.

Η «Βlack Friday» των σκλάβων

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια άσχημη εκδοχή του πώς δημιουργήθηκε ο όρος. Ειδικότερα, αυτή εκδοχή υποστηρίζει, ότι το 1800, την επόμενη ημέρα από την Ημέρα των Ευχαριστριών οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν τους μαύρους ως σκλάβους με έκπτωση 50%. Αν και αυτή η εκδοχή της προέλευσης της «Μαύρης Παρασκευής» έχει οδηγήσει κάποιους να ζητούν το κλείσιμο των αγορών εκείνη τη μέρα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά κάτι.

Η εξέλιξη της «Μαύρης Παρασκευής»

Γενικότερα, μέχρι το 1961, η «Μαύρη Παρασκευή» είχε αρνητική έννοια στη Φιλαδέλφεια κι οι έμποροι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να την αλλάξουν για να αφαιρέσουν την αρνητική της σημασία. 

Το 1975 ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσημα από τους «New York Times», ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ το 1985.

Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι έμποροι έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα κι από τότε η «Black Friday» σηματοδότησε την Παρασκευή, μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μία ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη. Οι έμποροι κατάλαβαν ότι μπορούν να προσεγγίσουν πολύ μεγάλο πλήθος πελατών με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο η «Black Friday» καθιερώθηκε ως η ιδανικότερη μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Η αληθινή ιστορία της «Μαύρης Παρασκευής» χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου, παίρνοντας σταδιακά την μορφή που έχει σήμερα. Οι μονοήμερες εκπτώσεις έχουν μετατραπεί σε τετραήμερες, ή εβδομαδιαίες (black week) ή ακόμη και μηνιαίες (black month).

Black Friday: Τι να προσέξετε στο διαδίκτυο  για να μη σας εξαπατήσουν 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top